söndag 4 november 2012

Ännu en fläsksida.Det kan mycket väl var en stor ny personlig favorit. Jag har köpt Fläsksida från Sävedalens Kötthall ett par gånger nu. Varje gång så blir jag helt blown away.

Jag blandar en kryddrubb som gnids och klappas in i köttet. Det yttersta hårda hudlagret skär jag bort, men försöker därutöver behålla så mycket utav svålen som möjligt vilken jag rutskär.Köttet placeras sedan med svålen neråt i valfri gryta eller form.

Den här gången använde jag väldigt mycket torkad chili och färsk timjan samt rosmarin.


Krossade tomater blandades med lite rökarom, kryddor, en slarvigt skuren rödlök och en om möjligt ännu slarvigare skuren vitlök.

Tomatkrosset fylldes sedan runt om köttet så att det precis täckte. Locket åkte på och härligheten placerades i ugnen på 150gr ca 2h.


När köttet togs ut och provsmakades fanns inga tvivel om succé längre.

Jag tog ut köttet och lade det i en ny form med svålen upp och griljerade med honung och lite råsocker till en söt och krispig perfektion.


Allt det goda som blivit över i formen slogs på en kastrull och mixades slätt med mixerstaven. Lite tomatpuré, honung och socker tillsattes och det kokades ner till en krämig och otroligt mustig BBQ sås.

Jag kommer definitivt att fortsätta laborera runt med dom här delarna av gris då jag tycker att det blir vansinnigt gott.

Tog även fasta på att hälsa på de som inte är med oss längre denna dag. Det är så vackert att man smälter av alla levande ljus.


Ja det blev inte så långt inlägg idag.
Men som jag brukar säga; någonting är alltid bättre än ingenting.

Idag har jag bakat bullar så nu blir det iskall mjölk, bullar och en film i Höstmörkret.
Take Care!
//Andy.

4 kommentarer:

 1. Fläskigt värre, på ett positivt sätt :-) Måste ju bara prova nån gång... Är helt övertygad om att Mannen skulle bli överlycklig.

  Är det en äkta chipotle-chili där, den svarta grejen? Sällan jag ser i butik.

  På Skogskyrkogården räknade de med att få 70 000 besökare under allhelgonahelgen. Det blir verkligen något speciellt när alla ljus lyser upp i mörkret och när man vet att varje låga är för någon som någon bryr sig om och minns.

  Låter som att det blev en väldigt skön avslutning på helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, chipotle, ancho eller torkad chili. Kärt barn har många namn. Finns ofta på vår ica. En skön smak av mustig chili, läder och frukt. Prova om du kommer över. Tror säkert "Göbben" hade gillat nåt sånt här, men du! Vilka jävla päron tartletter han ligger inne med! Snart dags för honom med en egen Blogg. "www.göbbens-dessert.nu" eller?
   Ha en kanonstart på veckan. Tjingeling!

   Radera
  2. Ha ha, ja det vore nåt! Fast det skulle bli för glest med inlägg i den bloggen så jag får agera spökskrivare :-) Han tycker dessutom att det är lite "jobbigt" när jag berättar om vad han gör eftersom han typ aldrig blir helt nöjd. Falsk blygsamhet kanske :-)

   Receptet kommer snart!

   Radera
 2. Vi var några matglada vänner som satt och diskuterade denna detalj i helgen. En av oss hade testat efter att de tydligen gjort det på halv åtta hos mig. Måste också testa. Kan tänka att det blir saftigt och gott. Själv har jag en picnicbog i kylen som jag tänkte experimentera med i helgen. Förslag?

  SvaraRadera