fredag 3 augusti 2012

En Herrans Larkisal (eller århundradets Avslöjande!)


Alla som bevistat stadsdelen Kålltorp någon gång i sitt liv har förmodligen även eller kanske snarare förhoppningsvis även besökt den numera kultförklarade kvarterskrogen Frankes Bar.

Nu finns inte Frankes längre. -Må du vila i Frid, du härliga sylta! Hur många härliga och underfundiga historier bär vi inte med oss från den tid du var med oss?

Eftersom sorgen och saknaden är stor därute hos många utav er så tänker jag lätta upp era hjärtan med att ge er ett recept på den klassiska Lakrisal snapsen.

-"Har man inte druckit Lakrisal shots på Frankes, så har man inte vart på Frankes" som det Kålltorpianska talesättet lyder.

Nu är detta min mycket fiffiga tolkning av drycken och det är inte alls säkert att receptet överensstämmer med originalet då detta är en väl förborgad hemlighet djup inbäddad i den mörka katakomb som härbärgerar Frankes leende lik.

Men efter mycket experimenterande så tror jag faktiskt att jag lyckats komma så nära Originalet som det går.

Du behöövär änna:

1 st kvarting Explorer.
4 rullar Lakrisal.
Vaniljstång.
1 dl. Socker.
2 dl. Vatten.

Börja med att krossa 3 - 4 rullar (beroende på smak, jag tog 3,5) i en mortel eller med din favoritkniv direkt på skärbrädan. Lägg sedan pulver och kross i en för ändamålet lämplig butelj. (Bra om det finns ca hälften av platsen kvar för att kunna skaka).

Tag ca 1-1,5 cm vaniljstång och snitta den och skrapa ut fröna med en vass kniv. Öppna korken på kvartingen och doppa ner kniven så vaniljfröna löser/släpper i spriten. Skaka flaskan och häll sedan på spriten i flaskan med Lakrisal kross.


Skaka nu flaskan och låt stå 1 dag.

Koka upp 2 dl vatten och 1-1,5 dl strösocker (beroende på hur söt du vill ha din sprit). När sockret "försvunnit" i vatten och du fått en klar vätska så har du skapat en Sockerlag!

Vänta tills denna har kallnat och tillsätt den sedan till din Butelj. Skaka!


Nu kan du vänta ett par dagar. Skaka gärna då och då för att få till en grumlig, härlig vätska.

Provsmaka! Vill du ha mer Lakrisal smak kan du krossa ytterligare ett par tabletter och tillsätta för att sedan avvakta igen.

Sedan är det bara att måla ett blått F på dörren och bjuda hem alla dina vänner. Servera generöst av Shotarna och skrika härligheter som: -"E du goo i hövve älle! Kamma DAAJ!" och "Hejja Gajs!"


Det blir ju aldrig samma som det en gång var, men det kan ju aldrig skada att försöka.
Eller hur?

-"E du goo älle!"
//Andy

3 kommentarer:

 1. Gött inlägg änna!!! Ha ha vad roligt att läsa och jag blir tokigt sugen på lakrisalshot. Älskar lakritsshots överhuvudtaget men tror inte att jag har provat med vanilj. Kan det ha varit hakets hemliga ingrediens?

  Ha en superhelg och götta på!

  SvaraRadera
 2. detta ska jag testa! Tack för en härlig blogg förresten, har varit inne & läst många ggr memn inte kommenterat förrän nu..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det Karin, men du...gör inte samma misstag som vi gjorde då. Det vill säga att bara göra på en kvarting. Nästa gång dubblas receptet från start. Den var som man brukar säga "försvinnande" god. Och du, stort tack för att du läser! Mvh.

   Radera