söndag 30 september 2012

Köttälskar klubben.Ett litet snabbt inlägg idag bara.

Det var ju det här med kött. Ständigt återkommande.
En god köttbit kan ju vara något av det mest ljuvliga som finns. En klar favorit styck detalj för mig är Ryggbiff.

Kan man köpa fin hängmörad Svensk ryggbiff. -Ja! Det kan man. Det finns flera bra köttaffärer runt Göteborg tex Sävedalens Kötthall och Lilla Saluhallen i Västra Frölunda. Be att få en skiva skuren lite tjockare än normalt.


Den på mina bilder kanske inte ser så tjock ut men betänk att jag då gett den ett par rejäla snytingar med näven innan, så vid köptillfället var den nästan 2cm.

Hur gör man då för att få gott kött?

1. Ta fram köttet ur kylen i god tid innan du skall tillaga det. Låt det ligga i rumstemp 30-60min. Detta är helt avgörande för att få ett bra resultat. Och, NEJ det är inte farligt.

2. Använd RIKTIGT smör. En stor klick dessutom.

3. Använd en riktig gammeldags gjutjärnspanna och snåla inte på värmen.

4. Ta tid på köttet. Dvs ha en counter där du mäter hur länge du steker köttet på varje sida, snart kommer du att hitta din favorit tid så du kan bli lika nöjd varje gång!

5. Kanske det viktigaste. Låt köttet VILA INNAN du sätter tänderna i det. Det räcker med 10min. Lägg köttet på en tallrik och diska pannan och läs nyheterna på nätet under tiden.

Följer du dessa enkla steg kommer du att lyckas fantastiskt bra med allt ditt nötkött. 

Jag krossade några teskedar torkad chili i morteln och tillsatte ett par matskedar Japansk Soya. Detta använde jag som "eftermarinad". En teknik jag ofta använder när jag gör Steak dinner. När biffen är stekt (ca 2,5 min/sida) och läggs för den ovan nämnda vilan hälls "eftermarinaden" på.Vid serveringstillfället tar man en sylvass kniv och skär tunna läckra bitar av detta ljuvliga kött. (Givetvis användes Salt och Peppar vid stekningen, de enda två kryddor du behöver till riktigt gott kött).

Tomater, rödlök, olja och vinäger till framhäver proteinsmaken och skapar en Umami upplevelse i din gom.


Blir du inte sugen på en riktigt god köttbit nu så är det nåt fel på dig.

Hösten är ju här med besked och jag och Rejjan har varit ute och gått en långpromenad. Då är det skönt att komma in och bli torkad med en varm handuk och kanske få smaka lite från Husses middagstallrik.


Sköt om er.
Nu blir det film och popcorn för mig.
Vi ses!
//Andy


7 kommentarer:

 1. Vilken tur - det är inget fel på mig för jag blir jättesugen på en riktigt god köttbit! Jag följer dina tips och råd till punkt och pricka och de funkar.

  Fina Rejjan - fast ser lagom glad ut med handduken runt huvudet :-) Ha en skön film- och popcornskväll. Tror nästan jag tar och härmar ditt upplägg där!

  SvaraRadera
 2. Detta ska jag visa för sambon :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör så! Alltid roligt. Hatten av.

   Radera
 3. Grymt som vanligt!

  Testa att stek biffen som Heston nästa gång. dvs. på extremt hög värme i olja och smör.
  Vänd biffen var 15 sekund till den är medium/rare eller hur du vill ha den.
  På detta sätt får du en yta på köttet som slår allt samtidigt som du får en kärna på köttet som är perfekt. Eftersom man vänder biffen ofta får man en jämnare fördelning på värmen.
  Jag lovar att du kommer gilla det! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har flera gånger tänkt o testa det, inte helt övertygad dock men ska iaf ge det ett friskt försök. Härligt att ha dig här.

   Radera
 4. hej Andreas
  finns inget godare än en köttbit tillagad på det sättet.
  du inte bara lagar mat superbra även skriver gör du bra...
  har varit mycket folk i charken i helgen dina visistkort är slut..när du blir förbi nästa gång får du gärna ta med dig fler...hälsningar Tina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Tina. Roligt att det kom mycket folk! Jepp tar med mer nästa gång. Ses snart!

   Radera