lördag 17 mars 2012

Grabbkväll.


Min gode vän Thomas hade varit på luffen i den Filipinska arkipilagen under fem veckor så jag bjöd hem honom för att få reda på allt om detta äventyr.

Mat till detta skulle ju bara kunna bara kött. Jag tog min lilla rostiga Fiat till Sävedalens Kötthall och att se Tina slänga upp nästan hela biffstocken på disken är i sig ett rent nöje. Två rejäla skivor ryggbiff skars ut och fick följa med hem.

Potatisgratängen spetsades med tre klyftor vitlök, gorgonzola, vispgrädde och nymald svartpeppar.


Köttet läggs fram i rumstemperatur minst en timme före tillagning. Detta är AVGÖRANDE för ditt resultat. Ett kylskåpskallt kött kommer du garanterat att misslyckas med oavsett om det är det billigaste importkött eller den dyraste Kobebiff du kan hitta. Att laga kallt kött är ett hundra procent säkert sätt att misslyckas.

Gör tillbehören först så att gratängen och bearnaisen är klar. Gratängen är ju skållhet och håller värmen en bra stund i formen och eftersom köttet går såpass fort att tillaga så gör det inget om den tappat nån grad, egentligen är det bara bra.

Klappa, massera in salt och svartpeppar på köttets båda sidor. Smält rejält med smör i en grillpanna och se till att få fina ränder på båda sidor så att du stänger in smakerna. Det är därför du skall ha het panna. Lägg sedan av biffarna på ett ugnsbläck och kör klart i ugnen på ca 200 gr i kanske 3-4min. Detta är också en anledning att köpa kött över disk. Du kan reglera tjockleken på dina biffar. Att få en tjockare biff (ca 2cm) är ytterligare ett steg närmare att lyckas med den perfekta "Steak" upplevelsen. Du kan nämligen lätt känna genom att trycka på den färdiga biffen vilken grad av stekning den har. Vill du som jag ha en perfekt Medium så lär du dig ganska snabbt hur det skall kännas.

Jag serverar gärna ytterligare en sås till den här typen av kött och det är någon form av färdig BBQ sauce, gärna med smoke eller hickory flavour. Sötman i sådana här såser lyfter fram köttsmaken enormt och har du inte provat så rekomenderar jag att du testar nästa gång.

Dryck till detta blev en belgisk Maredsous 6 vilket visade sig vara ett ypperligt Öl till den här typen av mat. Bärnstensfärgat, humligt med en ton av ananas. Vi är inga dryckeskonesörer någon av oss men blev genuint överaskade av hur bra detta Öl passade till denna rätt.

Vi hade riktigt trevligt och jag fick många roliga och spännande historier ifrån främmande länder, långt ifrån Kålltorp berättade för mig.


Mat bygger broar mellan människor och Thomas historia om den gamle Dansken som slagit sig ner på en filipinsk ö för att driva fiskrestaurang var helt fantastisk.

Bjud någon på en bit mat ikväll.

Trevlig Helg!
//Andy.

2 kommentarer:

  1. Tack för öltipset, alltid kul när man får se dryck också. Jag är inte heller någon ölexpert men det är exakt som matlagning, ju mera man testar ju mera man lär sig

    SvaraRadera
  2. Gorgonzola i potatisgratängen låter jättegott och tack för öltipset! Själv ska jag peta i mig en Staropramen eller två ikväll.

    Fortsatt trevlig helg!

    SvaraRadera