lördag 15 december 2012

Pulled Pork. Lätt som en plätt.


Jag har ju skrivit flera inlägg om Pulled Pork. Det är ju alltså något av det enklaste man kan göra! Jag tänker inte lägga upp något recept. Man skall INTE ha recept till Pulled Pork eller Pulled Beef. Det skall göras efter den personlighet och det dagshumör tillagaren är på. Då blir det som bäst.

Men några grundläggande grejer ändå. Fläskkarré på bit. Gärna utan ben. Putsning behöver du inte bry dig om så noga om det inte är någon jättefet konstig bit som stör dig.Skölj köttet i kallt vatten och tvätta av det med händerna. Torka det sedan med hushållspapper eller en ren handduk.


Blanda sedan kryddor du gillar. Jag tog: salt, svartpeppar, paprikapulver, chiliflakes, superstarkt chilipulver från Afrika, kummin och vitlökspulver och masserade in i köttbiten. I en lagom trång gryta lade jag sedan äppelskivor i botten så grisen skulle ligga bekvämt.
Den skulle ju ändå vara stillasittande i nästan 6h.På sidorna i grytan tryckte jag en sönderhackad tomat som börjat se lite vissen ut, en rejäl skvätt av min nyöppnade öl och en matsked flytande hickory arom (liquid smoke). Observera att vätskan på intet sätt skall täcka köttet! Ungefär 1/3 till max hälften skall vara täckt. Uppepå köttet smetade jag tomatpuré och grovkorn senap. Ungefär en matsked av var.

Innan Ugn.
Sedan åkte locket på och grytan placerades i ugnen vid ca 16:30. Kvart över tio samma kväll var den klar. Så nästan 6 timmar blev det. Denna bit var på 1,2 kg och temperaturen var satt till knappa 125gr. Någon gång då och då under kvällen tittade jag till den men det var nog mest för att känna doften och få anledning till att smyga ut i köket och öppna en öl.

När den är klar lyfter du ur köttet ur grytan och drar isär fibrerna med två gafflar och tillsätter efterhand skysås från grytan. Köttet skall mättas och då kommer det att vara saftigt, mört och otroligt smakrikt!
Efter Ugnen.

Pullad och mättad med skysås.


Det var svårt att sluta småäta när jag stod där på kvällskvisten.

Fiffigt nu när det är så kallt att man snabbt kan kyla ner saker på balkongen. Nästa morgon var det bara att ställa in den i kylen för att sedan värma på den till kvällens övningar.

En annan sak som är bra nu när det är så kallt är att det är enkelt att avfrosta frysen eftersom man kan förvara matvarorna utomhus. Glöm bara inte att täcka över dom med något då skator och andra fåglar är bra sugna på att titta närmare på ditt skafferi.

Både Ingo och Rejjan följde noga arbetet med avfrostningen. Åtminstone Ingo som var vansinnigt fashinerad över hur vattnet droppade därinne.


Imorse gick jag som vanligt upp tidigt. Snöstorm som bara den. Skönt att smyga upp och sätta på kaffe och tända små ljus. Ingo smätte direkt upp i fönstret och följde intresserat varje gigantisk snöflingas färd mot marken.


Efter ytterligare någon timme. Sådär vid halv åtta snåret masade sig Rejjan upp. Hon kommer vinglade över ekparketten med grumliga ögon och lägger sig bekvämt tillrätta framför Tv´s nyhetsmorgon. Hon älskar att kolla på TV.


Dock dröjde det inte många nanosekunder innan Ingo (som är pigg som en studsboll på morgonen) avundsjukt inser att det är en ny huvudperson i vardagsrummet. Detta tolereras ICKE! Och eftersom han vet att Rejjan är morgontrött och därmed ofarlig så tog han därför för sig av uppmärksamheten. Ser han inte nöjd ut så säg?Ja så kan det gå till här i Kålltorp.

Det har i princip inte hänt någonting utöver det vanliga.
Det är precis det som är det extraordinära.

Nu slänger jag ihop några pitabröd till min Pulled Pork sen går jag ut och rullar mig i snön.
Tjoflöjt!

Och du.....TACK för att du tittade in!
//Andy3 kommentarer:

 1. Jag har ju förstått det där med att pulled pork eller beef är väldigt mycket "på en höft" men att vissa principer går igen. Jag blir nog den sista i matbloggosfären som får tummen ur och gör detta. Måste bara göra det... Det där med att "mätta" köttet med skysåsen tror jag inte har jag sett/läst någon annanstans, utan att man bara serverar skysåsen till köttet så tack för det. Låter som att det gör sitt för saftigheten.

  En droppande frys är väl som en riktigt bra dramathriller för en katt att följa :-)

  Hoppas du och de dina får en riktigt skön söndag!

  SvaraRadera
 2. Har bara gjort pulled pork en gång. Skäms på mig! Lär bli fler gånger! Helt klart!

  SvaraRadera
 3. Ett bra tips när det gäller att frosta av frysen är att inte hälla kokande vatten på sin fot. Tre veckor sedan nu och inte läkt alls.

  SvaraRadera