tisdag 10 juli 2012

Brunnby Boställe


Om man kör förbi Höganäs och tar av upp till höger vid Nyhamnsläge mot Arild och Brunnby så kommer man efter kröken vid St:Andreas (passande!) kyrkan till en helt fantastiskt plats. Brunnby Boställe! En gård som även driver en gårdsbutik. I det ena gårdshuset så finns det grönsaker och potatis som man plockar själv och lägger betalningen i ett plåtskrin. Om du inte betalar riskerar du att bli söndergosad av den stora silvergrå gårdskatten som nogsamt inspekterar alla besökare. I det intilliggande huset finns Köttbutiken. Här kan du köpa lokalproducerad Oxsalami, div korvar, fläskkött i alla önskvärda styckningsdetaljer från gårdens egna grisar som går ute och har det bra. Tvivlar du så är det bara att gå runt på baksidan och tjingsa på dom.


Nötköttet kommer från Highland Cattle, Charolais och Limousin men även korsningar mellan dessa raser. Highland Cattle är så otroligt vackra tycker jag och ger ett fantastiskt kött att de dessutom är en utav de raser som har lättast att kalva, har ett trevligt lynne och är snälla inte bara mot sina egna kalvar utan även de andra kornas gör ju inte saken sämre. Tydligen är det vanligt att de passar varandras kalvar, som ett "kalv dagis". Låter inte det härligt?


Även här finns möjlighet att se dom "live" antigen runt i kring gården eller på något av alla beten som ligger i grannskapet.


Med såna här råvaror behöver man nästan inte göra någonting alls. Det är så underligt. En fläskkarré som steks i lite smör med enbart salt och peppar blir en Nobelmiddag. En ljummen potatissallad med nypotatis från samma gård och färsk lök. Ja...sa jag Nobelmiddag?

Jag önskar verkligen att alla, särskilt skolbarn, fick möjligheten att smaka sånt här kött och potatis någon gång. Skillnaden är så otroligt enorm så det går nästan inte att beskriva med ord. Jag blir så upprymd när jag tänker på det att jag vill skicka in ett lagförslag som genast förbjuder de stora Livsmedelsjättarna att handla med det dom kallar kött. Är det inte skrämmande att nästan allt kött som säljs i Sverige kommer i princip från enbart två slakterier? Att allt bröd kommer från två bagerier?

Jag bad den trevliga tjejen som jobbar där att grovmala lite oxfärs till mig och det var ju självklart inga problem. På den färsen gjorde jag ett slags stora köttbullar som hade fått självaste Thore Wretman att gå i spinn.
Makalöst god fläskkarré från Brunnby, stekt i smör.

Men som sagt med bra råvaror så blir det fantastiskt. Jag önskar jag kunde åka runt i hela vårt fantastiska land och smaka på och framför allt träffa alla eldsjälar som odlar och fixar och verkligen brinner för det dom gör. Det kan ju inte vara särskilt enkelt eller lönsamt att driva jordbruk i dagens Sverige. Vi borde göra villkoren så mycket bättre för alla dom så att fler ville ägna sig åt det så att maten vi äter blev bättre och bättre istället för sämre och sämre. När vi ändå är igång så kan vi höja lönerna för alla sjuksköterskor också.

Grillspett med ljuvligt kött från Brunnby, lokalproducerade grönsaker och vitlöksgrillat surdegsbröd.

Sådär ja det var väl ingen dålig propaganda?

Nu tycker jag du ska ta dig en funderare på vad du skall laga för mat idag.
 
Själv skall jag ta mig ytterligare en kopp nybryggt kaffe och blicka ut över det vidunderliga Skånska landskapet.
Och har du vägarna ut på Kullahalvön, ta med dig kylväskan och ta vägarna förbi det här stället!

Hau de gutt !
//Andy

4 kommentarer:

 1. Måste verkligen ta mig ut i Svedala på en road trip eller nåt. Blir så sugen när jag läser om dina upplevelser.

  I slutet av september bär det i alla fall iväg till Ystad och Österlen där jag aldrig har varit. Ska på en aktivitet med "Matresa" där besök hos lokala producenter och butiker ingår med möjlighet att handla. En massa mat och matlagning blir det också. Det ser jag verkligen fram emot. Det blir det längsta söderut jag har varit i Sverige, och så mycket längre söderut kommer man väl inte än Ystad?

  SvaraRadera
 2. ser fint ut, ni får ha en härlig semester. dom köttraserna som dom har där och sättet dom får leva sina dar, gör att man får väldigt hög kvalite på köttet. har inte kött ifrån highland cattle, men ifrån dom andra charlolais, limousin, samt blonde d´aquitanine,simmental och Angus, det är verkligen skillnad. ha en härlig semester, hälsningar tina

  SvaraRadera
 3. Låter underbart, och då menar jag inte bara gott!

  SvaraRadera