måndag 28 januari 2013

Ostron, några feta Restauranger & en tokig katt.


I Fredags så hade Birgitta på Fiskaffären oerhört fina Ostron hemma. Jag kunde ju givetvis inte motså att köpa några stycken. Nu vet jag att många av er läser och tänker "Wuuääää, vaa äckligt!"

Men det är ju något av det godaste man kan förtära. I början när jag första gångerna smakade det så skall erkänna att det var med högst blandad förtjusning. Men det händer något ju fler man äter. Man blir beroende. Det är sant! Jag lovar!

Nu kan jag gå i flera dagar och bara längta efter det. Sen är det ju en Sport i sig att bara få upp dom rackarna. Men övning ger färdighet och jag tycker själv att jag börjar få skaplig snits på det.

Servera med pressad färsk citron, lite finhackad röd eller charlottenlök och ev en droppe Tabasco.


Sköj ner härligheten med en flaska (notera inte ett glas, det är den för god för) Andre Clouet Grande Rèserve (7686).
Den absolut överlägsnaste mest prisvärda Champagne du kan hitta på Bolaget just nu för endast 259 Svenska Penningar. Så billigt att du har råd att dricka den flera dagar i veckan. Jag talade med en bekant som arbetar på Systembolaget och dom hade haft Champagneutbildning med smaktester, blindtester och förmodligen en riktigt duktig kursledare. Den här fick bäst i test! Så det är inte bara eran tatuerade favorit Matdåre som tycker den här är ett riktigt klipp. Ett måste att lägga i korgen nästa gång med andra ord.

Vi har ju haft en grym vecka med flera riktigt bra Restaurang upplevelser. Vi hade anledningar att fira plus att jag kände att jag behövde komma ut och få lite inspiration i matlagningen.

Den ena var La Cucina Italiana på korsvägen med Pietro Fioriniello i spetsen. Fine Dining i Italiensk stil. En verkligen Heston upplevelse med rökta soppor, långkokade såser, oxsvansreduktioner och pulveriserad olivolja. Sex rätter och tre timmars ätande! Riktigt roligt för alla inblandade utom plånboken. Men sett till upplevelsen, kvalitén på maten och råvarorna så var det väl värt besöket. Roligt att man fick notan i en receptbok från Maestro själv så man kan testlaga olika rätter hemma själv. Ett fiffigt och uppskattat marknadsföringsknep som fler borde ta efter. Smaken av den halstrade pilgrimsmusslan begravd i parmesanrisotto dröjer sig fortfarande kvar...

Nästa var Skojarbackens Mat & Sprit på Aschebergsgatan med Andre Friberg bakom spakarna.
Sicket place! Störtskön feeling i heeeela lokalen. Helt galen och surrealistisk inredning och härlig personal. Ett ställe där man snabbt känner sig hemma. Rustik mat med en glans åt de finare matsalarna utan att bli för pretentiös. Som att stiga in bakom kulisserna på en Teater. Vad som helst kan hända och det är helt okej!
Salvador Dali hade gillat den här Restaurangen. Att dom sedan serverade den bästa råbiffen jag ätit på lokal i den här staden gör inte saken sämre. Hallon Panacota med Lakritssorbe som var värd att dö för...Hoppas vi får möjlighet att återvända snart. Om inte annat så bara för att hänga i den urmysiga Lounge/Baren och dricka någon av de hundratals kvalitets IPA och övriga öl som verkar vara en riktig specialitet här.

Inspirerade av Pietros tomatsås så gjorde Sambon just en sådan långkokad tomatsås härom dagen. Finhackad charlottenlök, gul lök, vitlök och tomat som fräses i olivolja och smör som sedan tillsammans med bra buljong och mer krossade tomater får stå och småkoka läääääänge för att sedan mixas slät.


Med ett gott bröd och en bra Pasta så blir den vegetarisk rätt en smakresa rakt ner till Neapel. Pasta med tomatsås kan vara så oerhört gott om det görs rätt. Så enkelt, så genialt och så smakligt!


Som vanligt (suckar) så skall ju Ingo vara med och hjälpa till. Som tur är så fanns kameran nära till hands så ni inte tror jag ljuger.


Nej då, först hela tassen ner i pastapaketet och sedan hela huvudet!
Han är inte klok den katten.


Men och andra sidan så är inte jag det heller

och det är jag rätt glad för.

Eller som konstnären Sven X:et Erixon sa:
"En sann Konstnär måste vara Anarkist!"

Trevlig start på veckan önskar jag er!
//Andy

3 kommentarer:

  1. Underbart! Vad var det som gjorde råbiffen till den bästa? Klassisk el med en twist?

    SvaraRadera
  2. Klassisk skulle jag nog säga och bra kvalité på köttet. En god råbiff är något alldeles speciellt. Varför inte prova att göra själv? Finns ett flertal inlägg här på bloggen. Vardagsnjut De Luxe! Tack för att du läser!
    Mvh.

    SvaraRadera
  3. Sicken finlirare som dräller på krogen så där flera gånger i veckan :-) Just den skumpan du nämner plockade jag från hyllan till nyår. Hade ingen aning om vad det var, hur det smakade men läste lite på beskrivningen som egentligen sällan stämmer (hur ofta smakar det t.ex. rostade äpplen typ...). Men i alla fall så håller jag med dig, jättegod och prisvärd!

    Den där tomatsåsen verkar hur härlig som helst. En pasta Napolitan utomlands brukar kunna vara himmelsk och jag äter gärna vegetariskt. Inte illa att fixa på hemmaplan.

    Och du har redan sagt det, katten är knasig. Men rolig. En bra kombination. Fast några ostron blir det inte!

    Ha en fin (mat)vecka!

    SvaraRadera