söndag 7 oktober 2012

Fröknäcke, råbiff och gränslös njutning.


I sommras var jag och Älsklingen i Skåne och besökte Tunneberga Gästgiferi som sannerligen var en matupplevelse utöver det vanliga. De hade bland annat ett hembakat Fröknäckebröd som var helt ljuvligt gott.

Jag har länge funderat på om man skulle kunna göra ett sådant själv. Efter lite sökande på detta fantastiska Internet så hade jag snart en uppsjö av recept att välja på. Men eftersom jag ville komma så nära originalet som möjligt så fastnade jag för det här på Stinas Lilla Gröna.

Jag visste nämligen att Leif på Tunneberga hade majsmjöl i sitt och det var det även i Stinas.
Jag modifierade det såklart lite grand. Man kan ju liksom inte hålla sig. Inga stora förändringar dock. En anings mindre vatten för att få den lite mer klumpig och lättarbetat. När jag skållat fröna så lät jag smeten stå ca 15min. Dessutom tillsatte jag ca 1 msk mortlade fänkålsfrön

4 dl majsmjöl.
2dl solrosfrön.
1dl pumpafrön.
2dl sesamfrön.
1dl linfrön.
1 tsk salt.
1 dl rapsolja.
4,5dl Kokande vatten.

Sjukt enkelt! Bara att röra ihop alla ingredienser och sedan tillsätta det kokande vattnet under omrörning. Sedan låta det stå till sig en kvart och sedan hälla upp det på två bakplåtar täckta med bakplåtspapper och lite ekologisk olivolja samt sprinkla lite flingsalt över.

150gr i ca 75-80 min. Jag hade under mesta delen av tiden en slev i ugnsluckan för att släppa ut ångan. Efter ca 40 min så tog jag ut plåtarna och snittade upp bröden i fina längder och gräddade sedan klart.

Vi tog det nygräddade spröda brödet och bara drog det i Cantadou med pepparrot och det var en saligt sinnlig upplevelse!

Så tack till Stinas mamma och Tunneberga Gästgiferi. Det här är något som vi kommer att göra många, många gånger!

Till lunch även denna dag (verkar som jag fått det lite på hjärnan för tillfället eller så är det mitt undermedvetna som försöker reglera min b12 brist) blev det Råbiff!


En bit Oxfilé. Kanske 70-80gr lades i frysen ungefär 40 min. Det skall börja bli lite frostnupet på ytan och liksom börja stelna till. Då åker den rakbladsvassa Victorinox kniven fram och man skärflar köttet i tunna, tunna bitar. Sedan vänder man dom och skär ännu en gång. Det är viktigt att ha en vass kniv och verkligen skära köttet och vända det omlott hela tiden. Det man INTE vill ha med en delikat råbiff är "mos". Det hör man ju? Köttmos! Öh...nej tack. Råbiff? Äh..JA TACK!


Finhackad rödlök, dijonsenap en rå äggula, salta goda kapris, nymald svartpeppar och salt så är njutningen ett faktum!

Här kan man verkligen prata om en sinnlig upplevelse.

Den milda lätt metalliska smaken av urkraft som i princip smälter på tungan. Sötman och krispigheten från rödlökens fina kvadrater. Syran och "bettet" från dijonsenapen. Sältan och "kaviar explosions" känslan från kapris. Den nymalda svartpepparn som återkommer och artigt likt en enorm dörrvakt håller upp smaklökarnas portar och välkomnar dig.

Ja det blir inte mycket bättre än så här.
Såvida du inte vill det själv förstås.
För det finns ingen gräns för hur fantastiskt ditt liv skall vara.

Den sätter du själv.
//Andy.

 

8 kommentarer:

 1. Är du verkligen helt ärlig när du säger att fröknäcke är så lätt att göra? Jag har sett det här och var och är sugen på att testa men inte kommit till skott.

  ÄLSKAR bilden med ägget! Gör till och med mig sugen på råbiff och det vill inte säga lite.

  Visst måste man bara älska Skåne och alla entusiaster!

  SvaraRadera
 2. Jag är helt ärlig. Det var nästan ännu enklare ! Du verkligen MÅSTE prova!!!

  SvaraRadera
 3. Råbiff är helt klart en rätt för mig! Det är ju inte alla som *kan* äta rått kött, jag var t.ex. redan som barn den enda i familjen som verkligen gillade att smaka av färsen till köttbullarna ;-) Den smakar förresten även bra på vanligt knäckebröd...

  Här nere äts gärna "Mettbrötchen" till frukost. Det är helt enkelt (ny-)mald fläskfärs (!) på en fralla, med lite/mycket salt & peppar och (valfritt) fint hackad gul lök på. Det är jättegott - och mättande ;-)

  SvaraRadera
 4. Fröknäcke är ju så gott, har gjort den med Michaels recept som var i Metro - man kan ju blanda med vad man tycker om, chiafrön tex är extra nyttiga!!!Synd bara att man äter upp den snabbt./Ha det/

  SvaraRadera
 5. Varför varför har jag aldrig ätit råbiff? Det är dagens fundering hos mig. Det ser ut som något jag skulle digga. Får sättas upp på "to-do-listan".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut att du skall prova, himla gott. Lite speciellt. Tipset är att inte göra så stora. Lycka till.

   Radera
 6. Roligt att det blev bra! Måste också testa med fänkålsfrön (som ju är väldigt bra för magen).

  SvaraRadera