måndag 19 mars 2012

Ultimata Burgaren!


Ja rubriken kanske ljuger lite. Jag tror nämligen inte man kan göra den Ultimata Burgaren. Det är lite som med öl. Jag vet inte om ni sett filmen Blinkande Lyktor. Men där går byorginalet omkring och gräver ner pilsner flaskor i marken för att förhoppningsvis någon gång få den perfekt tempererad. Lite så är det med hamburgare också. Det blir lite olika från gång till gång. Både färsblandningar, stekningsgrad och toppings. Olika kombinationer smakar olika gott vid olika tillfällen. Det är helt enkelt för många parametrar som spelar in för att man skall kunna skriva ett perfekt recept, bibel eller facit.

Dock är en sak alldeles säker. Inget slår att mala kött till färs själv. Idag hade jag en bit Rostasfilé kvar i kylen och några färdigskurna bitar högrev i frysen. Jag skar ner Rostasfilén i bitar och lade den i frysen samtidigt som högreven lades fram. Det är nämligen som jag nämnt tidigare otroligt mycket lättare att mala kött om det är på gränsen till fruset. Precis så mycket att det börjar bli lite hårt i kanterna.Färsen maldes endast en gång och jag uppskattar blandningen till ca 60% Rostas 40% Högrev. Detta var en väldigt bra blandning som blev väldigt köttig, saftig och mäktig.  Den totala mängden kött var ca 400-500gr. I den nymalda färsen blandades: salt, svartpeppar, cayenne, 1 äggula (ekologiskt ägg, jättestor skillnad, jag svär!) och lite ströbröd.

Jag blandade färsen lätt med händerna. Jag har märkt att det bästa är att inte överblanda. För att kunna skapa fina köttpuckar har jag faktiskt tillverkat stansringar i olika storlekar i rostfritt stål. Hamburgernörderiet börjar ta sig hejdlösa proportioner!

Detta resulterade i en liten nätt burgare till mig på 290gram!!!

När det gäller Burgare i den här klassen gäller samma regler som för fina köttbitar. Inte översteka samt att låta vila/stanna av litet innan servering.


Dijonmayo, saltgurka, tomat, rödlök och ketchup blev tillbehören till denna Gigant.
Alltså; en nysmashad hamburgare av nymald färs är något alldeles speciellt som jag faktiskt inte tror många har smakat eller förstår vidden av. Det är en fullkomlig smaksensation! Den största skillnaden är den mycket mer omfattande köttsmaken det andra är saftigheten. Det blir så saftigt att det nästan är löjligt. Väldigt gott. Har ni inte provat så hoppas jag att ni får möjlighet att göra det någon gång.


Idag omplanterade jag mina basilika frön som nu börjar bli små, små plantor. Skall bli spännande att se vad det blir av dom. Jag gillar att påta i jorden även om jag kanske inte skulle säga att jag har gröna fingrar. Så jag satte nya frön idag, bladpersilja och oregano. Kattgräset som jag sådde har tagit sig ordentligt nu och Tiva smaskar nöjt på det från och till, dessutom tycker jag det är ganska snyggt.
Att trycka en nästan 300grams burgare och plantera basilika, ingen dålig Måndag om du frågar mig.

God start på veckan!
//Andy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar