onsdag 26 september 2012

"Hakuna Patata".


Eller vad är det dom sjunger, Pumba o gänget? Hur som helst när åt ni en bakad potatis senast? Det gör man inte så ofta. Det är synd. Det är vansinnigt gott. Och enkelt. Superenkelt faktiskt.

Många slår in sina potatisar i folie, gör inte det. Dom blir svampiga och får en underlig konsistens eftersom dom blir ångkokade istället för just bakade. Jag brukar bara skrubba av dom i kallt vatten, sticka massa hål med en gaffel på ovansidan och sedan bara slänga in dom i ugnen på 225gr ca 60 min.


Medans dom "göttar" sig i ugnen så har man tid att göra i ordning de olika röror och fyllningar man vill ha till. Dessutom hinner man stöka undan och göra fint i köket. Mycket bra.


Den här gången blev det rejält med fint hackad rödlök, gräddfil, smör och riven parmesan. Den lena sötman från potatisen gifter sig rejält med sältan i parmesanen och syran samt krispigheten från den citronmarinerade rödlöken.Dessutom, jag vet inte om det är minnen från uppväxten, men jag tycker alltid det känns lite festligt med bakad potatis.

Något jag haft total nojja på sista tiden är Bookmaker toast i olika varianter. Se bara vad läckert med den nyrivna pepparroten och äggulan.
Jag har gjort på både Entrecote och Oxfilé och jag älskar det lika mycket varje gång.

När jag skrotade runt i källaren häromdagen hittade jag en låda. I den låg min Farmors gamla fotogenlampa. Jag använde den senast för 16 år sedan och då gick den sönder. Sedan dess har den legat nedpackad omsorgsfullt i den här lådan. Nu tog jag fram den och har börjat restaurera den. Idag kom sista delen som jag beställt via Internet och det blev stor succé! Skärmringen passade perfekt! Så nu lyser det vackra dova skenet över En Herrans Mat köket varje kväll!


Det hade du gillat Alice! Eller hur? Jag vet att du gillar det. Likaväl som du gillar att jag fortfarande använder många av dina kastruller och husgeråd. Vila i frid.

Jag önskar jag hade haft mer tid till att renovera gamla grejer, inte bara för att det är rogivande utan även för att jag inbillar mig att jag är riktigt bra på det.

Ingo har som vanligt stenkoll i köket och här försöker han se obekymrat oberörd ut över att det ligger 1kg kycklingvingar bara ett par cm ifrån honom.Tänd ett ljus.
Njut av Hösten.
Ät gott.
Ta hand om dig.

Korta konkreta råd från din matvän på nätet.
//Andy.

3 kommentarer:

 1. Bland det bästa jag vet och ändå har jag inte provat med parmesan till fyllningen! Det andra är ju klassiskt och supergott. Är ashungrig när jag läser och det blev inte bättre av detta. Toklängtar efter färdigt kök så jag får börja mecka där...

  Enda gången folie och bakad potatis kan vara motiverat är efter tillagningen för att hålla potatisarna varma!

  Ingo vinner mitt hjärta varje gång jag ser honom. Sicken jäkel :-)

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 2. Bakad potatis med tzatziki är en favorit här! Har funderat på en fyllning med lite kryddad creme fraiche (gräddfil finns ju inte här) och sen lite god kallrökt lax till, eller en röra av det tillsammans...

  Visst är det härligt att ha grejor från farmor eller mormor som man fortfarande kanske använder och lägger värde på! Jag har ett våffeljärn och en plättlägg från mormor av gjutjärn som ställdes på vedspisen förr! Tunga och dekorativa ;-) Plättläggen har jag testat (med numera obekannt resultat) men funderar nu på att göra små nötplättar eller rårakor i den...

  SvaraRadera
 3. Bakad potatis IS the shit som vi brukar säga. Godaste ever, tyvärr tycker inte min man det så jag brukar passa på när han inte är hemma, hoho. Ha en fin helg!

  SvaraRadera