tisdag 18 december 2012

En vegetarisk höjdare!


Jo nu jäklar i min lilla låda så har jag äntligen hittat en riktig vegetarisk höjdare. Mer om det strax mina damer och herrar.

Men jag har ju även hunnit baka egna Pitabröd. Något jag varmt rekomenderar. Blev väldigt bra. Tog bara något random recept på nätet. Dom är ganska lika allihop.

Det passade perfekt till min heta Pulled Pork från förra inlägget. Jag gjorde kikärtsbiffar också så det blev en supersmarrig "kebab" för både kött och icke köttätare. Älsklingen gjorde en jättegod kebab/vitlökssås med gräddfil som bas. Svalkar gott mot det kryddstarka köttet!


Sen så har Julsnapsen blandats ihop också. Min vän Skogshuggarn från Ubbhult gav mig grundreceptet.
Som jag såklart gjorde om...
ca 4 dl Vodka blandades med:

1 kanelstång.
Några kryddnejlikor.
En liten bit torkad Ingefära.
1 msk Råsocker.
3 tsk mald kanel.
3 tsk Vanilinsocker.

Samtliga ingredienser stöttes i mortel och blandades med spriten (som kommer att behövas silas sen).
Redan nu efter bara två dagar luktar den som nybakade kanelbullar! Spännande!Men vad hände med den vegetariska höjdaren då? Jo det var något jag såg Tommy Myllemäki laga i morgon tv häromdagen.Det var något så enkelt som smörbakad rotselleri!
Superenkelt. Bara att skala och gnida in med massor av smör. På med lite salt och in i ugnen på 220gr ca 10 min sänk sedan värmen till  170gr och kör ca 1h. Den skall vara mjuk hela vägen igenom. Ös din "vegetariska stek" ca 4ggr under tillagningstiden med det goda smöret som nu runnit av.

Till denna gjordes en sås på vittvin, finhackad lök, grädde och grovkornig senap. Härligheten serverades på en krispig sallad med knaperstekt bacon och kapris.

Fenomenala smaker. Jag gillade detta mycket och kommer definitivt att göra flera varianter på detta. Mycket gott! Kolla gärna in hans originalrecept på recept.nu.


Ja nu hinner jag inte skriva mer. Det finns mängder med Julklappar att slå in och jag borde sätta fart nu om jag skall få ihop alla innan Jul.
Men jag bara måste nämna alla härliga läsare den här bloggen har. Jag vet inte om det är den Kålltorpska dialekten men jag inbillar mig att min läsare är lite skönare än andra matbloggars.
Läsaren Jonas hade bakat kakor och skickat till Rejjan och ville gärna ha ett foto på när hon äter dom.

Tyvärr så får ju Rejjan inte äta smördegskakor med sylt. Men jag själv tyckte dom var fantastiskt goda! Tack som fan Jonas! Här kommer den utlovade bilden såklart!


ps. Rejjan fick en smaskig prinskorv istället så hon gick på intet sätt lottlös ur den här fotograferingen.

Ha det gott nu alla ni där ute.
Nu skall jag gå och brottas med tejp.
Kram!
//Andy.

3 kommentarer:

 1. Jag är ju lite kär i rotselleri så det där ska jag verkligen testa! Gott!
  Julsnapsen ser farlig ut!

  SvaraRadera
 2. Såg ju bilden på Insta och började dregla direkt. Fortsätter dregla :-) Jag kan tycka att rotselleri blir lite för kärv i smaken ibland men som smörbakad och med allt det andra goda till så oj, oj, oj.

  Och egen snaps. Och julklappar. Och prinskorv till Rejjan. Hur hinner du?!

  Lycka till med tejpen!

  SvaraRadera
 3. Vansinnigt impad av dina pitabröd..Inte för att du kan utan mer för att du faktiskt gjorde dem. blev själv galet sugen på att göra sådana samt en ny pulled pork.
  Så någon pardant dam på televisionen som gjorde den pulled beef och som sedan nästan knaperstekte köttet efter att hon dragit isär det. Kanske är något att prova för visst är det ju gott med stekyta :D

  SvaraRadera