söndag 1 juli 2012

Chocolate Chip CookiesÄnnu en härlig helg har förflutit. Det finns ingen hejd på njuteriet. Räkbakelser, vegetarisk lasagne, rårakor och mammas husmanskost. Öl och gott vin. Ja ni hör ju.

Innan jag babblar vidare så vill jag rikta ett enormt stort tack från hela mitt hjärta till alla er som skriver uppmuntrande brev och kommentarer eller kommer fram till mig på stan och "hejjar på mig". Särskilt nu när man legat lite lågt ett tag så är det häftigt och härligt att ta emot denna kärlek.
Det betyder mycket för mig, det vill jag att ni skall veta!

Idag var det tunga huvuden och hjärtan efter en minst sagt rejäl Bartömmning och avtackning av stamhaket sedan åtta år tillbaka, Frankes Bar. Snacka om att gå ut med flaggan i topp. Jag bäddar in alla tusentals roliga och vackra minnen i mitt hjärta för evigt från dom här åren. Vilken fantastisk tid vi haft!


För att lägga lite plåster på såren denna Söndag så satt jag och bläddrade i en gåva jag fått från bästa arbetskamraten Ninni. Boken om choklad. Där hittade jag ett recept som verkade (och som även var) lagom enkelt för en dag som denna.
Chocolate Chip Cookies


Det var bara att kavla upp ärmarna och sätta igång:

100 gr rums temp Smör (äkta smör!)
1/2 dl florsocker.
1 dl råsocker.
1 ägg.
2 1/2 dl vetemjöl.
1 tsk bikarbonat.
1 tsk vaniljsocker (glömde jag bort, hallå jag var ju bakis).
150 gr mörk choklad, grov hackad.
2 dl grovhackade nötter (pecan, valnötter och eller hasselnötter, vi tog valnötter).

I princip så är det bara att blanda ihop allt i en bunke till en slags smördeg och sedan bara ösa i godsakerna och blanda lite till. Sedan delade jag degen i två bitar som jag rullade ut till två korvar som jag plastade in och lade i kylen i två timmar.


Sen är det bara att skära dom i ca 0.5cm tjocka slantar och grädda i ugnen på 175gr 10-12min. Det svåraste med det här receptet är att klara av att vänta tills dom svalnat så man kan börja vräka i sig.
Fortfarande ljumna med iskall lantmjölk från Skåne Mejerier. Vilken dröm! Mjölk och kakor denna bortglömda klassiker. Ja nog lindrar det sorgen en aning men utan Frankes blir nog aldrig Kålltorp sig riktigt likt.Jag klämmer in ett Öltips också när jag ändå är i stöten. Maredsous 6 Blonde. Ett kloster/trapist öl med ljuvlig humlebeska och fyllig smak. Att sitta på balkongen och avnjuta denna delikata öl med Strandkrassingens ljuva honungsdoft i näsan en varm kväll är sannerligen så nära höjden av livskvalité man kan komma.Bara en vecka kvar att jobba innan Semestern. Hur underbart känns inte det?
Ha en härlig kväll nu.
Själv bänkar jag mig framför EM finalen.

Ha det bäst !
//Andy.


2 kommentarer:

 1. En sockerbagare här bor i Kålltorp... Han kan han. Roligt med en sån bok att plocka fram när man vill göra något gott. Speciellt när du har fått den i gåva.

  Inte undra på att det är mer på topp nu efter så mycket gott och trevligt. Inte minst kalla ölen på balkongen, semester om en vecka och EM-final. Heja Spanien! Men Italien har bra skådisar :-)

  Hoppas du får en bra vecka innan semestern och tack till dig för att du delar med dig av så mycket bra grejer - både mat och filosofi.

  SvaraRadera
 2. Chocolate chips cookies are my favourite cookies ;-)

  Läste rårakor i början av inlägget... prova (när dom är färdiga) att lägga på en klick creme fraiche, hel rosépeppar om du har, sen ett par skivor rökt lax, lite dill, kanske ett par droppar citron - där är så in i bänken gott! När den varma knapriga rårakan med lite tuggmotstånd möter mjuk lax på creme fraichebädden, that's love ;-)

  SvaraRadera