lördag 25 augusti 2012

Super duper Burgers!


Nu var det alldeles för längesedan jag gjorde Hamburgare. Ni som hängt med ett tag vet ju att jag nästan urartade ett tag på det. Det var burgare var och varannan dag. Men som jag sagt tidigare så har ju hamburgare en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Ett tips (om det nu finns någon som är lika hamburgar tokig som jag därute) är att kolla in på Youtube "Hamburger America" en nästan timme lång kärleksresa bland grymma hak i USA. Min nästa plan är nog att göra en Wisconsin Butter Burger.

Jag inhandlade en rejäl bit högrev med lagom mycket fett på vägandes ca 1kg. Man skär ner köttet i cm stora kuber och lägger dom på ett fat tillsamans med kniven och slutmunstycket till köttkvarnen i frysen ca 40 min så att köttet börjar bli lite hårt i kanterna. Dels för att färsen skall hålla sig kall genom processen men även för att det går 1000 gånger lättare att mala det.Jag mal bara en enda gång då jag tycker att texturen blir avsevärt mycket bättre. Sen är det bara att ömsint forma sina burgare. Här är det viktigt att inte krama och kladda för mycket eftersom man lätt då förstör fibrerna i köttet och missar saftigheten. Beroende på tjocklek sedan så är det bara att köra ett par minuter i het panna med rejält med smör.


En sån här hem mald burgare slår allt du ätit i hamburgerväg det kan jag garantera. Det var Mr. Bladh borta på EnSaligSoppa som inspirerade mig till att investera i en kvarn och det har jag aldrig ångrat.


Som sagt en sådan här burgare slår ALLT! Salt och peppar är allt du behöver. Och ost såklart, massor av ost!

En lite mindre till "efterrätt", notera källarfranska som bröd istället, mycket godare än vanligt hamburgarbröd.

Men självklart gjorde jag ju även vegetariska burgare till min söta sambo. 2 pkt blandade bönor sköljdes i vatten och mixades med mixerstaven. Ägg, kryddor och ströbröd tillsattes tills det blev en lagom kletig smet. Konsistensen påminde om en tjockare pannkakssmet. Med blöta händer formades biffar som stektes i panna. Dom blev faktiskt supergoda och hon gav högsta betyg.Något som är roligt med att ha Hamburger kväll är att alla kan plocka på och bygga sin hamburgare precis som man vill. Tillbehör som saltgurka, inlagd jalapeno, tomat, lök och stark senap är ett måste!Som vanligt så var Ingo precis överallt under matlagningen och han är precis som en skata och snor och bär iväg med saker. Tyvärr ingen bild på Rejjan idag fast jag har fått mail som önskar att hon figurerar oftare här på bloggen. Jag lovar att ta igen det med råge!


Ingo har även lärt sig var jag förvarar kattgodiset och hur man får upp skåpet! Det här är bara början misstänker jag, uj uj....


Idag har jag varit och hämtat 2kg färska, nykokta havskräftor så ikväll blir det ytterligare njutning på hög nivå.

Det här har varit en bra vecka. Jag har lyckats vara den jag vill vara.
Gör gott och du får gott.

Det fungerar.
Åtminstone då och då om man anstränger sig.

Trevlig Helg mina vänner!
1 kommentar:

  1. Faan, blev sjukt sigen på att göra burgare igen nu :-D ..
    Fantastiska burgare som vanligt!

    SvaraRadera