söndag 2 september 2012

Vegetarisk fullpoängare & hejdlöst mycket Kött!


 Jupp, jupp! Helgen är här! Man vill unna sig något riktigt gott att froda på, eller hur? Vad skall man då hitta på?

För min personliga del så stod planen redan klar; Hejdlöst mycket kött! Vi kommer till det senare...

Men vad skulle jag kunna matcha det med för Sambon? Hjärnan stod helt still. Vad kan man göra för gott och enkelt vegetariskt? Cannelonni är ju fantastiskt men det tar ju en halv dag att göra och det var inte så lockande. Efter en stunds grubblande och rullande på fantasins roulettehjul så stannade kulan på "Rödbetor!"

Jag skrubbade dom lätt och kokade dom hela i saltat vatten. Efter sisådär 55 min var dom perfekt mjuka och lyftes ur för en kallvattenschock. Det kokande nu röda vattnet användes till att koka färsk Linguini i och det är effektfyllt eftersom Pastan då tar vacker färg från rödbetorna.

 Efter en stund i kallt vatten så går det lätt att bara trycka bort skalet från rödbetorna. Sedan rev jag dom fortfarande varma på rivjärnets grova sida.


 Dessa varma rivna betor blandades med salt & peppar & Chevré och serverades således med valnötter och en Honungsyoghurt sås till nykokt rosa/röd pasta. Väldigt gott och enkelt. I förhållande till hur lätt och "självlagande" snabb den här rätten var så får den verkligen full pott. Jag smusslade undan ett par betor till mig själv som jag åt på klassiskt förrättsmanér. Och även om den här smakcombon är något uttjatad vid det här laget så älskar jag den verkligen fortfarande. Sen var det ju det här med det Hejdlösa köttet. Efter ett besök och en grundlig inspektion i Sävedalens Kötthall så föll valet på Entrecoté. Jag brukar ju föredra Ryggbiff men idag såg Entrecoten så vansinnigt fin ut att jag helt enkelt var tvungen att välja den. Det visade sig vara ett mycket lyckat drag! -Skär lite tjockare skiva! Sa jag till Kötthallsinnehavaren. När skivan sedan dansade på vågen visade den 425gr. Oj då...


Vad ville jag då göra med denna nästan halvkilos tunga biff? Jorå, en klassisk Bookmaker Toast. En rejäl skiva franskbröd hamnade i stekpannan med en kanske ännu rejälare smörklick och blev vackert gyllenbrun.

Köttet hade legat framme i rumstemperatur i närmare en timme och fick precis innan stekning salt och svartpeppar över sig. I ännu en Anna Skipper censurerad smörklick stektes denna hejdlösa skiva nu 2 min på ena sidan och 1,5 min på andra för att sedan få ligga och vila sig i form till perfekt medium rare ca 7 min på ett fat. En rejäl bit pepparrot fick finrivas. Och nu är den som allra bäst tycker jag. Det sticker till hela vägen upp i näsan och hjärnan för att sedan försvinna och bara lämna förnimmelsen av vad som just skett med smaklökarna kvar. Till Servering: En god skiva smörstekt bröd, en Hejdlös köttbit (oxfilé, ryggbiff, entrecote). Dijonsenap på brödet och en extra liten skål till. En rå äggula. Riven pepparrot. Salt och svartpeppar.
  Senare på kvällen när köttpsykosen hade lagt sig något fick jag en idé om att göra Snaps/shots på Hallonlakrits skalle. Förmodligen var det den senaste tidens lyckade experiment med Lakrisal som satt sina spår. Vi får se hur det går, forts följer. Jag har även passat på att storröja balkongen. Alla nedvissnade sommarblommor har fått stryka på foten. Det som kunde räddas och planteras om har fått flytta in. Ute pryds nu av nya fräscha höstblommor, järnblad och ljung. Känns mysigt att även kunna använda detta lilla uterum en bra bit in på hösten. Se bara hur majestätiskt Kålltorp breder ut sig under nattens fullmåne!Nu är det bara att kura upp sig i soffan gott folk.
En favoritfilt. En god bok.
Tänd lite ljus och njut av vi faktiskt har olika årstider som skiftar både i väder och råvaror.

Trevlig Helg!
//Andy

4 kommentarer:

 1. Spagetti AV rödbeta (eller potatis, morot, kålrot osv.) borde väl också vara en fullpoängare? Och inte bara för en vegetarian... Googla efter "Spirali Lurch Spaghetti" och kika sen på bilderna, så vet du vad jag menar... Vill inte göra reklam, men så hittade jag bra exempel ;-)

  "Mackan" ser jättegod ut och efteråt var du säkert inte täppt i näsan ;-) 425 g, det är väl ungefär mängden kött man beräknar till 4 personer i svenska recept - men om du åt för fyra så är det ju okej...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad skall jag äta till sådan "pasta"? Pastabetor? Vegetarisk färs?
   Mycket riktigt, jag var ICKE täppt i näsan efteråt. Men magen var som en ballong.
   Ha det gött!

   Radera
 2. Förstår inte hur du hinner med allt?! All denna ljuvliga matlagning OCH balkongröj. Jag är impad!

  Fin och god pasta med rödbetor och så pepparroten till köttet. Jag känner smakerna bara av att läsa om det.

  Underbar bild på himlen där från balkongen och jag håller med. Årstidsväxlingarna är till för att njutas. Mindre mygg nu också :-)

  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blev det en cool bild? Du fattar varför jag älskar Kålltorp va? Du...ibland undrar jag själv hur jag hinner :)
   Gott o se daj!

   Radera