lördag 5 januari 2013

En nyfiken katt, kärleken & en anings förbjuden frukt.


Jag vet inte hur ni tycker men jag tycker det är väldigt skönt att Helgerna passerat. Det är en befrielse att komma över Nyårets back krön och känna hjulen rulla mot Vår och ljus.

Något som man är extremt trött på är i alla fall Julmat. Så nu har det blivit en hel del "renare" mat här borta (förutom Burgarna då, men dom räknar jag trots sitt fett som "rena"). Man längtar efter fräscha Sallader helt enkelt.

Men för att avsluta med en smäll innan det sista Julgodiset kastades bort så gjorde jag en liten överraskning till min älskade Sambo.


Jag råkade komma hem ett par timmar innan henne härom dagen så då slängdes en kladdkaka ihop. Den vita chokladen som var kvar från godisbordet smältes ner och lades som ett lager ovanpå. För att festa till det riktigt så gjordes ett tjusigt hjärta av folie som lades under och sedan när chokladen svalnat och stelnat något så var det lätt att pilla bort. Medans chokladen var varm så ströddes förstås kakan med finhackade mandlar. Hela skapande processen inkl disk tog ca 25min.


Så enkelt man kan glädja en annan människa. Något jag reflekterade över när jag såg en intervju med den Franska regissören Jaques Audiard som pratade om att man måste ha kurage för att Älska. Något som jag tycker är både intressant och sant. (Filmtips är att se någon av hans filmer Un Prophet eller De rouille et d´os).

Att se hennes leende när hon ser kakan på köksbordet efter en lång arbetsdag var obetalbart.

Som vanligt är katten Ingo med precis ÖVERALLT när det händer något. Han har ett underbart psyke och är så ärligt naiv och nyfiken att man inte kan annat än älska honom. Det är fantastiskt vad han har gjort sig hemmastad hos oss och vi har alla tagit honom till våra hjärtan.


Alltså Rotselleri. Jag vet....jag har hyllat denna rotsak gång på gång här. Men det är verkligen en helt makalös råvara! Billig och lätt att tillaga och vansinnigt god! Det har blivit många varianter på den här senaste tiden.

Favoritsättet är nog att grovskära/skala den och sedan köra i ugnen med smör, olja och salt. Först 10min på 225gr och sedan 175gr ca 50-60 min tills den är mjuk igenom. Om man sedan vill kan man skära den i skivor, kuber eller hur man vill. Dagen efter kan en skiva paneras och stekas med citron. Underbart!


Jag har även begått en matsynd.
Men jag är åtminstone ärlig och erkänner det. Jag vet att det inte är försvarbart men människan är svag ibland.
Frysta jätteräkor. Det är ju så jävla gott helt enkelt. Nån gång då och då så faller jag dit.


Lägg dom frysta räkorna i kallt vatten för att tina ca 1h. Sedan marinerar du dom i rikligt med vitlök, chili, persilja, olja m.m. Stek sedan på hög värme. 


En explosion i munnen! Smaklökarna dansar glädjedanser! Sinnet förflyttas till medelhavet! Med denna närmast orgasmiska belöning så begick jag synden. Helt utan att blinka. Sån e  jag.Det finns så mycket att njuta av därute. Det gäller bara att se det.
Idag är det Lördag.
Man är ledig.
Massor med njutning i det.

Skatorna bråkar utanför fönstret i den disiga Januarimorgonen.
Ingo har en personlig vendetta med duschdraperiet.

Och jag sätter på en kanna kaffe till.

Ha en underbar dag!
Kram!
//Andy

1 kommentar:

 1. Skön söndagsläsning! Håller med dig, skönt att helgerna är över och vardagen tar vid igen. Nya tag i köket och fritt fram att prova nytt och köra med gammalt.

  Vilken underbar färg rotsellerin får! Jag antar att den blir aningen mildare också så att den smakar riktigt gott, den är ju ganska kraftig i smaken annars. Får prova helt enkelt.

  Menar du att jag ska tro på att du slängde ihop den där kakan på 25 minuter?!!! Säg det inte till min M bara, för då kommer han undra varför inte jag gör samma sak för honom :-)

  Och du, jag tror du kommer till himlen ändå trots de där räkorna. Det gör människor som gör gott för andra. Både IRL och via bloggen!

  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera