onsdag 28 december 2011

Nya lätta vägar.

Jag kanske inte bara "lätta", men man vill ju ha allt annat än Julmat nu den saken är ju säker. Jag gjorde en super De Luxe Panpizza med hjälp av en frusen Panpizza och massor av finstrimlad julskinka och massor av extra ost från julosten häromdagen. Okej det kanske inte var särskilt lätt, men det var jäkligt smarrigt. Samtidigt ett bra sätt att dra nytta av lite utav den överblivna skinkan.Men efter det så har vi mest kört sallader i olika varianter. Så ljuvligt gott nu efter allt "flöt". Mycket pressad citron i är väldigt gott!


Ena dagen blev det strimlad (jul) skinka i andra dagen gjorde jag en hel fläskfilé. Efter att ha putsat filén som enligt förpackningen skulle vara "välputsad" så rubbade jag den med en nymortlad kryddblandning med bla kryddpeppar, svartpeppar, fänkål, vitlök, cayenne och salt. Dock hade jag nog aningen för mycket fänkål, tyckte det tog över lite. Jag stekte den hastigt runt om och sedan fick den åka ner i min favorit loppisgryta med lite rött vin, honung och vinäger. Jag körde den till knappt 70gr på ca 120gr och det tog kanske 1h. Sedan serverades den i tunna skivor till salladen. Helt ok, men ärligt talat så är det något med mig och fläskkött alltså...det kommer aldrig att bli min favorit.Däremot har jag exprimenterat fram (på tal om fläsk) ett nytt favorit tillbehör till just sallad. Jag knapersteker först bacon som får rinna av sig och svalna på ett fat. Innan servering så marineras baconet med flytande honung och vinäger. Detta bacon bryts sedan över salladen. Makalöst. Sinnesjukt! Fantastiskt gott!

En annan given favorit till salladen, förutom massa pressad citron eller lime är ju stekt bröd eller brödkrutonger. Likadant här så kan man smaksätta dom med lite honung och havssalt.


Som jag nämt tidigare så är jag ingen storälskare av vitlök. Min magsjukdom IBS funkar inte alls med vitlök och brukar generera rejält med smärtor. Men smaken är ju underbar. Något jag såg på ett matlagningsprogram för flera år sedan var hur bönderna i Italien stekte sin Ciabatta i olivolja och sedan krossade en vitlöklyfta och "smörade" den fram och tillbaka över brödet. Man tycker kanske inte att det skulle ge så mycket smak. Men det är något jag nästan alltid gör. Det blir en mycket angenäm och precis lagom smak av vitök så har ni inte provat det så rekomenderar jag att ni gör det nästa gång ni steker eller grillar bröd.
Nu undrar säkert många av er vad Andy skall hitta på för grandios Nyårsmeny. Ärligt talat så är jag inte mycket för Nyår. Jag blir överhuvudtaget väldigt anti mot saker som skall svara mot normen. Ostron, hummer och oxfilé smakar alltid bättre en regnig tisdag än Nyårsafton. Hur många hundra procent mer oxfilé skall säljas precis dagarna runt nyår?
Hur påverkar det kvalitén? Priset? Ja ni fattar....

Men sen tror jag mest att det är den lilla killen inom mig som färgade håret och lyssnade på Ebba Grön som poppar upp och skriker -Fuck You! när alla typer av allmänna helgdagar och normer basuneras ut!
När man förväntas vara som alla andra.
Den lilla killen dör nog aldrig helt och hållet.

Fast jag har blivit så mycket mer väluppfostrad på senare år.
Ibland kan man se mig på Kålltorps gator klädd som en vanlig man.

Skämt och sido.
Vi får väl se vad man kokar ihop till nyår.
Råvarorna får bestämma.
Det brukar bli bäst så.

Sköt om er.
God forts!
//Andy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar