lördag 16 juli 2011

"Brödernas Musselgryta"


Semesterdag. Sugen på något. Vad? Musslor! Kastade mig på telefonen och ringde min bror, eftersom han är en utav de få i min närhet som verkligen gillar den typen av mat lika mycket som jag. Jodå, han var också sugen!

Slag i saken. Egentligen är det ju en klassisk Moules Mariniere, alltså en variant av Belgisk/Fransk Musselgryta. Men självklart eftersom vi är sådana fria konstnärsjälar så tolkar vi lite som vi vill.

Om ni inte provat nån gång så är det väldigt trevligt att laga mat tillsamans med andra. Man småpratar, smakar sig fram och det känns alltid naturligt att umgås kring mat. Hacka och skära, snacka skit och ljuga.


Grunden är ju förutom Musslor massor av finhackad lök, sharlottenlök, vitlök, chili, timjan och bladpersilja, fiskbuljong och självklart vittvin. Ni kan se ett tidigare recept HÄR.


Den här gången använde vi en sån där fiskbuljong alá Touch of Taste på flaska men det skall jag nog passa mig för i fortsättningen eftersom jag fick för mig att den hade en aning fadd eftersmak. Nästa gång kör jag klassiska buljongtärningar eller en egen fond helt enkelt.

Brorsan hade varit förbi Surdegsbageriet och fått tag i en dagsfärsk Rostad Ciabatta och med en sån här rätt är det verkligen brödet som är nyckeln eftersom man suger upp och nästan äter rätten med brödet. Vi värmde det i ugnen lite lätt med den lyxiga olivoljan som Baby hade haft med sig hem från Italien. Det blev sinnesjukt gott (som vanligt!). Enligt grannarna senare, så doftade det ljuvligt i hela trappuppgången och då känner man ju sig extra nöjd.

Vi fick ett par trevliga timmar, en sanslös god måltid och ett "gött tjöt". Rejjan fick smaka en mussla och hon verkligen älskar det! Hon e la go den hunden?


Som sagt, har ni inte provat detta så gör det med någon som ni gillar som också gillar musslor. Fantastiskt gott och för mig tror jag det avgörande gällande just denna rätt är doften. Det luktar så vansinnigt gott så att knäna nästan böjer sig.

Prova !

Simma lugnt!
//Andy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar