torsdag 17 januari 2013

Surt, sött och lite allmän livsglädje.


Full rulle här borta på En Herrans Mat.
Det vet ju alla ni som hänger med.

Det skall jobbas och sen är det ju kanaler överallt; facebook, instagram och gud vet allt. Men jag tycker ändå jag hänger med hyffsat. Det svåra är ju att få dygnen att räcka till för själva skrivandet (som jag tycker är väldigt roligt). Jag hinner inte formulera ens en promille av mina tankar. Men jag ser bristen på skrivande just nu som en investering istället. En investering i framtidens "vad det nu kan bli" romaner, noveller, kokböcker eller diktsamlingar.

Visste ni tex att jag i min ungdom fått hela tre stycken romaner refuserade på både Norstedts och Bonniers? Men jag tänker att jag skall ta skrällrevanch senare. Kanske när jag kan sitta nere i huset i Skåne och knappa på tangenterna för fulla muggar. Vad sägs om det?
En och annan historia har man nog att berätta. Vi får se.

Den senaste tiden har ju innehållit en hel del sallad som jag nämde sist. Känns verkligen superbra. Bara ösa på med kolhydrater till Lunch och köra sallad på kvällen. Perfekt!
Men det blev även en supersmarrig Lasagne här i Söndags. Fy bubblan vad det är gott alltså!Jag gjorde min med utgångspunkt från Per Morbergs recept. Men som vanligt blev det en hel del freebasande. Med chili, fikonbalsamico och lite annat.
Älsklingen passade samtidigt på att göra en Vegetarisk variant med Quornfärs som inte var lika såsig som min och med mindre mängd bechamel. Det var nästan så att jag tyckte hennes var godare, men bara nästan. Det är något med veggoprodukterna som inte riktigt landar hos mig.


Men det blev hur som helst väldigt MYCKET mat! Vilket var bra för sambon eftersom hon kör Lunchlådor.


Eftersom det var Söndag unnade jag mig två stora portioner. Resten åkte i frysen och blir perfekt nödräddning de dagar man inte orkar laga mat.

Jag fick ett jäkligt skönt recept skickat till mig från en läsare (tack Johan A!) Detta var på hemgjord Ginger Ale eller Ginger Beer.

Man blandade vatten, pressad citron, riven ingefära, socker, honung, muskovadosocker och ett kryddmått torrjäst. Blandningen fick stå ett dygn i rumstemp med åtskruvat lock och sedan läggas i kylen ett dygn för att sedan silas och spädas med lite vatten. Väldigt smakrik och med små pirriga bubblor. Gott och väldigt annorlunda och roligt. Sånt gillar jag!


För några månader sedan så satte Älsklingen en laddning Surkål (hur coolt är inte det?) Nu var det dags att plocka upp den från källaren och provsmaka. Spänningen var enorm!


Den blev jättegod! Ett helt annat "krisp" än i sådan man köper i affären. En friskare syra också tyckte jag, men rackarns vad det luktade starkt när man öppnade burken första gången. Ingo var helt plötsligt inte alls lika intresserad.


Nu ska jag inte tråka ut er längre.
Ett filmtips bjuder jag på: Searching for Sugarman.

Har ni inte sett den så måste ni se den.
Väldigt intressant och fin på flera plan.
Bra musik.
Filosofisk.
Vackert filmad.
Och fullkomligt osannolik!

Precis så som livet kan vara.
Om man väljer att spela huvudrollen
för vem skulle passa bättre till att spela
huvudrollen i filmen om Ditt Liv
än just du?

Ha en underbar Torsdagkväll.
Helgen är nära.
Låt oss njuta!

//Andy


4 kommentarer:

 1. Först och främst. Ingo spanar in rödkål?! För det andra, skulle gärna läsa mer skrivet av dig i större stycken. För det tredje, du hinner ju med hur mycket som helst?! Vad ska jag "skylla" på?

  Skitkul att kolla närmare live via Insta. Riktigt ku forum faktiskt. Fejan är jag ingen stor anhängare av basattduvet...

  Ska få hem en vego på middag nästa vecka, gissa var jag hämtar inspiration till maten :-)

  Gokväll o kram!

  SvaraRadera
 2. Hej Andreas, helt klart skall du ge ut en bok, inte bara kan du laga mat du har verkligen orden och skrivandet med... och det kommer jag ihåg ifrån skolans tid,,mycket poesi redan på den tiden..lycka till

  SvaraRadera
 3. Himla fräckt att göra egen surkål, tänkt att prova själv men inte 'behövt' då lokala Coop har fin Polenimporterad.
  Har ni gjort någon uppskrift av tillvägagångsätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej John! Jag skall fråga "frugan" om hon gjorde någon notering eller hade något recept. I så fall återkommer jag givetvis! Tack för att du läser! Trevlig Helg!

   Radera