söndag 19 augusti 2012

Kikärtsbiffar o lite annat smått o gott.Det har slarvats. Jag vet. Inte ett ynka litet blogginlägg på heeeeela veckan. Jag skäms. Dock har ni fått några härliga teasers på www.facebook.com/enherransmat Om ni inte gått med och "likeat" denna Sida ännu så tycker jag ni skall göra det!

Det har ju varit några riktigt fina dagar i veckan och nu när man börjat arbeta igen och semestern är slut så känner man en sån otroligt stark längtan att vara ute om det är fint väder. Det är precis som det är sista chansen på något sätt.

Man vill krama det sista gottigaste ur den lilla sommar som var på något sätt.

Vi har i princip inte hunnit hem från jobbet förrän vi stuckit iväg ut på långpromenad eller dratt iväg till någon sjö för ett dopp.

Men oavsett promenader eller svalkande bad. Äta det måste man ju ändå. Som ni kanske minns från det senaste så har det ju varit aningens "dekadent" med efterrätter, sötsaker och pajer det sista. Sagt och gjort. Den här veckan har det spisats en gnutta nyttigare borta i Kålltorp.


Man behöver inte alltid revolutionera och börja tokbanta över en natt. Det räcker med att ändra på småsaker. Huvudsaken är att det man äter är gott och att man känner sig mätt. En annan sak, det får inte kännas mindre heller.

Därför är sallad bra tycker jag. Eller egentligen ALLA grönsaker eftersom man förbränner mer energi än vad man får ut av dom. Det innebär att man i princip kan äta HUR mycket som helst! Inte illa va?

Jag gjorde ju för ett bra tag sedan vegetariska Burgers. Dessa blev jättegoda och jag tänkte glad i hågen upprepa denna succé för att överaska min förtjusande Sambo. Dessa gjorde jag på blandade bönor.

Döm om min förvåning när jag nyss hemkommen från affären upptäckte att det enbart var kikärtor med. Ja, ja....det är bara att tänka om. Det är ju vad man gör med förutsättningarna som spelar roll.


2 pkt Kikärtor (240gr)
1 ägg.
3-4 msk ströbröd.
1 msk olivolja.
3 tsk paprika pulver.
1 tsk spiskummin.
Salt, svartpeppar.
2 stora vitlöksklyftor.
1/2 Chilifrukt.

Först körde jag stavmixern och olivoljan och kryddorna. Sedan mosade jag i resten med en gaffel. Det är bra om man inte kör sönder det för mycket utan sparar några bitar här och där annars blir dom lätt lite "stabbiga". Vitlöken och chilin finhackades minutiöst noga och tillsattes. Sedan fick degen stå till sig lite medans jag stekte min Chorizo.Planen var ju ändå att göra en Pasta sallad och Pastan kokade jag direkt jag kom hem och sköljde i rikligt med kallt vatten för att sedan låta den svalna. När man kokar pasta till sallad så är det bra att dra av ca 1,5 min från den rekommenderade koktiden eftersom eftervärmen annars lätt gör den överkokt.

Nu var det bara att steka Kikärtsbiffarna. Smeten skall vara ganska så kletig (kanske kletigare än du tror) så det är bra att smörja in  händerna med lite matolja innan och under tiden du formar biffarna.

Jag rullade helt enkelt snabbt små bollar, lite större än normala köttbullar och så fort dom fått lite fart i pannan så tryckte jag helt enkelt ut dom med stekspaden. Jag använde kokosfett till stekningen den här gången och det är väldigt bra tycker jag. Dessutom hade jag ganska mycket så det blev en blandning mellan stekning och fritering vilket hedrar dessa små biffar.

Pastan blandades med gurka, vitlök, chili, färdig salladsmix (medelhav?) och coctail tomater. En god vinägrett.

(självklart åt jag Kött också!)


Druvor till kvällsgodis, smarrigt!

Sen var det bara att slänga ner några bestik och papptallrikar i väskan och sticka iväg.

Att ta ett dopp i en sjö eller havet är ju underbart! Att sedan ligga på bryggan och äta något gott som känns fräscht är ju magiskt.

Sverige är fantastisk på sommaren eller hur?
Då har man ju knappast tid att sitta framför datorn.

Ja just det....som vanligt är Ingo väldigt involverad i allt som händer i köket. Den här helgen har han (frivilligt) ätit både Blodgrapefrukt och Vattenmelon. Han är inte klok den katten. Och det är också därför vi älskar honom.


Spännande vecka på G. Många bollar i luften nu. Håll tummarna!
Vi ses!
//Andy.
3 kommentarer:

 1. Mig kvittar det vad du lagar för mat - men fortsätt blogga, jag blir glad varje gång jag läser här ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kajomida! Det värmer i hjärtat. Stay tuned.

   Radera
 2. Pastasalladen ser jättegod ut, riktigt bra ta-med-sig-mat! Men kikärtsbiffar går icke, mina smaklökar har inte fattat grejen ännu. Men det är ju tur att vi inte alla har precis samma smak...

  Klart man ska njuta av svensk härlig sommar när den visar sig från sin bästa sida, bara du kommer tillbaka och bloggar och det har du ju gjort :-)

  Knäppa katter finns det gott om men Ingo är nog den knäppaste när det gäller vad han gillar att äta. Förstår att ni diggar honom stenhårt :-)

  Och så en cliffhanger på det... Nyfiken!!!

  Ha en bra vecka, mannen!

  SvaraRadera