måndag 23 juli 2012

Musslor & Väderkvarnar.


Nu har jag varit hemma från Skåne ett tag, men har många fina minnen med mig därifrån. Inte bara med mat. Men kanske ändock förknippade med mat.

Av en slump fick jag reda på att Hembygdsföreningen som sköter Bräcke-Mölla Kvarn skulle köra Kvarnen en på Söndagen då jag var där om det var dugliga förutsättningar vädermässigt.


Jag har alltid velat se en äkta gammal väderkvarn i aktion. Så jag begav mig dit på sagda Söndagmorgon och visst såg jag redan när jag svängde upp med bilen för den smala grusvägen att vingarna slog i vinden. Det var en mäktig känsla att se det live.

Att sedan få möjligheten att kunna gå in och gå fritt runt i Kvarnen när den gick för fullt, ja det var minst sagt häftigt. Eldsjälarna som malde denna dag var väldigt trevliga och svarade gärna på frågor. Just när jag var där maldes Grahamsmjöl som egentligen är vetemjöl fast man använder hela kärnan och därför blir det ett grövre och nyttigare mjöl.





Det är svårt att föreställa sig vilka krafter det blir i alla leder och kugghjul enbart med denna vindkraft och det var sannerligen ett inspirerande besök. Jag försöker föreställa mig hur det var då för länge sedan när bönderna kom med sin säd och lät Kvarnen mala det till mjöl. Att förstå vikten av råvaror och matens ursprung är otroligt intressant tycker jag. Givetvis så köpte jag med mig en påse alldeles nymalt Mjöl. Hoppas jag kan göra det rättvisa framöver (även om jag inte är så bra på att baka).




Upplyft av detta roliga studiebesök så åkte jag till Mölles Fiskrökeri och köpte blåmusslor och lagade en fantastiskt Musselgryta på eftermiddagen.


Musslor eller Moules Marinieres som det brukar kallas när man lagar gryta på dom på detta vis med vitt vin och vitlök är nog den allra enklaste typ av "fin" mat man kan tänka sig.

Det tycker jag verkligen alla borde prova att göra någon gång.

Var noga med att skrubba musslorna rena och kontrollera att dom är hela och sluter tätt och inte har trasiga skal. Alla som är öppna och som inte sluter ihop om du knackar på dom är döda och måste slänga. När du gör din kontroll släng hellre en för mycket än chansa för du kan bli vansinnigt magsjuk om du får i dig en dålig mussla.

(även morot tydligen)

Hacka upp charlottenlök, har du inte det så går det lika bra med gul lök. En brukar vara lagom. Jag gillar ju chili så 1-2 urkärnade finhackde sådana brukar få åka med också. Vitlök är ett måste här, jag brukar köra ungefär 4 klyftor, finhackade.



En rejäl klick smör. Fräs löken mjuk. tillsätt chilin. Och sist dina musslor. Rör runt och blanda ordentligt och behåll hög värme på plattan. Tillsätt en skvätt vitt vin (ca 3-4dl) rör runt igen. Tillsätt en skvätt grädde (ca 1 dl). Lägg på ett lock och småkoka 5 - 10 min tills musslorna öppnat sig.

Strö över färsk persilja och njut med ett gott bröd och ett glas vin!
Detta är en otroligt lättlagad men svårslagen rätt och ett nät är perfekt att dela på 2 pers.
Du kommer att förstå när du doppar din brödbit i soppan/såsen och tar första tuggan.



Hoppas ni njuter av sommaren och den tid ni har.
Kram på er!
//Andy.

Att göra

8 kommentarer:

 1. Häftig grej att se! Ögonen lattjade lite med mig när jag läste skylten där och i hjärnan tolkades bokstäverna som SKIT men det var ju SIKT det stod, och det är inte kattskit det :-)

  Musselsoppan ser jättefin ut men not for me :-(

  Härligt med inlägg om dina semesterupplevelser men ändå ganska skönt att du är tillbaka i ditt kök igen :-)

  Ha en fortsatt skön semester!

  Kram tillbaks!

  SvaraRadera
 2. Visst är den fantastiskt att uppleva att man förr i tiden inte behövde maskiner för att "överleva"...

  Att sitta mitt emot varandra med en stor skål härligt doftande musslor mellan sig och äta dessa med hjälp av den första musslan som "verktyg" och se hur imman på vitvinsglasen sakta försvinner... underbart!

  SvaraRadera
 3. Kul! Vi var helgen innan och tittade in i kvarnen på vår semester. Sonen siktade vårt mjöl som vi köpte. Ska bli kul att se vad man kan göra för gott. Jag tänkte försöka trolla fram grahamskex med ost i... Ingen aning om det fungerar...

  Hälsar
  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst var det roligt! Jag gjorde ett test bak igår men åkte o shoppa o glömde degen på jäsning 3,5h så det blev papperskorgen med det brödet. Som tur så gick det bara år 7 dl mjöl så det finns kvar till nästa försök.

   Radera
 4. Musslor är bland det enklaste godaste men också billigaste man kan äta.
  Gott nästan hur man än lagar det.
  Vår favorit just nu är calm showder och flera musselrecept i min blogg.

  Trevlig blogg förresten!
  // Lena-makeaheadfood.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig Lena. Problemet för mig är alltid vem jag skall bjuda då varken Sambon eller särskilt många av mina vänner är särskilt förtjusta i det. Men det är väldigt gott och billigt. Ska slänga ett öga på din Blogg. Kul att du hittade hit, välkommen åter!

   Radera