söndag 23 december 2012

God Jul & Vegetarisk Lasagne.


En riktigt God Jul önskar jag er läsare! Även Rejjan, Ingo och Tiva voffar och mjauar till eder som synes på bifogad bild.

Rejjan är synnerligen glad i Julen då det lätt "tappas" både köttbullar och prinskorvar på golvet.

För en gångs skull känner jag mig ganska lugn inför Julen. Jag har inte städat maniskt från golv till tak eller en lagt in egen sill. (Snaps har jag ju gjort som ni vet, och även lite annat). Nej i år har jag försökt ta det lite lugnare och inte hetsa så mycket. Många paket beställdes via nätet och det sista dansade in på Fredag eftermiddag precis innan frugan kom från jobbet så jag nätt och jämt hann slå in den.

Idag skall det dock julfejjas och fixas det sista. Såg ett roligt recept på köttbullar som jag kanske provar.

Men jag har stiftat bekantskap med en ny ingrediens. Butternutpumpan.


Denna ugnsrostades med lite flingsalt och olivolja och mosades sedan med vitlök, olivolja och lite grönsaksbuljong till en utav fyllningarna i en Vegetarisk Lasagne som visade sig bli himmelsk!Grundtanken och inspirationen kom från Jamie Olivers Cannelonni som jag gjort några gånger och varianter. Det här visade sig vara smakmässigt bättre och dessutom snabbare och enklare. 

Fryst broccoli kokades och mixades med olivolja, grönsaksbuljong, vitlök och massor med färsk timjan.

Man kan ta i rätt bra med vitlöken då krämigheten från ost och annat slätar över på ett övertygande sätt. Lite chili är inte fel heller så man får lite piff på grejerna. Jag hävdar fortfarande att salt är den viktigaste och mest överlägsna kryddan i köket och att det misstag folk begår mest är att vara för blyga med den. Detta gäller även här.

Nu har du alltså två fyllningar med olika grönsakspuré/mos. 

I botten på en ugnssäker form häller du en burk krossade tomater, salt, tabasco, olivolja och gärna några droppar vinäger eller balsamico.


Sedan är det bara att börja varva. Lasagneplattor, fyllning och ost om vartannat.Ovanpå hela härligheten toppar du med en sås blandat utav Creme Fraische, grädde och riven ost. Det skall vara mycket ost! Jag brukar gå över och kolla ostrester som ligger o skräpar i kylen (om jag inte redan rivit ner dom i påsar som läggs i frysen). Just denna dag fanns många goda ostrester så det blev extra lyxigt. Cheddar, St. Agur, lagrad Präst, 24 mån Parmesan m.m.


Spara lite riven ost att lägga löst på toppen.

Kör Lasagnen i ugnen på 220gr ca 40 min. Men pass på så den inte får för mycket färg, lägg i så fall lite alufolie över.


Servera med en fräsch tomatsalsa och några färska Timjan kvistar. Vill man så kan man servera en fläskschnitzel, kyckling eller något liknande till. Fast jag tycker trots mitt köttberoende att den här rätten står bra på egna ben. 


Detta kanske kan vara något för mellandagarna när du tröttnat på Julskinkan? 

Det viktigaste under Julen är dock inte vad du äter. Utan vad du känner i ditt hjärta och vad du säger och gör.

Man brukar säga att "Det är tanken som räknas", jag tycker inte det kan bli mera fel!

En människa är inte sitt rykte.
Inte sitt förflutna,
sitt yrke
eller titel.

En människa är sina ord och framför allt sina handlingar.

Livet handlar inte om att aldrig göra fel eller begå misstag.
Livet handlar om att försöka göra så mycket rätt man kan.

Att älska så mycket det går.

Det är väl det Julen borde handla om?

Sköt om er nu och som sagt ; En Herrans God Jul önskar jag eder!

Nu tror jag att jag skall unna mig en Julerök.
Helt utan dåligt samvete.

Kram!
//Andy

 

3 kommentarer:

 1. Den lasagnen verkar urgod! Ser underbart läcker ut och vilka fyllningar! Kanske kan jag få revansch på pumpa med det här. Min första rond med pumpa blev inte så lyckad...

  Skönt att ta det lite soft under, eller snarare innan. Nätbutiker är toppen!

  Och jag håller med dig. Vad man tänker eller hade tänkt göra är ju inte värt så mycket, utan det är ju vad man faktiskt gör som räknas :-)

  Önskar dig och hela familjen på två och fyra ben en riktigt härlig och god jul. Tack för i år!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. Livet handlar verkligen om att göra så mycket rätt man kan! Bra sagt!

  SvaraRadera