torsdag 25 oktober 2012

Kött. En rök. Och mer kött.


Jahupp. Han fullkomligt köttgalen den där EnHerransGubben tänker ni.
Jag tror ni har rätt. Hur många gånger har jag inte sjungit köttets lovsång här på sidan? Den här gången blev det Entrecoté. Min favoritdetalj är ju annars ryggbiff som ni känner väl till vid det här laget men idag såg Entrecoten så fin ut att den helt enkelt inte gick att motstå.

Det blev ännu en variant på Bookmaker Toast. En rätt som jag tycker är helt perfekt.


Man kan göra den med lite olika twist. Samt att det är enkelt och samtidigt delikat. Den rivna pepparroten är ju ett måste. Likaså Dijonsenapen. Sen är det fritt för tolkningar. Idag gjorde jag det fiffiga "mattläggar" tricket. Notera att det nybakade franskbrödet aldrig skulle ha en chans att mäta sig mot denna gigantiska köttbit. Då skär man två skivor. Lägger dom sedan omlott och skär ett snitt rakt över. Nu kan man lätt göra två skivor till en stor istället.


Var ju även tvungen att ta en bild så ni förstår hur stor denna rackare egentligen var.


 Hur man steker kött behöver vi väl inte gå igenom igen?

1. Skölj köttet i kallt vatten. Torka av med papper/ren handuk.
2. Låt köttet ligga framme i rumstemp. 40-60min innan tillagning (detta är det viktigaste tipset).
3. Stek på hög värme i äkta SMÖR till önskad färdighetsgrad. (Anv enbart salt och peppar som kryddor)
4. Låt köttet vila ca 5-10 min innan du äter det.

Följ dessa enkla råd och jag lovar att du kommer att lyckas med ditt kött.

Jag har även förälskat mig på gamla dar. Förutom i min fantastiska Sambo så nu även i min nyinköpta pipa. Jag har ju nu varit ifrån de förhatliga cigaretterna igen sedan någon månad tillbaka. Men pipa och cigarr kommer jag aldrig att ge upp. Man är väl en äkta livsnjutare?


Ett besök på Brobergs i veckan resulterade i en ny kompis i pipsamlingen. Denna gången en kort "bent" modell. Den visade sig tillsamans med den nyinköpta Skotska tobaken passa mig som handen i handsken. Jag vet att många av er där hemma nu sitter och rynkar på näsan men detta är baskimej en sann njutning väl i klass med all köttnjutning man kan tänka sig.Som sagt. Jag älskar den.

Nu kastar jag in en bonusbild på en Hamburgare jag gjorde dagen efter på den andra Entrecoten (orkade inte äta två sådana dag 1). Så jag malde den i köttkvarnen och gjorde en delikat Square Burger av den. Inte illa va?


Ja så kan det gå till här i Kålltorp.
Njutning högt och lågt.
Nu ser jag de första snöflingorna för året utanför fönstret.
Ingen större njutning i det.
Inte för mig i alla fall eftersom jag inte gillar snö.
Men då kanske man kan tröstäta lite istället?
Och unna sig ett extra stop i pipan?

Over and out Foodlovers!
//Andy.

ps. om någon undrar vad det är för runt gyllenbrunt tillbehör som är med bookmakern så hade jag lite potatismos kvar i kylen. Detta blandades med riven parmesan och lite grädde och rullades till bollar som panerades i ägg och ströbröd och stektes i hejdlösa mängder smör och olja. Supergott. Verkligen. ds.

2 kommentarer:

 1. När man läser dina inlägg kan man ju bara bli hungrig ;-)

  Och inte bara på mat, sista pipan jag rökte ligger nog knappt 40 år tillbaka... det var ungefär samtidigt som jag började smygröka och upptäckte att snus ialla fall inte är bra när man cyklar hem i regn i en uppförsbacke.. ;-)

  SvaraRadera
 2. Det blev en bookie för mig på krogen igår, fast många av dina goda tillbehör saknades på tallriken :-( Fast det var gott men den tunna biten oxfilé som låg på det smörstekta brödet skulle du ha skrattat åt!

  Pipa påminner om morfar och farfar. Och pappa också ett tag. Tills jag som treåring eller nåt åt upp hans stopptobak som jag lyckades få tag på genom spjälorna i min säng. Då fick han sluta sa mamma :-)

  Bolma på du så tar jag en prilla!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera