lördag 12 januari 2013

Lite grönare start.God morgon kära vänner. Här har det inte duggat tätt med inläggen på sista tiden. Jag har ju rivstartat det nya året med massor av projekt och det vanliga jobbet är ju på heltid så dygnen är en anings för korta för EnHerransMat. Tur att det finns Instagram och Facebook. För jag hoppas att ni följer mig där också? Instagram är ju en väldigt skön grej tycker jag och det är väl där man blir som mest uppdaterad eftersom allt jag gör hamnar där först, även sånt som kanske inte alltid klarar den hårda gallringen till Bloggen. För dig som inte vet vad Instagram är så är det en så kallad App till Iphone och Android. Alltså något du laddar ner på din mobiltelefon (sök på Instagram) sedan söker du bara efter "EnHerransMat" så kan du på så sätt se bilder från matlagningen och livsnjuteriet i realtid. Har du inte mobiltelefon så kan du använda en vanlig dator enkelt genom att gå till: www.instagram.com/enherransmat

Ja, ja nog om teknikens under. Vad händer på matfronten? Jo efter Helgernas näst intill ohejdade frosseri i både det ena än det andra så har jag börjat gå tillbaka till en gammal favorit diet. Jag brukar kalla den "Sallad & Kött". Självklart äter man en helt vanlig och ganska rejäl frukost. Lunchen består av tallriksmodellen och kan vara ganska rejäl, helt okej att äta kolhydrater också. Mellanmål bestående av frukt och middag på kvällen bestående av just Sallad och Kött. Alltså inga kolhydrater på kvällen.

Detta är ett schema som är applicerbart på veckodagarna och på helgerna kan man tillåta total anarki och äta precis vad man vill. Tiderna är viktiga också. Frukost bör intagas mellan 07-08 Lunch mellan 12-13 mellanmål ca 15 och middag mellan 17-18.

Detta är något som jag tycker funkar jättebra för mig och i synnerhet för min IBS. Alla som lider av denna sjukdom får ju olika symtom och responderar olika på diverse råvaror så det kan löna sig att experimentera sig fram.

Det största misstaget som jag tror folk begår, i synnerhet folk som jag som GILLAR mat, när dom skall byta ut ett mål på dagen mot något mindre kaloririkt är att man gör samma portions storlek.

Skall man till exempel äta sallad till middag så fungerar det inte med två salladsblad och en halv kotlett på tallriken. Det kommer bara att utmynna i att man känner sig besviken och några timmar senare finner sig själv uppkrypen i ett hörn med en halv choklad kartong.

Ingo gillar INTE sallad.


Det måste vara rikligt! Till mig går det åt nästan en hel påse Salladsmix (om man köper färdig) och den är på 125gr till det blir det tre tomater, en rödlök och en halv gurka. Ena dagen blev det kyckling i ugn. Låren är det inte mycket kött på så då får man ha minst 5st.


Mycket kryddor, färsk vitlök och chili. En klick senap, tabasco och ytterligare några klickar och duttar av det som finns hemma. Massera in med händerna och släng in i ugnen 220gr ca 25min. Att laga mat i ugnen är ju käckt. Du får en stund över, inget stekos och inget kladd. Perfekt efter en hård dag på jobbet.


 Något jag måste slå ett slag för är den gamla hederliga sallads slungan. Jag har börjat tröttna på dom färdigskurna prepackade salladsmixerna. Visst är dom käcka och tidssparande men det är någon mystisk gas i dom som jag inte gillar. Så jag köper mer och mer hela salladshuvuden eller som i det här fallet när jag blandar de två. Det står visserligen på förpackningen att den är färdigsköljd och klar att äta. Detta påstående gör att jag sköljer om möjligt än noggrannare. När man sedan vevar den i sallads slungan så blir den otroligt krispig. Har man inte provat så kommer man att bli väldigt förvånad. Har man ingen sallads slunga så kan man lägga salladen i en ren handduk och snurra för glatta livet.


NilsJohan Potatisskalare/salladslunga som jag hittade på loppis för 20kr.
Sen är det ju det här med kött. Jag älskar ju kött och då framför allt nötkött. Nu har min älskade köttaffär haft lite välförtjänt ledighet men det har resulterat i att jag haft enorm köttabstinens. Men något jag ofta tittar efter i vanliga affärer är udda styckdetaljer som håller på att gå ut i datum. Oftast hittar man här den bästa mörheten och som i det här fallet Rostas med kort datum till nedsatt pris. Ett fynd!


Till sånt kött behövs egentligen bara salt och peppar. Tänk dock på att låta det ligga framme i rumstemperatur innan stekning. Jag brukar lägga fram det en timme innan tillagning. Sen tycker jag det är gott att lägga på finhackad chili och några droppar japansk soya efter stekningen. Något jag vid tidigare tillfällen kallat för "eftermarinad". Oftast sätter det mer smak än att marinera innan.

Grillpannan är också en bra kompis här (även det ett loppisfynd). Man äter ju även med ögat och de fina grillränderna gör att köttbitarna ser ut att komma direkt från ett högklassigt restaurangkök.

komplettera med pumpakärnor, jalapenos och avocado!

En annan sak som jag förälskat mig i är Rom från Barbados, men det tar vi en annan gång.

Snön har kommit tillbaka. Det gillar jag inte alls.
Vet inte hur ni tycker men för min del är det nedförsbacke mot Våren som gäller nu.

Vissheten skänker en ro.
Det är mörkt nu.
Jag känner att 2013 blir ett ljust år.

Det kommer en Vår.
Solen är på väg.

Kram!
//Andy

1 kommentar:

  1. Låter som ett bra koncept att skippa kolisarna på kvällen. Skulle jag behöva utan IBS :-)

    Tror vi har tre såna där salladsslungor på landet och lika många potatisskalare som man vevar. De är suveräna! Jag jobbade på Nilsjohan en gång i mina dagar och i deras fabriksbod med redan nedsatta priser hade jag personalrabatt så där shoppades det en del. Och när de tömde lagret i källaren fick man plocka på sig vad man ville, gratis!

    Snön ger jag inte mycket för, typ ingenting. Blä bara. Men det ger sig ju.

    Hoppas du och familjen får en fortsatt skön helg!

    SvaraRadera