måndag 30 juli 2012

Svärdfisken min nya favorit.Från förra inlägget där jag kokade musslor så orkade jag inte äta upp allt plus att det blev mycket sås/soppa över. Jag gjorde ju dessutom den med hummerfond (vilket jag iof inte tyckte var en höjdare då det blev aningens för salt i mitt tycke) men hur som helst så silade jag den och fick en fin bas till fisksås.

Efter en sväng till det härliga gänget på Sundbäcks Fisk i Munkebäck så kom jag hem med en jättefin skiva Svärdfisk som har visat sig bli en ny favorit för mig.

Efter en raid värdig en fotbollshulligan i skafferiet med Broder Daniels Hardened Heart  på högsta volym visade det sig att det nu hastigt och lustigt fanns ingredienser till en riktig kalasmiddag.

Att dessutom inte behöva inhandla något annat än en enda skiva fisk visade sig vara ännu bättre.

Vad fanns då hemma?

1 par trötta tomater, en halv rödlök, en handfull kapris som oengagerat simmade runt i sin burk, en halv paket cous cous, musselsoppa fonden, en slatt grädde och en skvätt vitt vin från kvällen innan.

Först tillverkades en tomatsalsa.

Tomaterna filéades och kärnades ur samt finhackades. Rödlöken fick också smaka kniven. Lite salt, peppar, chiliflakes, kapris, olja och pressad citron så var den klar!

Cous Cous kokades och fick en rejäl splash citronsaft klämd över sig.

Fisken fick salt, svartpeppar och lite citronpeppar på sig och grillades/stektes i grillpannan ca 2min per sida. Citronpeppar är ju inget jag brukar använda men just till fisk tycker jag faktiskt det är helt ok.

Under tiden allt detta pågick så reducerades den överblivna fonden ner något och rundades av med lite grädde, vinet visade sig aldrig behövas. Däremot en generös klick smör såklart!Det blev en vansinnigt god rätt. Dessutom så går det otroligt snabbt att tillaga eftersom alla delar har kort tillagningstid. Enda kruxet skulle väl vara om man är flera då detta verkligen är något (iaf fisken) som skall ätas direkt den är färdig, är man lite oupmärksam så blir den överkokt på eftervärmen och förvandlas från ljuvlig delikatess till superseg gummiboll.

Detta är nog fjärde gången denna sommar som jag äter svärdfisk och fler gånger lär det bli eftersom det är så vansinnigt gott. Bästa var ju ändå den med skirat smör och bacon. En trevlig ny bekantskap i köket helt enkelt.

Tror ni jag har kunnat hålla mig från att göra fler Amerikanska kanelbullar då? Näe, knappast. Alldeles för många har det blivit och receptet får sig en skruv varje gång. Senast var det med lite Lönnsirap, finhackade valnötter och Captain Morgan Rom! Vad sägs om det? Inte illa va?


Finns något godare än iskall mjölk och helt nybakade bullar?

Dom kommer att älska mig på Holméns Herr till hösten den saken är säker för snart har jag inte ett enda par byxor som passar.

Devon Rex kattungen Ingo hjälper mer än gärna till i köket.

Rejjans bästis Isis är & hälsar på och tycker hon är minst lika liten och nätt som henne.Hur som helst. Njut är njut och några dagar till är det Semester.

By the way, sa jag att jag ÄLSKAR Semester ?
//Andy.

1 kommentar:

  1. Grymma bilder! Firren med tillbehör ser supergott ut. Det krävs en mästare för att trolla fram en sån måltid... Kapris i tomatsalsan låter som en fullträff och att ta tillvara såsen så där är klimatsmart :-) Fin färg den fick!

    Det enda som skulle kunna klå nybakade kanelbullar till det där glaset med iskall mjölk skulle vara en färsk skogaholmslimpa med Bregott och prästost. Hederliga ostmackor som man doppar i mjölken. Men det är ju en helt annan historia.

    Njut av semesterdagarna du har kvar, och det kommer ju fler. Så småningom.

    SvaraRadera