måndag 11 juni 2012

Bookmaker Toast, en ren kärlekshandling.


Hej o Hå EM-hysteri i varenda stuga. Eller? Själv är jag inte alls mycket för fotboll. Men offrade mig och tittade faktiskt på matchen med Danmark. Riktigt skoj att dom skrällde över Holland faktiskt. Jag menar vem gillar inte en underdog? Det blir väl till att titta på Sveriges matcher också för min del, Rejjan är inte mycket för fotboll heller men Ingo däremot älskar bollen som flyger över skärmen.

Jag brukar för att stå ut med att se en hel match krydda det hela med att lägga några vad på Unibet. Det är roligt att försöka gissa slutresultatet i en match och så blir det ju lite spänning om man samtidigt vet att dom där 22 fjollorna som springer runt och jagar boll kan fixa lite pengar till en.

Och vad passar då bättre att mumsa i sig i tv-soffan än just en Bookmaker Toast ? (Trumvirvel på den!)

Den här gången hade jag en superfin Entrecote på ca 300gr från Sävedalens Kötthall som legat i rumstemperatur en timme. Den här var såpass tjock att den fick smaka ca 3,5 min/sida i grillpannan för att bli perfekt Medium Well.


Dels var det tjockleken på biffen men sen är det lite klurigare med min grillpanna eftersom den har ganska höga, vassa spår och därför även om man kör på hård värme mest utvecklar värme på själva spåren. Men med det enkla sättet att känna på köttet för att avgöra hur innertempen är funkar ju utmärkt fortfarande. Kruxet blir att man inte vill varken bränna köttet, eller vända för många gånger (helst bara en) och samtidigt få "snygga" ränder. Jag anväder "tio i tricket". Placer först köttet på "tio i tolv" och flytta det sedan efter halva halvtiden till "tio över". Då får du ett mycket snyggt grillmönster. Fiffigt va?

Till detta behövs:

1 rejäl skiva kött av din favorit stycknings detalj (oxfilé, ryggbiff, entrecote).
1 minst lika rejäl skiva vitt bröd.
2 rejäla smörklickar.
2 (minst) matskedar Dijonsenap.
2 msk Majonnäs.
1 tsk Honung.
1 stor tomat.
1/2 rödlök.
Olivolja.
Vitvinsvinäger.
Socker.
Salt.
Peppar.
Persilja.
1 halvstor bit färsk Pepparrot.
1 Äggula.
1 par blad Basilika.

Under tiden köttet steker i pannan så gör du snabbt och käckt en Senapsmajonnäs. Blanda 1-2 msk majonnäs med Dijonsenap efter smak. Jag tycker det skall vara ganska rejält med "bett" och doserar således därefter. Tillsätt 1 tsk flytande honung för att mildra upp den lite.
Riv pepparroten på den fina sidan på rivjärnet. Jag inbillar mig att det blir mer "stick i näsan" ju mer finriven den är, vet inte om det stämmer, men det känns så. Tre till fyra matskedar tycker jag är lagom till en person, men så gillar jag ju pepparrot också.


Ooops! Nu är nog köttet färdigt, ta av det och lägg på en ren tallrik för att vila. Lägg en klick smör på som får smälta ner över köttet under tiden plus lite extra salt och peppar.

Nu sänker du värmen på pannan, breder på rejält med smör (riktigt smör!) på din tjocka bröd skiva och steker den också.

Medans den blir gyllenbrun och fin så delar du tomaten på mitten. Se till att skära bort det lilla gröna stjälkfästet och gröp ur innanmätet/kärnorna med fingrarna. Finhacka tomaten. Strö lite socker och salt på tomaten. Finhacka sedan rödlöken och blanda sedan dessa två tillsammans med lite olja, vinäger och finhackad basilika till en ljuvlig tomatsalsa.


När brödet är klart, bred på rikligt med Senapsmajonnäsen. På med din älskade biff! Toppa med så mycket pepparrot du mäktar med och låt äggulan kröna verket! Finhackad persilja blir pricken över i:et!


Något så enkelt och genialt gott som det här finns nog inte. Jag har ju gjort otaliga varianter på vad jag kallar "köttsmörgåsar" och denna klassiker ingår i denna kategori. Hur fint köttet var skulle jag inte bli varse förrän jag satte tänderna i det. Det var det godaste och möraste jag ätit på mycket länge och ihop med dessa enkla men delikata tillbehör så blev det till en ren och skär kärlekshandling.

Gör det här, eller något som liknar det, gör det på ditt sätt, gör som du vill, men jag lovar att du inte kommer att bli besviken.

Ska vi slå vad?
//Andy.

2 kommentarer:

 1. Ser ut som en god macka för stora grabbar ;-) Har aldrig ens funderat på att lägga *så fint* kött på en bit stekt bröd, men jag borde nog tänka om... senapsmajonnäs och pepparrot låter som en mycket intensiv smakupplevelse - och det gillar vi ju ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag vågar inte sätta emot när det gäller mackan - jag hajar, och jag spelar inte på Unibet heller. Men fotboll har jag spelat sedan jag var nio bast, slutade när jag flyttade till Stockholm som mogen 26-åring. Så några år det - inget ont om fotboll! Fast jag kollar bara landslagsmatcher och egentligen inte förrän det börjar bli "allvar".

  Det här är precis den typ av macka jag skulle vilja ställa på bordet framför Mannen. Gissa om jag skulle få pluspoäng (minus pepparroten då). Och jag själv skulle också gärna tugga i mig detta men steka på köttet liiiite mer bara :-)

  Tack för pepp - det blir nog en bookie snart som belöning för trädäcksmeck på landet.

  (Kan se Ingo framför mig med blicken på TV:n - jagar han musen på datorskärmen också?)

  SvaraRadera