torsdag 24 januari 2013

Peppiga Pias MorotskakaMin underbara Sambo hade önskat sig en speciell sak till sin födelsedag.

Morotskaka.

Som självutnämnd matamatör och matbloggare vore det ju rent ut sagt skamligt att inte uppfylla denna modesta önskan.

Jag kollade runt på några olika recept på nätet men när jag råkade nämna det för min arbetskamrat Pia (även kallad Peppiga Pia) så påstod hon självsäkert att HON hade VÄRLDENS BÄSTA recept på just morotskaka.

Okej, kör i vind! Jag fick receptet och swooshade förbi närmsta snabbköp för att införskaffa ingredienserna. Tilläggas bör att jag personligen aldrig har gillat morotskaka. Men vill kvinnan jag älskar mest i hela världen ha morotskaka så skall hon få det!


Recept (Inte dåligt för att vara mig.)

6 ägg.
6 dl socker.

Vispas ihop.

6dl Mjöl.
3 tsk bikarbonat. (för att det finns syra i morötterna så kakan reser sig).
3 tsk Vaniljsocker.
3 tsk Kanel.
3 tsk Kardemumma.

Rör ihop.

Blanda ihop del 1 och 2 ovan.

Tillsätt ca 300 gr smält Smör. (obs riktigt smör, inget margarin eller andra dumheter!)
Tillsätt nästan 1L rivna morötter.


Bred ut i en långpanna eller ugnsform och grädda 20-30 min i 175gr.


Glasyr (Rena Hälsokosten!)
ps. tänk på att kakan måste kallna helt innan du lägger på glasyren. ds.

130gr Philadelfiaost.
170 gr rumsvarmt Smör.
4dl Florsocker.
2 tsk Vaniljsocker.


Jag garnerade med kokosflingor ovanpå glasyren samt gjorde den i en stor långpanna vilket gjorde att kakan i sig inte blev så hög. Gör jag den igen kommer jag att använda samma recept i en lite mindre form för att få en lite högre kaka.

Hur smakade den då? Otroligt saftigt och underbar smak från kardemumman. Själv fick jag bara en liten smakbit men med tanke på att Sambon kom hem tomhänt efter fikat så förmodar jag att den gick åt som smör i solsken.

Jag gillar ju inte Morotskaka. Men nu gör jag det?
Jag provar att säga det högt: -Jag gillar Morotskaka.

Ja tamej fan! Det gör jag när den smakar så här.

Till och med den "håriga familjen" vaknade till liv när kakan lyftes ur ugnen.
Så stort tack till Pia för receptet. Detta kommer att göras om. (Har faktiskt redan förberett för att göra en till redan nu i helgen).

Känner mig änna lite ledsen för att jag inte hinner Blogga oftare. Jag har en kamera smällfylld med bilder och matupplevelser som väntar på att få komma ut men jag har tusen järn i elden just nu så dygnen räcker helt enkelt inte till.
Tipsar därför igen om Instagram: www.instagram.com/enherransmat

Men bara för att jag inte har lika täta inlägg just nu innebär det inte att jag inte svarar på alla brev och kommentarer. Och jag uppskattar verkligen att ni hänger här och tipsar vänner och bekanta om min sida.

Tack! Utan er fanns ingen blogg.
Ni får ett filmtips som tack: Cloud Atlas

Se den så fort ni får chansen.
Citat från filmen:
-"Din övertygelse är dåraktig! Bara en droppe i Havet!"
-"Men vad är ett Hav far? Om inte tusentals droppar!"

Det får bli Torsdagens mantra.

Fridens!
//Andy

1 kommentar:

  1. Jag har alltid gillat morotskaka. Speciellt när den har tjockt med frosting på toppen och är full av valnötter. Den här varianten verkar också supergod. Men jag har aldrig gjort själv. Hittills.

    Kul med mycket att göra, bloggen är ju kvar även om inläggen är glesare. Jag är kvar ändå!

    Filmen har vi sett, men tack ändå och keep it up!

    SvaraRadera