söndag 18 december 2011

Helstekt Rostas filé.


 Rostbiff räknas som bakdelskött.  Det är en i regel mycket mör och finfibrig bit med mycket smak. Den sitter ovanför "höften" och man skär ut den efter bäckenbenet.

Oftast delar man sedan rostbiffen efter den sena som sitter i steken och den lilla biten kallar man då för rostas. Efter att ha snackat mycket med folk som jobbar med kött så har jag förstått att detta är en utav de mest underskattade bitarna man kan köpa på nöt. Ofta är det de här bitarna som hamnar hemma på styckarna och slaktarnas egna grillar. Nu vet jag varför.

Får man tag i en fin bit så har man i mina ögon gjort ett klipp. Både prismässigt och kanske framförallt smakmässigt. Jag fick tag i en riktigt fin bit från Tina på Sävedalens Kötthall. Perfekt att dela på två hungriga kompisar!

Enklare tillagning får man också leta efter. Jag brynte den runt om i hög värme med rikligt med smör. Bara för att stänga alla porer runt om och så att säga "stäng in smakerna". Salt och peppar klappades in ganska generöst innan. Sedan åkte termometern in i steken och den fick vila i ugnen i knappt 120 gr.


Hade jag haft mer tid på mig så hade jag använt ännu lägre temp. Jag har nämligen börjat märka att ju lägre temp och ju längre tillagningstid desto godare (ofta). Jag tror jag tog ut den när termometern visade 47gr innertemp och jag slog sedan in den lite löst i aluminiumfolie där den fick vila ca 20 min och då hade värmen kommit upp i perfekta 55gr.

Något så sagolikt var längesedan jag smakade!
Kött med en helt makalös smak som praktiskt taget bara smälter i munnen.
Potatisgratäng med vitlök, bearnaiesesås, surkål och en kall yoghurtsås med cayenne och kapris fick akompanjera det hela. En ljus fatöl sitter perfekt till.
Nobelfesten släng er i väggen !


Så jävla skönt att laga mat hemma igen. Att hacka, fixa och röra i grytorna. Känna dofterna.

Nä nu tror jag att jag tänder några stearinljus till.
Kanske skulle man överraska älsklingen med lite varm choklad med vispgrädde?

ps. måste bara dela med mig av hur fina julklappsinslagningar hon gör, sjukt impad e jag !ds.


Vi hörs!
//Andy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar