fredag 8 juni 2012

SurströmmingVill bara berätta att jag testat Surströmming idag för första gången i mitt liv. Jag gjorde ett tappert försök när jag var tolv men fick avbryta och gå ut (man serverade det inomhus den gången).

Sen dess har jag inte ens varit i närheten av denna så kallade delikatess igen. Men som matbloggare så känns det ju lite oerfaret att inte ens ha testat.

Idag blev det hastigt och lustigt ett Surströmmingskalas på jobbet och jag blev inbjuden att vara med och prova. 

Att äta surströmmings macka kl 10 på en Fre förmiddag kändes helt plötsligt lite roligt och spännande.

Nu skall jag i ärlighetens namn säga att det var inte två stora bitar jag åt. Men jag gjorde åtminstone två miniatyr smörgåsar med hårt tunnbröd, färskpotatis, surströmming, gräddfil och rödlök.

Jag har ännu inte i skrivande stund bestämt mig för vad jag tyckte om det!?
Det var otroligt mycket mer smak än vad jag hade föreställt mig, saltare och på något sätt "större" än vad jag trott. Givetvis är stanken fruktansvärd! Och eftersom det var på arbetstid så var varken öl eller snaps inkluderat. Det är något jag kan säga att är det vid något tillfälle som det verkligen behövs så är det till Surströmming! Det hade gjort gott.

Men, men....det var kul att prova och sitter man utomhus en fin sommarkväll i goda vänners lag med rejält med starköl och snaps så tror jag nog nästan det skulle gå att njuta av det. Men då skulle man ha det klassiska mjuka tunnbrödet tror jag, så man kan göra den klassiska "klämman".

Skit samma jag provade ett par tuggor och är därmed ingen liten lort.
Så det så.

Ha nu en trevlig helg!
//Andy.

5 kommentarer:

 1. Jag har provat surströmming en enda gång i mitt liv... en pytteliten bit... tror inte jag tyckte om det men alldeles säker kan man aldrig vara eftersom biten var oerhört liten! :)

  SvaraRadera
 2. Jag älskar surströmming! Mer och mer vill jag tillägga.
  Jag tycker till ocb med att det luktar gott, för jag vet hur gott det är att äta! Nä, nu får det bli lite surströmming snart.//Therese

  SvaraRadera
 3. Aldrig i min låda! Inte ens en surströmmingslåda att jag provar. Men all heder till dig, både som tolvåring och mogen matbloggare.

  Fredagskram från en liten lort!

  SvaraRadera
 4. Helt otroligt sammanträffande detta här! Vi satt just och snackade om vad vi måste skriva upp på vår "prova på lista" över mat som vi vill prova innan vi lämnar denna planeten. just surstömming har vi snackat om länge med aldrig kommit till skott på, så den skulle absolut stå med kom vi fram till. Sen går vi in här hos dej för att tipsa dej om en korv vi gjorde i helgen (Lotta tipsade nämligen oss om att du kanske var intresserad av att läsa om den) och så har du just skrivit om strömmingen... Vilka är oddsen liksom?

  Anyway, surstömming ska snart bockas av från listan och nu har vi tipsat dej om korven:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ett konstigt samanträffande. Tack för tipset om korven! Och tack för att ni tittade in.

   Radera