söndag 26 augusti 2012

Politiskt Inkorrekt, Rejjan kavalkad & det rätta trycket.Oj oj...nu kommer det. Det inte helt politiskt korrekta inlägget. Jätteräkor, scampi, gambas, kalla det vad du vill. Men hur sagolikt goda är dom inte då? Och ni som nu tänker skriva massor av arga kommentarer om hur jag skövlar regnskogen och sätter folk i misär, ni kan stilla er redan nu.
Det är hemskt. Jag vet om det. Dock pågår flera projekt med att odla på ett rättfärdigt och hållbart sätt både för djur och människor, så jag håller mina tummar för en sådan lösning kommer i framtiden.


Tills dess äter jag det ytterst sällan, på gränsen till aldrig. Men den utan skuld får gärna kasta första stenen. Har du aldrig köpt något på Rusta, ätit på McDonalds, flipprat  på din Iphone ihoplödd av sönderslagna underbetalda Kineser eller mumsat Quorn från en fabrik i ett land du inte kan uttala namnet på, där anställningsförhållandena är omänskliga. Ja då är du hjärtligt välkommen att fördöma denna engångshändelse.

Dessa Gambas köptes djupfrysta och tinades långsamt i kylen ca 1 dygn. Sedan marinerade jag dom i mängder av vitlök, färsk chili och korriander för att sedan träs på blötlagda träspett. När grillen brunnit ned till lagom glöd i den Göteboska aftonen så grillades de hastigt nån minut på varje sida.Sedan lägger jag över spetten på en bit folie och slår en bit gott vitt vin över som får bubbla in smakerna några sekunder.

Det är njutning! Kortslutning i hjärnans oändliga motorvägar av synapser. Ett ögonblicks Matrix i tillvaron.Sambon fick en liknande marinad på sin Vegetariska Schnitzel (vilka till och med jag tycker är riktigt goda!) och så självklart grillad Majs.


Jag hoppas att ni provat att grilla majs med blasten kvar? Lägg hela majskolvar i en spann med kallt rent vatten ca 30-60 min innan grill. Skaka av dom ordentligt och lägg dom sedan på grillen precis som dom är. Snurra dom ofta så att dom blir helt kolsvarta och brända runt om, total grilltid ca 20 min. Sedan kan du dra av blasten bakåt och använda det som handtag när du äter. Majsen får en enorm sötma och karaktär då den blir både ångkokt och grillad samtidigt. Det blir vansinnigt gott.


Nu är sommarens grillkvällar snart förbi och jag ser faktiskt fram emot Höstens alla mustiga grytor och långkok. Att tända massor av värmeljus och mysa ner sig i soffan med gott samvete. Det värsta är ju att man känner för att byta ut nästan alla sina möbler och homestyla hejvilt så fort kvällarna blir mörkare.

Sen var det ju det här med trycket. Alltså "TRYCKET", det riktiga trycket är avgörande när du skall äta en riktig hamburgare. Med försiktig kontrollerad kraft trycker du lätt överbrödet ner över köttpuckarna, inte för mycket så du pressar ut all saft, utan bara lagom för att med ett enda grepp kunna ta den första förlösande tuggan. Förvänta dig inte att du lär dig det bara sådär. Övning ger färdighet och här gäller det att ha tålamod och fortsätta försöka ;)Som avslutning eftersom det kommit in många brev från Rejjan Fan Club uttryckandes oro över att katten Ingo börjar ta mer och mer plats här. Här följer en Rejjan kavalkad, enjoy:
Glöm inte att ta hand om varandra.
Våga fråga hur din granne mår eller om någon sitter på busshållplatsen och är ledsen.
Vi kanske inte kan bestämma vilken värld vi lever i, men vi kan bestämma hur vi vill att världen skall se ut där vi bor.

Gör något där du bor.

Att göra lite är bättre än ingenting alls.
Man behöver inte klandra sig själv för ingen människa är perfekt.
Men det kostar heller ingenting att försöka.

Fridens Liljor!
Eder
//Andy

3 kommentarer:

 1. Härligt livsnjuteri igen..gillart o blir inspirerad.
  Keep it up :-D

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Ingen är väl perfekt - och det är bra så, för det vore nog mycket tråkigt...

  Det är ofta småsaker som glädjer både dig själv och din omgivning; att släppa in någon i en bilkö, ge en komplimang till en främmande människa som provar kläder, köpa glass till jobbarkompisarna på lunchen... inga *stordåd* men när man ser att det uppskattas är det *dagens goda gärning* liksom ;-)

  Spetten med en skvätt vin ska vi testa, och eftersom jag bara en gång om året äter på McDonalds så har jag inget dåligt samvete ;-)

  SvaraRadera