tisdag 23 oktober 2012

Fläsksida.Vid mitt senaste besök på Sävedalens Kötthall så stod jag och Christina och diskuterade griskött. Jag har länge tänkt att göra Porcetta men det har inte blivit av. När hon visade mig dom för dagen enormt fina fläsksidorna så smalt jag som smör i en panna. Vi dividerade lite fram och tillbaka om Danskarnas fleskesteg och Norrmännens ribbesteg och var och hur man styckar det. Det är just det här som är den stora bonusen med att handla kött över disk. Man lär sig något nytt varje gång.

Så en primafin bit gris fick följa med hem till EnHerrans köket.


Vad skulle jag göra nu då?

Ingos förslag var såklart att äta den rå precis som den var. Det tyckte inte jag...


Min loppisfyndade Rörstrands mortel användes för att mortla olja, whisky, rökarom, vitlök, salt och timjan till en härlig smet.


Efter att ha blåst igenom kryddskåpet så blandades ett gäng torra kryddor till en rubb.
Den innehöll bland annat; fänkålsfrön (inte så mkt), torkad chili, cayenne, peppar, vegeta, kummin, korriander, paprikapulver, afrikansk chili (tack till Sambons arbetskamrat!) och säkert något mer.


När man gör rubb till fläskkött så behöver man inte vara rädd, tvärtom! Ös på bara!
Som jag skrev ovan så fick vi Afrikansk Chiliblandning från min Sambos arbetskamrat. Det händer ibland att vänner och bekanta som reser lite längre än Kålltorp tar med kryddor som presenter till mig/oss. Jag vill bara säga att detta är MYCKET uppskattat!

Nåväl. Svålen på fläsksidan skars i det karaktäristiska rutmönstret och sedan gneds köttet in med kryddblandningen. Kom ihåg nu att det skall vara MYCKET och att det skall GNIDAS och KLAPPAS in rejält. Ovanpå detta kletades den ljuvligt vitlöksdoftande smeten från morteln in. Lite honung ringlades över.Ugnen hade värmt upp till 150gr och köttet placerades med svålen neråt i en form. Efter nästan timmar så tog jag ur den och vände på den. Lite honung ringlades över och grillgallren i ugnens tak tändes upp till nära 200gr för att griljera svålen som slutfanfar.


För att fira denna nytillkomna rätt så bjöds i förskott Mor och Bror in till middag. Modern hade tillverkat potatismos alá "Old school mama style" som bidrag till festligheterna.

Moset värmdes upp och köttet skars upp. Den obligatoriska tomat och lök salladen serverades självklart till.

Köttet blev en fullkomlig succé! Så smakrikt och saftigt! Sötman från honungen och whiskyn dansade jitterbugg med den runda hettan från den Afrikanska Chilin. Precis lagom tryck för att vara hett utan att bli obehagligt starkt.

Som perfekta revbensspjäll utan ben. Ja när till och med Modern delar ut högsta poäng, ja då är det bra!

Den här typen av vardagsfest/knytkalas med nära och kära är något som alla borde ägna sig mer åt. Det enklaste sättet att visa kärlek är genom mat.
Håller ni inte med om det?

Tack för att ni kom.

Och tack till er för att ni stannade till här och läste.
En sak är säker.
Fläsksida skall det bli mer av.

Fyttirackarns va gott!
Hej så länge.
//Andy

10 kommentarer:

 1. Tack för mopsboken Andy! :) Har inte hunnit läsa hela än, men jag och farsan fick allt många skratt bara att kolla på några av bilderna. Är Rejjan med i katalogen kanske? Köpte förresten en bok till min bror, "Texmex från grunden av Jonas Cramby", så snart kommer kanske den där Kral-bloggen, vem vet? Du borde kolla upp den boken, riktigt nice.

  Tack igen, Andy, hoppas du vet att jag o farsan fortfarande väntar på det där Rejjan-besöket ;)

  /Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas! Roligt att den kom till glädje! Nej tyvärr är inte Rejjan med i den. Oj, den boken lät spännande får jag nog kolla in tror jag. Tack för tipset. Jag har gett mitt ord på att nästa gång vi far åt det hållet så ringer jag! Ha det gott! Ses.

   Radera
 2. Vardagsfestknytkalas utan "/" tycker jag är ett ord som borde komma in i SAO! Det ser så gott ut... och jag, som idag har bestämt att jag vill äta ärtsoppa på burk (!) blir mycket avundsjuk ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har rätt det är ju faktiskt ett mycket bra nytt ord! Ärtsoppa på burk, den lät inte för rolig. Men jag kan trösta dig med att jag ätit bra mycket äckligare saker i mitt tidigare inte så glamourösa liv. Tnx for reading!

   Radera
 3. Tittade på bilderna och salivet började rinna....ser f. gott ut!!!

  SvaraRadera
 4. hejsan Andreas, ser supergott ut, kul att du gillat sidan av fläsket, den är verlkligen god, hälsningar tina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den var vansinnigt god! Jag kommer snart och köper mer.

   Radera
 5. Skall testa detta till helgen :-)

  SvaraRadera