torsdag 20 september 2012

Enkel snabbmat efter jobbet och vad man bör vara rädd om.
Ja, har man rätt förutsättningar blir saker och ting så mycket enklare. Eller har och har förresten...om man skaffar sig rätt förutsättningar menar jag.

Det behöver inte vara särskilt svårt. Nummer ett så handlar det om att ha ett vettigt basskafferi. Det vill säga man har en bra standarduppsättning kryddor, lite färska örter, oljor, smör, grädde, mjöl och liknande. Sedan är det bara att skaffa sjyssta råvaror.

Okej, det tar kanske lite mer tid att åka till olika butiker. Men det gör skillnad. Jag lovar, har du väl ätit bra kött från en seriös kötthandlare en gång kommer du aldrig att vilja ha någonting annat.
Jag är även ganska rejält övertygad om att det även gör skillnad inte bara i smakupplevelse utan även i din kropp.

Jag har ju tjatat en hel del om rotsaker sista tiden. Men jag kan inte hålla mig, jag tycker det är så gott! Det är perfekt på vardagarna efter jobbet att slänga in en panna med blandade godsaker.


När jag börjar preppa rotsakerna tar jag samtidigt fram köttet. Jag sköljer av det i kallt vatten för att sedan torka det torrt med ren handduk eller hushållspapper. Sedan får det ligga i rumstemp under tiden. Detta är ett utav de bästa tipsen jag kan ge om du vill lyckas med en god Steak: låt köttet bli rumstempererat innan du tillagar det. Du kommer att märka enorm skillnad.

En rejäl bit Entrecote blev det idag och se så välmarmorerad och fin den är!


 Det behövs inte mycket här för att lyckas med konststycket att förvandla de här ca 250 grammen till ren och skär njutning.

Het panna, smör, salt och peppar. Två minuter på ena sidan och en och en halv på andra. Låt köttet sedan vila ca 10-15min. Perfekt medium rare och en underbar smak. Sältan, texturen och det lätt metalliska som en del kallar umami (ett ord som jag hatar och är sjukt trött på).


Med rotsakerna till så är detta en middag som passar förträffligt för mig. Enkelt, smakrikt och rena smaker utan för mycket ansträngning en vardag.


Jag har även haft lite noja den här veckan på att göra små äppelpajer med smul/mördegs täcke. Den här gången fick romen vara ihop med äpplena och fick lite muskot tillsatt med sockret. Istället för grädde blev det en frisk Turkisk 3,5% yoghurt. Det var en riktigt höjdare med syran från yoghurten ihop med de söta och nötiga äpplena.


Efteråt så blev vi så trötta och nöjda att vi var tvungna att lägga oss allihop.Imorgon är det Fredag.
Känns inte det underbart?
Jag tänker: Råbiff!? Mala själv!?
Får se om man orkar.
Det finns i alla fall en otroligt fin bit oxfilé i kylen om lusten skulle falla på.

För det är ju just det allting handlar om i slutändan.
Lust.

Var rädd om den.
//Andy.
2 kommentarer:

 1. Jag har lust. Att laga mat. Och allt möjligt :-)

  Dags för en rejäl köttbit tror jag, främst till Mannen så kan jag nagga en liten bit. Och rotfrukter i ugnen tror jag inte jag har gjort sedan i vintras någon gång. Hög tid!

  Kan inte annat än le när jag ser dina sköna djur. Ler också åt att det är fredag!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Utmärkt! Som vanligt - trevlig läsning. Din beskrivning av att ni blev trötta allihop samt bilder till det; rofl! Kan det bli bättre!?

  SvaraRadera