onsdag 5 december 2012

Vegetarisk Lasagne & vad livet lärt mig.Idag hade jag planerat att ha en mysig eftermiddag i köket.
Snökaos på utsidan. Varm spis på insidan.

Det kändes som den sanna medicinen mot värk i kroppen och en väckarklocka som ringer 5 varje morgon.

Sagt och gjort. När stämpelklockans ljuva sång ringt ut för dagen (jo det finns faktiskt stämpelklockor kvar!) togs den rostiga gamla bilen från fabriken genom snövallarna till närmsta mataffär för att bunkra upp med några nödvändiga ingredienser.

Jag ville göra något nytt fjärran dom stora chunksen av ryggbiff som jag annars brukar fresta er med här på Bloggen. Vegetarisk Lasagne hade flaxat runt som en idésparv i min hjärna en längre tid.

Vad skulle man då behöva???

1 pkt Lasagneplattor (såklart!)
1 påse fryst broccoli.
1/2 pkt fryst Quornfärs.
Krossade tomater.
Färsk timjan.
Vitlök.
Lagrad Parmesan.
Lagrad Prästost.
Fet grädde.
Creme Fraische.
Kryddor.Broccolin kokades i saltat vatten ca 3-4min och fick ånga av. Sedan mixades den med lite av vattnet, olivolja, basilika, vitlök, salt, peppar, en skvätt grädde och massor med färsk timjan. Lite chiliflakes fick sätta piff på den nu sammetslena purén.Quornfärs stektes upp i smör och olja. Med vitlök, krossade tomater, tomatpuré och kryddor skapades en förvånansvärt god köttfärssås.

Ingo inspekterar pastan.

Ett ugnsbleck smörjdes med olivolja. Plattorna lades ut. Sedan var det bara att börja varva. Precis som med kläder den här årstiden så var det "lager på lager" som gällde.


Som toppsås blandade jag Creme Fraische, ohyggligt mycket riven ost och vispgrädde.

 Och nu ett ord om vispgrädde. Jag har börjat köpa den "gameldags" grädden igen. Jag har nämligen börjat märka en rejäl skillnad i både smak och hur den uppför sig. Tittar ni på förpackningen så ser ni att de flesta har 36% medans den mer "gameldags" har 40%. Prova att hälla upp 2dl av varje och sedan vispa den för hand. Vilken skillnad!


Ja ja, det var ett sidospår. Denna ljuvliga sås hälldes över hela härligheten och toppades sedan med den rivna Lagrade Parmesanen. Tricket här var ju att ha massa prästost i fejk bechamelen och istället toppa med den dyrare Parmesanen. Visst, skall ni ha svärmor på middag för första gången så kanske det är okej att göra en ostsås på ost för 300 spänn, men till vardags funkar det här tricket minst lika bra.

Gratinera härligheten i 200gr ca 23 min.

Att se älsklingens ansiktsuttryck när hon stiger in genom dörren, stelfrusen och med snötäckta stövlar identifierandes doften med nyfikna näsborrar är näst intill oslagbart.

(Kött bakom lasagnen? Salami Calebrese Picante)
Mat är sannerligen glädje.
Men glädje blir först äkta glädje när den delas.
Det lilla har livet lärt mig.

Livet har även lärt mig att med en klok tunga
kommer man längre än med ett svärd.

Att passion alltid slår akademiska studier.

Och att katter är något av det bästa sällskap en människa kan ha.

Ha de gött därute i snön.
//Andy.3 kommentarer:

 1. Oj, vilken god lasagne! Så det var broccoli som var det gröna jag såg på Insta, trodde det var pesto först... Din flickvän är allt lyckligt lottad som får mat kryddad med så mycket passion...

  Vi har stämpel"klocka" på jobbet också, men inte för alla. På kontor är det och en digital variant. Vet inte riktigt varför det är olika...

  Lasagneplattor verkar inte ha fallit Ingo sådär jättemycket på läppen eller :-) Kan inte annat än hålla med om katter. Sitter just nu och slappar hemma hos brorsan med hans katt Bojan vid mina fötter.

  Avslutningsvis (lång kommentar detta!) så håller jag med om dina lärdomar men kanske att jag hellre skulle vilja säga att man kommer längre med en klok tunga än en vass när man jämför med ett svärd. Att ha en klok tunga innebär att ibland helt enkelt hålla käften. Men vem är jag att ifrågasätta filosofimästaren himself? Ärligt, du berikar mitt liv här i cyberspace.

  Sköt om dig, kärestan och alla fina djur!

  SvaraRadera
 2. Tack Lotta. Och du berikar med din härliga blogg. Ja det var nog snarare klok tunga jag menade. Ciao

  SvaraRadera
 3. Vilken lasagne!! Underbart! Men att du inte kunde hålla tassarna borta från köttet?!:)

  SvaraRadera