måndag 1 oktober 2012

Ännu mer Burgare! Både med och utan kött.


Vid det här laget vet ni ju att jag ÄLSKAR hamburgare. Alltså riktiga burgare av rent nymalt nötkött. Grejen är att min söta Sambo inte alls är lika förtjust i just nymalt nötkött. Men för den sakens skull vill man ju inte att hon inte skall kunna få uppleva en riktig "Burger Experience".

Det är inte lätt det här med vegetariskt. Särskilt för mig som är en riktig köttdåre. Men jag tycker mig vara ganska fiffig och uppfinningsrik för att även skänka den jag älskar matupplevelser i samma klass som de jag njuter själv.

Det är likadant med mat som med allt annat här i livet. Det är inte värt så mycket om man inte delar det med andra. Alla kan väl känna igen den trista känslan av att sitta ensam vid ett köksbord och äta middag. Ingen höjdare.

När jag levde ensam så bjöd jag in människor hej vilt på middag. Grannar, vänner och bekanta om ingen nappade så åt jag framför TVn. De först nämda alternativen här är klart att rekomendera.

Jag tänkte inte gå in så mycket på köttburgaren idag. Ni kan det redan. Nymald kvalitets färs av tex högrev el. likn. Salta kraftigt på steksidan precis innan du lägger köttet i pannan. Överstek inte.

Men vad skulle man hitta på som veggoburgare då!? En förpackning blandade bönor á 150gr sköljdes av i rikligt med vatten. Ett ägg tillsattes tillsammans med salt, peppar, cayenne, spiskummin och paprikapulver. Ett par tag med mixerstaven. Lite olivolja ett par matskedar ströbröd och mjöl. Några tag till med mixern. Jag tror inte jag hade nån annan vätska?


Detta resulterade i en ganska lös smet ytterst tjockare än en pannkakssmet. Men nu kom det fiffiga.
Den fick stå och svälla till sig ca 15-20 min. Under tiden passade jag på att göra klart köttburgaren, bacon och tillbehören (samt diska supersnabbt!).

Köttburgaren


Med våta händer formades sedan, om än lite trixigt man får va snabb, två stycken biffar. Dessa stektes i olja blandat med smör på medelhög värme. Som vid mycket köttstekning gäller tålamod dvs INTE pilla på objektet med stekspaden eller gaffeln innan man fått bra stekyta.

Vegoburgarsmet


Nu blev det Succé! Burgarna blev kanon! Jättefin färg. Kanonbra textur och stekyta. Jag tror det berodde på att jag använde hela ägget och inte bara gulan. Nästa gång skall jag addera en ytterliga äggvita för extra krisp.

Vi fick båda verkligen vårt lystmäte vad gäller hamburgare denna kväll. Och betyget blev 5 pussar. Vad mer kan man begära?
Veggo Burger De Luxe

Här följer även ett "bygg exempel":

Som sagt hamburgare är något av det godaste jag vet OCH de skall ätas med händerna!
Ta dig lite tid i nu i veckan och hänge dig åt din Burger Cravings.
Jag lovar att efter första tuggan blir du lycklig.
De du har omkring dig också.

Ingo surar eftersom han inte får äta vid bordet

Vad säger du? Låter inte det värt ett försök?
Peace!
//Andy

ps. Stort tack från hela mitt hjärta till alla er som skriver till mig. Det är verkligen superkul och jag försöker alltid svara er alla. Utan er fanns ingen Blogg. ds.


7 kommentarer:

 1. Har gått hela helgen och varit sugen på hamburgare (vilket jag egentligen är varje dag) så idag får det bli som du säger, ta mig tid och bara ge efter till mina cravings!

  Tänkte testa att göra någon blandning av en hamburgare och en bookmaker toast! Kommer antagligen sitta och fundera på ingredienser resten av dagen tills det är dags att handla på vägen hem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött o höra att det inte bara är jag som funderar på ingredienser under dagarna. Lycka till hoppas det blir något riktigt smarrigt!

   Radera
  2. Ingen kamera som gör något rättvisa, men goda burgare blev det :)
   http://mms.dnb.nu/data/1349200808.jpg

   Radera
  3. Fan va nice. Klass där Christoffer! Nu blev jag hungrig igen! Sjysst med pepparrotsberget också! Keep it up!

   Radera
 2. Nästan (men bara nästan) så att jag kan tänka mig en veggie burger på detta sättet - det är kärlek det. Men det är svårt att välja bort köttburgaren...

  Älskar det dukade bordet - det ser så inbjudande och gott ut. Jag tänker och tänker på mat men kan inte praktisera riktigt ännu. Förhoppningsvis smäller det i nästa vecka med invigning av köket och matlagning tills jag storknar.

  SvaraRadera
 3. Jag levt ihop med en veggie, så jag har testat min beskärda del av vegoburgare. Gillat många! Men på något sätt är det inte riktigt samma måltid som en kött-burgare.
  Kan inte låta bli att fråga: var i Göteborg äter man den bästa burgaren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag håller med dig. För egen del kan det aldrig mäta sig med en köttburgare. Tja du...jag vet faktiskt inte!? Har ätit på några ställen, men ingen succé nånstans. Dock har jag hört väldigt gott om nya Post Hotellet. Men ej provat. Skulle du hitta en "drömburgare" på nåt ställe får du gärna skriva o berätta.

   Radera