söndag 21 oktober 2012

Auberginegratäng & Rullader.


Det är inte klokt vad det slarvas med bloggandet nu för tiden. Men det är så mycket som skall fixas. Jag hade sett framför mig att jag skulle sitta inne i Höstmörkret och kura. Med tända ljus och blogga vareviga dag. Men det har varit så mycket roligt och så härliga dagar så det har inte alls blivit så.

Men precis så är livet. Det blir inte alltid som man tänkt sig och det är väl tur? Jag har bland annat sett en hel del bra dokumentärer. Den om schackspelaren Bobby Fischer rekomenderar jag skarpt. Otroligt intressant och lite sorglig också såklart. Är du intresserad av människor så skall du absolut se den.

Men givetvis så har det blivit mycket matlagning också såklart! Varje dag faktiskt. Du är inte förvånad va?


Jag gick förbi denna enormt vackra Aubergine i affären och var helt enkelt tvungen att köpa den. Det händer rätt ofta med mig att jag köper råvaror enbart på utseende och känsla.

Vad gör man med den här då? En gratäng fick bli svaret.
Grillpannan hettades upp rejält. Och sedan grillades skivorna på hård värme för att sedan läggas åt sidan.


Man kan tycka det är knöligt och onödigt omständigt att behöva "behandla" de innan man skall tillaga dem. Men i det här fallet så visade det sig vara helt avgörande för smaken. Väl värt omaket.

En ugnsfast form. Krossade tomater, kryddor, olivolja och örter huller om buller. Parmesan ost och Aubergine varvat. Tjugo minuter i ugn. Magi uppstår. Enkelt och gott.


Lövbiffen masserades ut lite extra och penslades med dijonsenap. Jag hade en tokig idé om att fylla de med korvsmet. Dvs, jag klippte upp ett par riktigt fina Chorizos och mosade smeten med krossade tomater, parmesan och lite olivolja. Smeten blev fyllningen i rulladerna som stektes i mycket smör och sedan fick puttra under lock med en skvätt grädde. Tyvärr så var jag lite dålig med timingen för de skulle nog stått minst en timme. Nu blev det bara tjugo minuter och det var lite för lite för att få dom så där möra som man vill att de skall bli.Men ibland kan det bli så när man vill servera olika rätter på samma tid. Jag skyller på älsklingen helt enkelt...
Hade jag planerat bättre så hade jag låtit dom puttra mycket längre och sedan silat och rett om såsen som förmodligen hade blivit ljuvlig.


Nu blev dom nog så goda och smakrika ändå. Att använda färdiga korvars innanmäte som fyllning/smaksättning kommer jag defenitivt att prova fler gånger.Efter veckans besök i Sävedalens Kötthall (det brukar bli ett i veckan) så fick jag med mig några märgben till Rejjan. Glädjen när hon får span på dessa visar inga gränser. Här kan man prata om SANN matglädje! Att få reda på att man handlar sina råvaror hos samma återförsäljare som Alexandra Zazzi var en rolig nyhet. Det verkar vara en skön tjej, duktig som skam dessutom. Att hon köper sitt kött i samma affär som mig bekräftar bara mina hittills positiva erfarenheter.

Nu är det Söndag och veckan har sprungit förbi. Att sitta efter morgonpromenaden och njuta en extra kopp kaffe i lugn och ro är nog något av det bästa jag vet.
Luften utanför var krispig och fin.

Nu är det bara att hålla tummarna för att Mor bjuder på Söndagsmiddag.

Sköt om er !
//Andy

5 kommentarer:

 1. På tal om dokumentärer måste jag bara rekommendera "Searching for sugar man" Den knockade mig totalt.

  Korvsmet i rulladerna, vilken bra idé. Allt blir bättre med korv (och bacon) som man brukar säga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud va bra tips, ska genast kika efter den. Bacon, ja det är något magiskt med det. Gjorde fläsksida häromdagen, nu förstår man var magin kommer ifrån.
   Än en gång tack för tipset.
   Ha en skön dag!

   Radera
 2. Det är alltid en fröjd att läsa och hungrig blir man! Har du instagram?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart har jag Instagram. EnHerransMat rätt och slätt. In och följ!

   Radera
 3. Vilken måltid! Känner inte ens att jag skulle sakna potatis till :-) Jag har också gjort som du, karvat ur korvfyllning och använt i en extra lyxig köttfärssås. Ursmart att fylla rullader med det också! Gäller att välja bra korv bara men det gör ju du...

  Mycket film blir det här också, det hör nog lite årstiden till. Såg en ruggig en som heter "Chained". Otäckt bra men ingen dokumentär.

  På tal om filmer är det snart dags för en till denna söndagskväll. Trevlig kväll!

  SvaraRadera