onsdag 13 juni 2012

Burgermania


Ja ni känner ju mig. Kanske burgar det bli tjatigt med alla dessa Burgare hela tiden? Men jag kan helt enkelt inte hålla mig. Det är som en plats som jag gång på gång vill återvända till. En liten strandplätt där jag känner fullständig sinnesro och frid.

Utan att gå in på detaljer eller bli för filosofisk så är det i alla fall den lilla strandplätt som ingen kan ta ifrån mig. Och oavsett var kroppen befinner sig så är tanken alltid fri. Således handlar även matlagning i allmänhet och Burgare i synnerhet om frihet!

Nej, nu får det vara slutflummat. Idag blev det även en liten twist på härligheterna då jag länge tänkt på hur min fantastiska sambo som inte äter kött skulle kunna njuta en Burgare i samma himmelska njutningsnivå som mina? Var det ens möjligt? Det måste det vara!

Veggie Burger Andy Style:

380gr Blandade bönor.
Vetemjöl.
1 ägg. (kan uteslutas).
Ströbröd.
Chilisås.
Riven Cheddarost (eller annan god ost).
2 vitlöksklyftor.
3 tsk Starkt indiskt chilipulver.
2 tsk Grillkrydda.
Svartpeppar.
2 tsk spiskummin.
1 tsk torkad oregano.
salt och eller örtsalt.
Olivolja.


Börja med att skölja av bönorna och mixa dom lätt med vitlöksklyftorna och några droppar olivolja. Kör inte för hårt utan det är gott om det är lite bitar kvar i den ganska tröga pasta som blir.Tillsätt ägg, en skvätt chilisås, en matsked grovt riven ost och blanda med kryddorna nu kan du tillsätta mjöl och ströbröd för att beroende på hur mycket vätska du haft i få smeten aningens fastare. Min blev ganska lös och oformbar till en början eftersom jag haft i både chilisås, ganska mycket olivolja och citronkoncentrat så jag fick tillsätta både och. När smeten blivit lite fastare (dock fortfarande lite för rinnig) tillsatte jag ytterligare lite ströbröd och lät smeten vila i frysen 15 min.Hurra! Nu var den perfekt att forma. Jag gjorde på samma sätt som när jag gör vanliga burgare. Runda bollar som sedan pressas ut och formas till biffar. Dessa stektes gyllenbruna på medelhög värme ca 3,5min/sida.


Resultatet blev över all förväntan. Lååååångt över all förväntan! Vilken succé! Jag brukar ju absolut inte vara mycket för veggo grejer men det här var verkligen supergott! Kryddorna kom fram på ett otroligt sätt, konsistensen blev kanon och ändå fanns där en mättnadskänsla som räckte till. Sambons betyg lät inte vänta på sig: Det var den godaste hamburgare jag någonsin ätit! Så med detta facit så är det något som jag kommer att exprimentera mer med i framtiden, tänk så bra som fyllning i sommarens picknick wraps!Självklart gjorde jag ju en äkta köttburgare till mig själv också. Jag styckade upp en 800gr bit Högrev som fick börja stelna till i frysen tillsamans med kvarnkniven och slutstycken innan jag malde det till en härlig grov färs
Ingo, tjyven.

280gr av denna formades utan kryddning till en perfekt burgare med varsam hand.

Hög värme, mycket salt och peppar på steksidorna 3min/sida gjorde en Medium Well grad som fick hela hjärtat att sjunga av kärlek!

                                                                                
XL bröd grillat i olivolja, min egen senaps/honungs/majonnäs, ost, sallad, tomat och saltgurka. Oj oj oj oj....Det är obeskrivligt att njuta en sån här burgare som man malt köttet till själv. Det är inget jag säger för att låta som en matnördig viktigpetter. Har du en gång ätit en burgare på nymalt nötkött så kommer du att förstå att skillnaden mellan den och alla andra burgare du ätit är större än en  Miljard mil.Delad glädje är dubbel glädje. Det är sant.
Kanske ännu mer sant i "times of troubles".

Blicken från min sambo när hon tar första tuggan...jag vet inte, men jag tror den känslan var större än alla hamburgare som jag hitills ätit.

Ha en fin Lillelördag allesamans.
//Andy.

6 kommentarer:

 1. Wow - vilken veggie burger! Tål verkligen att testas. Jag är ju ingen superköttälskare så jag kan definitivt tänka mig veggie. Visst är det härligt när man lagar till något gott och får den där blicken och mmmm-ljuden som belöning, guld värt!

  Har du hört om hamburgarklubben i Stockholm?
  http://www.alltomstockholm.se/restaurangbar/article3007794.aos

  Det kan aldrig bli för mycket av hamburgare! Frihet mellan ett par brön. Och nu är det såna av mjöl jag pratar om ;-)

  Ha en skön liten lördag själv!

  SvaraRadera
 2. Jag skulle döda för en av dina burgare! Helst en köttig även om veggovarianten såg kanon ut. Varför inte bjuda in till en hemma hos-restaurang för bloggläsare i kålltorp någon gång? :) jag skulle hänga på låset. /Moa, flitig göteborgsläsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Moa, vad roligt att höra och praktiskt också de gånger man skulle vilja bli av med någon! Jag har tänkt mycket i dom banorna så vänta bara får du se! I april lottade jag ut en överbliven portion av min fantastiska Älgsteksmiddag samma kväll på facebook (www.facebook.com/enherransmat) Men ingen nappade den gången. Så håll ögonen öppna för det hade varit kul att sprida lite matglädje och som sagt jag har tänkt en hel del i dom banorna. Tack för att du läser.

   Radera
 3. Grymt! Var har du för köttkvarn? Är inne på att skaffa en själv så jag kan mala burgare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym! Jag köpte min (en billig hong kong variant) på Bagaren & Kocken för ett par hundralappar. Men mitt tips är att kolla på mormors vind eller på en loppis, det brukar ofta finnas för en billig peng! Tycker absolut du skall testa! Den jag har duger utmärkt för mig och mina polare men skulle jag någon gång få ett större kök så skulle jag nog köpa en elektrisk kvarn. Lycka till! Fortsätt njuta Burgers!

   Radera