onsdag 22 augusti 2012

Froda på en rot.


Jag gick och spankulerade i affären en helt vanlig dag efter kneget. Hamburgare, pulled beef & hot dogs flög genom huvudet. När jag nästan hade bestämt mig för en variant på Bluecheese Burger så slog det mig; jag måste fan göra nåt annat asså. Det blir ju för monotont detta.

Jag vankade än hit, än dit mellan de smala och överfyllda gångarna på Ica, men till slut kom jag på en lösning!

Det fick bli:

Rotsaker i ugn med Lammfärsbiffar.

Du behöver:

Ett gäng olika rotsaker som du gillar.
Jag använde

Rotselleri (som jag tycker är såååå gott!)
Palsternacka
Rödbetor (hur gott är inte det då?)
Morot
Vitlök
Tomat

Det går snabbt och lätt att slarvskala rotsakerna och skära upp dom i tumstora bitar. När jag säger slarvskala så är det precis vad jag menar. Det är nämligen väldigt gott om det är kvar lite skal här och där, ett annat alternativ är ju självklart att borsta dom som jag gjorde med rödbetorna. Rödbetorna förresten, skar jag bort ändarna på INNAN jag lägger hela härligheten i ugnen. Varför? Jo för att jag tycker det är fint när den röd/rosa saften blandar sig i pannan och från alltsamans blir det som en god sås/sky. Men det är ju givetvis en smaksak.


Som sagt allt i en ugnsform. En tomat i varje hörn. På med Olivolja, några droppar vinäger, salt och peppar. Sist av allt krossar jag ett par vitlöksklyftor med kniven och finhackar dom för att blanda i innan allt åker in i ugnen på ca 200 gr i sådär 40 min.

Ca 10 min innan det var klart hittade jag en skalk med fullkomligt ljuvlig Gruyereost i kylen. Denna revs i ett nafs och ströddes över både tomat och rödbetor. Jag fann även till min stora glädje några halvtrötta sparrisar. (Att få lite liv i trött sparris; skär av stjälken ca 1,5 cm och ställ de i vatten 10min).

Detta är så sjukt gott och man kan ta precis de saker man gillar och blanda hej vilt. Det bästa är att det går snabbt att smälla ihop när man kommer hem och är trött. Sedan gör ugnen sitt och det enda man behöver göra innan man slänger sig på soffan är att skrapa upp och slänga skalen från vasken.

Under tiden denna härlighet hade romerskt spa i ugnen så blandade jag Lammfärs med kryddor såsom spiskummin, korriander, timjan, salt, ajvar, finhackad vitlök och chili. Ett ägg och några matskedar ströbröd tillkom också för att få lite bindemedel.

Ett bra trick när man skall göra biffar av vilken färs som helst är att blanda en ganska klibbig smet och sedan låta den stå och svälla till sig 15-20 min innan man formar biffarna (eller bullarna). Då hinner ströbrödet, havregrynen eller vad man nu använt att suga åt sig utav både köttsaft och de blir mycket lättare att forma samt blir saftigare.

Dessa stektes sedan omsorgsfullt i pannan.


Detta blev en bra inledning på veckan. Superfräscha smaker. Hyffsat lätt. Och en ren och bra känsla. Det var bara en kall mynta yoghurt som fattades annars hade detta varit en fullpoängare.Men va fan....

Dagen efter var det ju TVÅ biffar kvar!!!

Så det fick bli en Lamb Burger alá Andy såklart!
Bara att värma och servera med stark Ajvar Relish på underbrödet och en snabbt ihopvispad ört yoghurt på överbrödet.


Idag kom mina nya visitkort! Jättenöjd med hur dom blev. 500 visitkort med trehundra papper, blank baksida, 40 st jättetjusiga klister ettiketter med rundskurna kanter och en fiffig stämpel. Allt för 256kr inkl moms och frakt! Snacka om billigt! (Vistaprint).


Ha en skön Onsdagkväll med er nu!
Hej så länge.
//Andy. 

1 kommentar:

  1. Jäklar i min låda, det var länge sedan det var rotfrukter i ugnen, läckert med rödbetor i..
    Snygga kort dessutom, har också provat vista print och fick 5000 flyers för under 500:-, sjukt nice

    SvaraRadera