söndag 14 oktober 2012

Älskade Skåne!Det är alltid svårt att trycka ihop många upplevelser i ett inlägg.
Det har varit lite tyst här ett tag.

Jag tog en liten "time out" och drog ner till Skåne. Det var mer än välbehövligt då tillvaron snurrat lite väl fort sista tiden. Men jag har faktiskt försökt blogga även på resande fot. Men bloggerverktyget är helt värdelöst på mobilen. Det går inte att ladda upp bilder den vägen.  "Insuffiant storage" eller nåt liknande dyker upp. Ni som använder Blogger och har kommit tillrätta med detta får gärna maila mig. Då det hade varit käckt att kunna använda då och då.
Ni som hänger med och följer EnHerransMat på Instagram eller Facebook däremot har fått en del läckra matbilder till livs.

Jag vet knappt var jag skall börja? Självklart hade jag varit förutseende att boka bord på Tunneberga Gästgiveri som jag skrivit om här tidigare. Det är en helt tokig gastronomisk upplevelse  som alla som har vägarna neråt landet skall testa. Det är värt en omväg. En rejäl sådan. Maten är helt himmelsk!

3 sorters Lax (allt hemlagat såklart!) på Tunneberga Gästgiveri

Den kärlek som dom lägger ner i sin matlagning och sina råvaror har jag aldrig stött på tidigare. Det är jävligt ärlig mat! Och rejäla portioner. Att trolla fram en trerätters fullpoängs vegetarisk meny var på stående fot inga som helst problem för kocken här. Det är bara att än en gång vördnadsfullt gå ner på knä och buga för förstklassig service, mat i världsklass och en underbar kväll.

Vad sägs tex om den geniala efterrätten; hemkokt nyponsoppa med hembakade mandelbeskvier och riktigt fet bonnagrädde?

Himmelsk nyponsoppa på Tunneberga

Med höststormarna vinande runt öronen så besöktes även den nyinvigda Saluhallen i Höganäs.
Wow! Vilken grej! Jag har ju flera gånger tidigare skrivit om det enorma utbudet av förstklassiga råvaror på Kullahalvön. Nu samlas de i de gamla fabrikslokalerna i centrum. Saluhallen är fantastiskt inredd i Höganäsbolagets gamla fabrik där även den underbara Anders Johansson har sitt fantastiska Saltglaserat.

Otroligt trevlige, fantastiskt duktige och passionerade Anders Johansson himself.

Här finns även Butik36 med massor av underbara kläder, inredningsdetaljer och porslin.

-"Ny ljuskrona Älskling?"

Alla dessa godbitar under samma tak i lokaler som fullständigt tar andan ur dig. Det är väl inte dåligt?

Den nya saluhallen slår alla som jag varit i innan. Jag utnämner den härmed till Sveriges bästa. Framför allt baserat på de fantastiska råvarorna. Titta bara på hur man byggt kylrum bakom delikatessdiskarna där köttet och kropparna kan hänga på mörning. Så skall en köttaffär se ut i min smak!


Här fanns ALLT och det var ett stort nöje för en sån matdåre som mig att skrota omkring därinne och tjöta med folk. Otroligt mycket gott att provsmaka på vart man än vände sig. Roligt att kunna peka och plocka åt sig goda saker att tillaga senare på kvällen. Hoppas nu att det går runt, men det verkar så för det var verkligen knökfullt när vi var där och Skåningarna och Höganäsborna verkar verkligen ha tagit det till sitt hjärta.
Inuti i den gamla brännarugnen på Höganäs
Entrecote och Hasselbackspotatis med färdig sås, funkar fint på Landet.


Att gå en promenad längs strandkanten bort mot Mölle efter maten är en lisa för själen.
När jag hade stoppat min Jensen pipa med körsbärstobak gick jag och smyg tittade lite på mitt drömhus. En skånelänga med vasstak och slammad mur runt om. Det ligger precis vid Havet om man går en bit bort. En dag....Ha en underbar kväll.
//Andy.
6 kommentarer:

 1. Dina inlägg är underbara och det räcker för att göra det till en fantastisk kväll med stämning och eftertanke!

  SvaraRadera
 2. känner redan att man vill börja bygga om,kyldisken med köttet hängande är gättefint...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det häftigt! Gör det! Gör det! *hejja, hejja*

   Radera
 3. Vad härligt att ha möjligheten att brejka lite och kunna sticka iväg sådär. Sunt också, att ge sig den möjligheten och prioritera sig själv.

  Har bara fått en liten bit av Skåne än så länge men ack så god den var. Ystad och Österlen. Fick verkligen mersmak och dina berättelser om det du upplever ökar på den milt sagt. Kan tänka mig att det är underbart där även om hösten.

  Att drömma och längta är en del av livet och lyckan har jag läst någonstans, och håller med. Dream on om drömhuset alltså!

  Hoppas du har laddat om nu och skjuter skarpt från höften här i bloggen också.

  Följer dig nu även via Instagram så att jag inte missar något när tekniken strular :-) Vill du så hittar du mig som l8kruse (litet l i början).

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skåne har nog mycket kvar att ge dig/er! Det finns som sagt mycket att uppleva där för oss mattokiga. Österlen och Ystad som du redan upplevt är ju också riktiga pärlor! Drömma och längta....ja vad vore våra liv utan det? Så jag håller med dig.
   Okej, nu följer jag dig stenhårt. Ut o plåta med dig! Kram.

   Radera