fredag 30 december 2011

Inför Nyår.

 

Förberedelserna inför nyår pågår för fullt i En Herrans Mat.
Vi skall i all enkelhet träffa våra fenomenala grannar och äta litet gott. Men i enighet med den här bloggarens personlighet så är inte menyn helt spikad ännu, vilket faktiskt känns riktigt skönt.

"Dirren" har bestämt att han skall göra Cremé  Brûlé till efterrätt. Så idag var jag iväg för att reka råvaror till varmrätten och vad passar bättre än en tur till Sävedalens Kötthall. Efter att ha tittat och disskuterat utbudet med den fantastiskt kunniga Christina så föll valet på Kalvytterfilé.
Dessutom kom det med i kassen prinskorvar, chorizos, späck och en fantastisk nymald nötfärs.

När jag väl kom hem så putsade jag köttet lite (inte för att det behövdes särskilt) och torkade av det. Sedan började funderingarna på smaksättning.

Det blev till att ösa ner i morteln: 2st vitlöksklyftor, svartpeppar, olivolja, mycket hackad färsk Salvia, Basilika, lite spiskummin, korriander, salt (såklart!) och lite citron cest. Det blev en ljuvligt doftande massa som masserades in i köttet. Sedan figurskars späcket till två perfekt passande delar. En för toppen och en för botten.
Köttet placerades strategiskt imellan dessa lock av späck och sedan gjorde jag mitt bästa för att göra en tjusig och effektiv ihopsurrning med steksnöre.

Ja nu får den ligga i kylskåpet och förhoppningsvis suga åt sig massa goda smaker tills imorn. Vi får se hur det blir....


Tycker själv att jag var ganska modig som vågade ge mig på ett kött som jag aldrig annars brukar laga och med en kryddning som jag är högst osäker på.

Gott nytt år på er alla matälskare!

//Andy.

2 kommentarer:

  1. Det där kan inte bli annat än supergott! Lite mod i köket måste man ha. Våga vinn...

    Ha en trevlig kväll med grannarna så ses vi i köket på andra sidan nyåret.

    Gott nytt!

    SvaraRadera
  2. Säger som föregående talare - yummie:)!!! Kram o Gott Nytt År på dig, min matguru:)

    SvaraRadera