måndag 29 oktober 2012

Rotselleri, Olle Ljungström & konsten att ha tid.Hösten är här. Ja Vintern med om vi skall se till den gångna veckan och helgen. Det är grytornas tid.
Jag älskar grytor, chili och pulled pork. Egentligen kan man göra precis som man vill huller om buller. Det finns i princip bara en enda regel du behöver följa: låt det ta tid.

Så enkelt är det. Bara låta tiden gå. Med en hög fart i första fasen och lite självförtroende i kryddningen så kommer det att ske magiska saker i grytorna skall du se.Finhackad röd lök, gul lök, potatis (fasta sorter), rotselleri (favoriten), tomater, chilifrukter och mängder av vitlök. I med allt i en stor gjutjärnsgryta tillsammans med smör och olja. Tillsätt krossade tomater och kanske vin eller buljong. Kryddor och örter skall också med såklart!


Jag brukar binda ihop örter med ett steksnöre för att lät kunna fiska ur dom senare för att som i det här fallet slippa de stickiga stjälkarna från Timjan.


Det är perfekt att använda grönsaksbuljong för då kan man efter halva tiden (ca 2h) dela upp grytorna och tillsätta ev. kött i den ena och quornfärs eller vegetarisk chorizo i den andra. För att på så sätt skapa både animalisk och vegetariska rätter på samma kok.


Fläskkött tycker jag är tacksamt att använda i den här typen av grytor. Just idag var det nedsatt pris på skivad fläskkarré på ben så då föll valet på det. Stekte dom först och sedan bara putta ned dom för att täckas och koka med i chilin ytterligare någon timme.

Med den mustiga Afrikanska chilin och den tillsatta rökaromen så får man en söt/stark smak som ändå är rund och kraftig. Som om den gav smaklökarna en rejäl stor kram!

Om man nu skall koka grytor av den här kalibern så är Söndagar ypperliga. Börja gärna efter Lunch då du fortfarande är mätt eftersom det kommer att ta en stund. Kanske verkar konstigt att börja laga mat precis efter man nyss har ätit men du kommer att vara tacksam flera dagar framöver.

Dagens "kvälls-godis" tips är blåbär. Tillsätt lite mjölk till frysta blåbär och kör några varv med mixerstaven och drick med ett tjockt drink sugrör. Tusen gånger godare än kemiskt lösgodis.

En annan fördel med Hösten är att man kan se på film. Igår såg jag dokumentären om Olle Ljungström. Den var väldigt gripande för mig att se av flera anledningar. En scen fick mig till och med att gråta en skvätt. Ibland känns det väldigt befriande att bli "övermannad" av något som är så vackert att man inte kan värja sig. 


Så kan musik fungera, konst och litteratur likaså.
Frågan är om inte även mat har den förmågan?

Kanske inte så man gråter.
Men åtminstone att själen ler.

Jag tror faktiskt det.

Ha en skön kväll.
//Andy.3 kommentarer:

 1. En mustig grönsaksgryta med pulled pork till kanske?! Du har verkligen rätt i att man borde börja tidigare med maten på helgen, trevligt pyssel mitt på dagen - speciellt när vädret inte direkt lockar en att gå utomhus.

  Olle Ljungström har jag väldigt dålig koll på. Såg honom i "Stjärnorna på slottet" och kände inte igen honom, han har åldrats en del... Det är härligt när man blir grabbad och t.o.m. tårarna trillar. Frigör positiv energi tror jag...

  Så grina på och fortsätt laga mat och dela med dig av den och dina kloka ord :-)

  SvaraRadera
 2. Visst är det härligt när man märker att NU är det verkligen dags att göra en gryta igen! Här får det bli min gulasch nästa helg eller så och även den måste delas... inte för att sambon är vegetarian, men han vill ha köttbitar i och jag gillar när allt kokat så länge att köttet är trådigt, som "pulled pork" kan man nog säga ;-)

  Har nog/kanske varit borta för länge för att veta vem Olle Ljungström är, men det kvittar, för viktigt är, att även män får gråta utan att skämmas! Att kunna visa känslor och reaktioner är bland det viktigaste i alla relationer vi har - och vi mår oftast bättre själva, när vi (vågat) visat det.

  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 3. Tackar för inspirationen, klart att det är dags för gryta snart igen! Visst är det som du säger, tiden och kärlek är vad en gryta behöver så blir det svårt att misslyckas med den.

  /H

  SvaraRadera