måndag 9 juli 2012

Grillad Svärdfisk. 

Här kommer något som visade sig vara något av det mest briljanta, enklaste och även godaste och mest delikata jag någonsin lagat. Det visar sig gång på gång att råvarorna är avgörande och att Less is More!

Jag är ju inte mycket för fisk men det här är sannerligen en ny favorit! Jag tänker redan i termer som Swordfish Burger m.m.

När jag var och hälsade på de underbara människorna på Sundbäcks Fisk i Kålltorp (älskar er!) så hade dom inne en makalöst fin svärdfisk. Nu flög fan i mig! En sån ska jag ha!

Sagt och gjort. När jag kom hem började jag fundera på vad jag skulle göra med den? En fiskexpert berättade en gång för längesedan för mig om det mest orgasmiska han hade ätit. Det var skirat smör med knaperstekt bacon och kapris till halstrade Pilgrimsmusslor. Denna historia kom jag nu ihåg av en slump.Det är väl något som borde passa Herr Svärdfisk tänkte jag.

Jag skred till verket.

Potatismos, inget konstigt med det, blandades med färsk persilja och fick lite smör på sig och in i ugnen.

Bacon knaperstektes och fick rinna av sig på papper och svalna något. Smälte smör i en kastrull. Först tänkte jag blanda kapris, smör och bacon men jag tror baconet hade mjuknat och jag ville åt den där krispiga känslan.


Fram åkte ytterligare ett loppisfynd. Grillpannan! Fisken fick salt, svartpeppar och faktiskt (ovanligt för mig) citronpeppar på sig och åkte i pannan. Jag körde 1 1/2 minut ungefär åt varje håll (kvartsmetoden jag berättat om tidigare för att få snyggt mönster på biffen) så det blev nästan 3 minuter per sida.


 Med facit i hand så kortar jag nog ner tiden till nästa gång med en dryg minut då det nog hade varit ännu godare att ha den lite mer "rare" i mitten nu var den snarare åt medium/well hållet.

Ingo väntar på att "hans" mat ska bli klar.

Upp på en tallrik. Ringla smöret över, tillsätt kapris och smulat bacon och färsk persilja.

Ett SANT Hallelujha Moment! Vilken jävla tjooobang! Med ett kallt glas Satellite (6200) till så har du en upplevelse du sent skall glömma.


En fin sommarkväll? Då grillar du självklart fisken!

Prova det här.
Gör mig den lilla ynka tjänsten.

Kärleksfullt på återseende, nu sparar jag denna upplevelse djupt i min hjärnbalk.

Vi ses!
//Andy

ps. Självklart fick Både Rejjan och Ingo smaka på Svärdfisk och dom blev helt tokiga! ds.

4 kommentarer:

 1. Av någon anledning har jag missat detta inlägg! Kan nästan lova dig att jag ska prova, med de tillbehören - wow!

  Inte dålig inspiration när du får en not-so-much-fish-lover att vilja prova ett fiskrecept :-)

  PS
  Vad stor Ingo ser ut att ha blivit - han fyller ju nästan upp hela tallriken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju samma med mig och fisk, men det här var helt jävla galet fullkomligt! Du kommer att älska det! Eller hur? Ingo verkar verkligen bli "the champ" äter som en häst och har alltid något bus på gång.

   Radera
 2. Köpte svärdfisk av fiskbilen men hade ingen aning om vad jag skulle hitta på med denna historia, mer än att jag tänkte grilla den. Jag vill bara tacka av hela mitt hjärta för det här var ta mig tusan det godaste jag ätit på länge!!!!! Kommer absolut att laga det igen. Ett Malbec funkar fantstiskt bra till....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var roligt att höra att det var gott! jasså Malbec? Det ska jag bannimej testa nästa gång, tusen tack för tipset!

   Radera