lördag 2 februari 2013

En vecka i Livet eller skillnad på bra & dåligt Kött.


En vecka har gått sedan jag bloggade senast.
(Hoppas ni hänger med på www.instagram.com/enherransmat istället för där händer det grejer!)

Som sagt en vecka har gått.
Vad är en vecka? Ingenting? Allting?
Möten?
Jag och Tommy kör Peter Apelgren monologer och kiknar av skratt kl 7 omringade av smutsiga blåkläder och svarvar. Herbert berättar om sin mammas fantastiska Bayerska köttgrytor. Att ta sig 10 min extra tid för att stanna och prata om livet med underbara Birgitta i fiskbilen. Leka kurragömma med hunden i en filt.

Läsa en bok. Ge sin älskade en kram. En kyss.

Livet händer nu.
Inte igår eller imorgon.

Ändå hör alltsammans ihop. Magi!

Så måste man äta också.
Om man inte äter så dör man.
Kalla fakta.

Men det är så mycket mer än att bara sleva i sig. Det ÄR religion! Som jag sagt hela tiden. Nu när jag är mitt uppe i att läsa Mons Kallentofts nya bok Food Junkie så förstår jag att jag har haft rätt hela tiden. Framför allt så inser jag....jag är inte ensam.

Fick loss lite tid i veckan och åkte ut till min älskade köttaffär, Sävedalens Kötthall. Diskarna var fyllda till bredden. Lamm, kalv, nöt och gris. Och jag blev helt betagen så jag handlade massor utav godsaker. Det är stor skillnad på kött och kött. Jag önskar att alla någon gång tog sig tid att handla kvalitets kött. Vi har flera bra köttaffärer i och omkring Göteborg. Förutom ovan nämnda så finns Frölunda lilla saluhall och Kaprifolkött i Frölunda. Så det är absolut inte svårt att få tag i bra kött i den här staden. Det handlar bara om att ta sig tid. Men det är värt det tusenfalt!

Vad fick jag med mig hem då? Ryggbiff, oxfilé, färska märgben till hunden, getost och fläskkotletter. Alltsammans från små Svenska lokala producenter. Titta bara på kotletterna!!! Såna hittar du ALDRIG i ett snabbköp.


 Jag stekte dom vördnadsfullt med rejält smör, salt och svartpeppar och bjöd min mamma. Det smakade precis som de hade gjort på gården i Bohuslän när hon var barn sa hon. Då kanske ni förstår.
Ryggbiffen stektes perfekt medium (2min + 1,5min hög värme) får sedan vila med en smörklick och en mosad vitlöksklyfta under en tallrik 15 min. Då stannar alla safter kvar i köttet och kärnan blir perfekt rosa. Smaken är ljuvlig, metallisk och ren. Rotsaker till. Ugnsrostad rotselleri med lite pressad citron, havssalt och honung. Till min älskade Sambo marinerade jag Aubergine skivor som stektes. Sjukt gott om man saltat ur dom lite innan. En ny favorit även för mig.(Rostade Solrosfrön, supergott till sallad)

Servera köttet antingen tunt skivat med lite chili eller som en hel Steak med kappan kvar.Inspirerad av ovan nämnda författare så gav jag mig härom dagen på att blanda den "perfekta Dry Martinin". Denna förvandlades strax till en G&T då jag glömt bort att jag bara gillar Dry Martini på film. Trots att jag blandat (vad jag tror) den enligt alla konstens regler så tycker jag det blir för mycket sprit/gin smak. Kanske har jag ännu inte smakat den perfekta Drajjan!?


För att verkligen gå i mål efter en hård arbetsvecka så hade jag planerat in ett riktigt smakfyrverkeri till Fredagskvällen. Råbiff.

Råbiff kan vara så otroligt magiskt, men också helt fel. Extremt bra kött är nyckeln till framgång. Många säger innanlår. Jag säger oxfilé. Enbart. Frys den lätt och skär sedan med en mycket vass kniv tunna, tunna skivor som sedan försiktigt skärs ner till färs. 
 

Servera med klassiska tillbehör som kapris, äggula, rödbetor, rödlök, salt, peppar och inte minst Dijonsenap.
Känn smakerna sjunga i munnen!

Ja det finns så mycket att säga om detta nu när jag står upp dagen efter kl. 06:30 och kokar kaffe. Rejjan makar sig pliktskyldigt upp om det mot förmodan skulle serveras nån form av frukost. Katterna och framförallt Ingo är i full fart och har koll på allt och alla, överlycklig att en ny dag randas.Jag sätter mig och skriver. Rejjan går besviken och lägger sig igen. Ingo försöker lägga sig på Ipaden och Laptopen gång på gång.
Jag går förbi och tittar på dig när du sover.
Jag älskar dig!

En ny dag randas
och det är nu
precis Nu.


Trevlig Helg!
//Andy


12 kommentarer:

 1. En blir ju inte annat än glad och lite lycklig i själen!

  SvaraRadera
 2. Tackar! Då är mitt flipprande med penna & stekpanna icke förjäves. Vi MåSTE ses snart! Trevlig Helg!

  SvaraRadera
 3. Måste bara fråga, den där nya Kallentoft-boken, är den lika härligt skriven som hans deckare? Med de korta meningarna? Och det underbara språket? Dofterna som kommer genom texten? Allt det där som gör Kallentofts böcker så mycket mer än bara storyn? För isf MÅSTE jag rusa till bokhandeln på måndag och beställa den!

  Hälsa katt o vovve, de är mina favoriter i bloggvärlden! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag faktiskt inte läst hans andra böcker. Men som du beskriver det så låter det verkligen som han anv samma språk. Jag tror du bör köpa den! Tack för att du läser. Jag skall definitivt hälsa både Rejjan (hunden) Ingo (devon rex) o Tiva (siames)

   Radera
 4. Trevlig helg på dig - jag gillar din vardagsfilosofi :-) Klappa de fyrbenta lite från mig!

  SvaraRadera
 5. Hombre har du missat att besöka Henke på John Karlssons Kött och Chark i Kålltorp, det är ju precis runt knuten från din lya och det är en utmärkt butik med välsmakande produkter!

  http://www.johnkarlssons.se/

  //J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hola! Har gått förbi två ggr. Båda gångerna lockade inte disken någonting. Men jag har hört både ris o ros så självklart kommer jag att testa vid tillfälle.

   Radera
  2. Det är ju inte världens största ställe så dom har ju inte allt man är sugen på kanske men det dom har är av utmärkt kvalitet!

   //J

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. En skön lördag blir ännu skönare med lite läsning hos dig. Tack för det! Det är väl det enda dåliga med att följa dig på Insta, att dina ord inte är med men bilderna får ju säga sitt också.

  Hoppas helgen fortsätter lika bra om den verkar ha börjat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta hoppas er helg blir härlig oxå. Kommer att bli ca 2ggr/vecka här o microblogg på Instageam på vardagarna. Det e det nya nu. Men roligast efter ätandet är ju skrivandet.

   Radera