onsdag 21 december 2011

Pulled Pork (igen!)


Alltså, det här med grytor och ugnen. Jag måste hylla det gång på gång. Jag vill skrika ut hur bra det är så hela världen hör! Det blir så ofattbart gott och är verkligen matlagning som är så enkel och genialisk att man knappt tror att det är sant.

Igår fyndade jag benfri dansk fläskkarré på Willys för 44 kr/kg vilket är sinnesjukt billigt.
Min bit kostade väl 48 spänn. Vad hade jag då hemma för att krydda denna med?

Det var bara att börja fynda i skåp och skafferi. Två stycken lite halvtrötta chilifrukter, ett par vitlöksklyftor och en tomat som börjat mjukna.

I morteln åkte fänkål, kryddpeppar, svartpeppar, salt, två vitlöklyftor, den finhackade chilin och lite olivolja.
Alltsamans stöttes till en pasta som hela köttet gnuggades in med.

I botten på min loppisfyndade gryta hälldes en skvätt Pepsi och några skivor bra Chorizo. På detta fick köttet vila.
Sist men inte minst ringlade jag lite honung ovanpå. Sedan var det bara att sätta på locket och skicka in i ugnen på 175gr.Observera att jag inte bryner köttet eller gör något annat med det. Bara att krydda, tillsätta lite valfri vätska och stänga in.


Efter 96 min (jag tog tiden för er skull). Så hade steken nått en innertemperatur på 72gr vilket är helt okej för griskött (allt över 70). Då skar jag skivor som jag åt till bakad potatis. Vilken fantastisk smak! Köttet fullkomligt smälte i munnen. Det blir godare än godis alltså!Efter jag skurit mina skivor så fick resten åka tillbaks in i ugnen. Jag sänkte temp till 120gr och lät den stå nästan 4h till och när jag plockade ut den innan läggdags så var det en perfekt Pulled Pork!

Bara att lyfta ur köttet och dra isär det med två gafflar (pulled) och försiktigt tillsätta matsked efter matsked med spad från grytan så man får det lagom saftigt och spicy. Sedan var det bara att sätta på kylning.


Där har du kvalitets lunch till morgondagen! Det kommer att bli en sjuk Pulled Beef Sandwich av detta, det kan jag tala om.
Så är du trött på Julskinkan i år, kanske detta kan vara något att prova?

Sist men inte minst: var inte rädda för att exprimentera med denna typ av matlagning. Krydda, släng i grejer, häll på en skvätt av något gott. Griskött är sjukt tacksamt för sånt här och klarar nästan vad som helst. Jag kan garantera dig att du aldrig kommer att behöva kasta det för att det inte smakar bra.

Sist av allt mina bästa Julhandlar tips:

* Var ute tidigt på morgonen när affärerna öppnar.
* Börja alltid din shoppingrunda med mat (caféfrukost, hamburgare, vad som helst).
* Välj köpcentrum som har flera matställen så du kan fylla på ditt energibehov lätt.
* Välj köpcentrum som har tydligt uppmärkta toaletter som är GRATIS (hata Frölunda torg!)

Du köper inga bra och roliga klappar om du är lite grinig på grund av låg sockernivå eller toanödig.


Ja det var väl det.

God Jul !
Merry X-mas!

//Andy.

4 kommentarer:

 1. Ja, nu bara måste jag göra slag i saken och testa pulled meet, gris eller nöt. Det dyker upp recept här och var men jag ska tänka på det du säger, att göra det spontant och använda så'nt man tycker om. Att våga experimentera.

  Väntar just nu på att Mannen ska komma hem så att vi kan åka iväg och handla julklappar till hans syskonbarn. Har jag lust? Nej, inte direkt. Kanske ska jag ställa som motkrav för att jag följer med att vi stannar till någonstans och fyller magarna först. Klart att det ska bli glada klappar till barnen!

  SvaraRadera
 2. Tackar för en kanonhäftig blogg.
  Blev idag bjuden på detta kött på en dubbelmacka.
  SUVERÄNT o litet spicy.
  God jul önskar PETER

  SvaraRadera
 3. Tack själv för besöket! Kul att du ville testa och att du tyckte det var gott! God Jul !

  SvaraRadera
 4. Önskar dig, kärestan och alla djur en god jul och gott nytt år. Nu väntar några lediga dagar och lite blogguppehåll.

  SvaraRadera