fredag 2 november 2012

Bisonkött.Jag hade en ledig dag.
Jag älskar lediga dagar.
Att slippa gå upp kl 05:00 som annars är standard om man är fabriksknegare är ljuvligt.
Att bara kunna gå upp och koka sitt eget kaffe. Det är frihet för mig.

Jag passade på att göra några eftersatta ärenden på förmiddagen och sen blev det ett besök i en utav mina favoritaffärer. Sävedalens Kötthall. Dom hade fått in NYTT kött! Eller ja...nytt och nytt kanske var att ta i.

Den Amerikanska Bisonoxen får väl knappast klassas som "ny". Men jag har då aldrig ätit det någon gång. Nu fanns det i olika styckdetaljer i min lokala köttdisk. Uppfött i Sverige på en gård ute i Gate (lär bli ett studiebesök till sommaren).

Det blev massa gott i kundkorgen såklart! Men jag var ju även tvungen att köpa och prova en Sirloin Steak från just Bison.


Först hade jag tänkt att ha den som Fredagsmys men jag kunde inte hålla mig.
Bisonkött är intressant.

En fullvuxen tjur kan bli närmare 2m i mankhöjd och väga nästan 1,5 ton!!!
Köttet har en mycket djupare röd färg än vanligt nötkött och den är släkt med både Antilopen och Vattenbuffeln.

Köttet har innehåller mycket mindre kolesterol och fett än vanligt kött och fibrerna är korta vilket gör att man uppfattar det som mycket mört.

Eftersom det innehåller så mycket mindre fett så är köttet inte marmorerat som annat kött. Detta ser lite annorlunda ut, stekarna ser animerade ut. Ungefär som köttbitar brukar se ut i Walt Disneys teckningar.

Detta är inte bara annorlunda för ögat men kräver lite vaksamhet vid tillagning. Det fett som normalt är insprängt i kött hindrar nedbrytningen av proteinet. Dvs det tar lite längre tid att tillaga. Så du bör ge akt på att INTE översteka ditt kött då det kräver mindre tid än normalt.
Fingertricket är bästa kontrollsättet. Känn på köttet och bedöm hur det fjädrar tillbaka vilken färdighetsgrad du önskar.

Jag körde min klassiska 2+2 metod. Alltså 2min/sida på mycket het värme för att sedan låta vila på fat 7-10min. Mycket salt på steksidan vid påläggning för att få en kvick karamellisering. Det blev perfekt resultat, kanske kunde dragit ner 0,5-1 min. (Och för att svara Bladh om Hestonmetoden med konstanta flipp overs så har jag provat det vid ett flertal tillfällen med nötkött och jag gillar inte metoden, sorry, men det kommer aldrig att bli ett tillagningssätt för mig).


Vad skulle man då ha till denna grandiosa och historiska köttbit? För att säkra upp Sambons vegetariska lustar säkrades det upp med två saker:

Potatis och palsternacks mos med grönsaksbuljong och persilja.
Vitvins och parmesan sauterad fänkål.Moset var inga konstigheter direkt. Koka mjölig potatis och palsternacka i grönsaksbuljong. Tillsätt riven muskot, smör och grädde/mjölk. Jag stöter alltid mitt mos med en stöt alternativt mosar med en gaffel. Att använda elvisp som en del gör anser jag vara helgerån. Det dödar texturen. Finhacka persilja som du tillsätter precis innan servering.Fänkålen kokades i vitt vin, vatten och salt under lock ca 15 min för att sedan skäras i stavar och sauteras i mycket smör, citron och vitt vin. Strö över riven parmesan precis innan servering. Gott med parmesan även på moset.
Det blev en fullkomligt fantastisk måltid. Väldigt enkelt också. Inga speciella förberedelser eller långkok (förutom att låta köttet ligga i rumstemp tillräckligt länge innan bara).


Hur smakade då köttet? Väldigt bra. En ton av vilt. Vansinnigt mört och lättuggat pga de korta fibrerna. Väldigt "ren" smak som snuddar vid det metalliska "umami". Visste ni förresten att umami egentligen är smaken av rent protein? Jag använde enbart salt och svartpeppar till så här bra råvara och jag vet inte om det berodde på det låga fettinnehållet men karamelliseringen blev oerhört krispig.

Detta var en verklig högpoängare som jag tycker ni skall prova. Tänk vad roligt att bjuda gäster på?
Min nästa idé/utmaning ligger i att göra en riktig Bison Burger. Kan det bli manligare? Det kommer att bli något det.


Som vanligt så var både Rejjan och Ingo med i köket.
Jag hade självklart köpt märgben i kötthallen så lite karvades ut till katten Ingo och Rejjan fick överlycklig sätta underbettet i resten.

Att se en hund försiktigt smyga iväg och lägga sig och gnaga på ett smarrigt märgben är så nära ren lycka man kan komma. Mitt hjärta smälter.

Rejjan älskar att vara med i köket. Och jag älskar att ha henne där som sidekick. (Såklart fick hon även provsmaka Bisonköttet, stor glädje!)


Igår bjöd jag min Mor på Lunchbuffé. Följ detta äventyr på Instagram/EnHerransMat.

Att hon överlevde för tre år sedan är ett mirakel.

Och att kunna göra så vardagliga saker som att äta lunch tillsammans är en oerhörd lyx.
Så ta tillvara på den tid ni har och dom människor ni älskar medans ni kan.

Imorgon skall jag åka till kyrkogården och tända ljus för de jag saknar.
Det är inget fel att minnas de döda.

Det är ett sätt att hylla livet!

Kram på er och trevlig Helg!
//Andy.

(Har du ett roligt jobb till mig? Skulle du/ni vilja ha mig i ert team? Tveka inte att höra av dig!)

3 kommentarer:

 1. Nice, Bison vill man ju prova, ser riktigt bra ut. Stekningen har du ju verkligen lyckats med, den ser bara så aptitlig ut.

  Anledningen till att jag gärna använder "Hestonmetoden" är att dels blir värmefördelningen väldigt jämn i köttbiten samt att ytan näst intill blir friterad (Sjukt bra Maillardreaktion)

  SvaraRadera
 2. Hej Andreas, kul att du gillade den, ja det är verkligen ett fint kött. rekomenderar verkligen att åka till gate bisonfarm.
  ha en skön helg, hälsningar tina

  SvaraRadera
 3. Tror inte jag testat bison, men det ser väääldigt gott ut, fast jag gillar mer medium to welldone - det får man väl nästan skämmas för här hos dig och hos Bladh ;-)

  Galloway ska ju också vara särskilt bra kött. Har du ätit/lagat det? Hittills har jag bara köpt korvar av det, det var den enda korven med nötkött jag hittade. "Tyvärr" sa jag bara innan jag åt, för smaken var fantastisk...

  Trevlig helg med nära och kära som fortfarande finns omkring dig eller som du bär med dig i hjärtat!

  SvaraRadera