onsdag 14 november 2012

En majestätisk Ätardag och surt efter.I Lördags var Bloggen på Turné! Ja nästan iaf. Jag och en vän hade bokat in en "majestätisk ätardag". En ganska olycklig formulering då jag är övertygad Republikan och tycker vi borde avsätta Kungahuset ögonaböj. Men den här bloggen skall ju handla om mat så vi lämnar det ämnet.

Nåväl. Menyn bestod av följande:

* Ostron med finhackad schalottenlök och chili.
* Råbiff på Svensk färsk Oxfilé med kapris, äggula, rödlök och dijonsenap.
* Bakpotatis och 320gr Svensk hängmörad Entrecoté.
* Mörk chokladmousse med hallon och marräng.

Ätandet startades kl. 15.00 och pågick till kl. 20.00.

Det är väldigt roligt att vara i någon annans kök ibland och härja runt. Hemma är man så bekväm och hittar allt och känner sin ugn och spis, panna m.m. Nu var det ju ett himla fint kök som jag gärna själv hade haft så det var bannimej ett rent nöje.


Kamraten hade valt dryckerna så det blev bland annat en St.Peters Cream Stout till ostronen vilket jag tycker är en vansinnigt god combo. För er som aldrig ätit ostron hemma så tycker jag ni skall prova. En rejält vass morakniv funkar bra. Det kan vara lite trixigt att öppna dom men skam den som ger sig eller hur? Försök hitta en väg att gå in med kniven någonstans vid låset och var noga med att försöka pilla bort de skalrester du eventuellt får ner i ostronet innan servering. Skär även av muskeln precis innan så blir det lättare att äta. Ljuvligt gott!


Råbiff gör man lättast genom att lättfrysa oxfilén och sedan ha en riktigt vass kockkniv som man skär köttet tunt, tunt med för att sedan vända det och skära åt andra hållet. Betoningen ligger här på just skära och INTE hacka. Sedan är det bara att forma små fina biffar. Räkna ca 60gr/port om det är en förrätt. Det blir gärna lite mastigt om det blir en för stor biff. Alla är inte vana att äta rått kött och det kan upplevas som lite jolmigt för den ovane. För egen del så var detta nog kanske den godaste av rätterna. Det här är så nära maximal njutning man kan komma om jag får tala för egen del.


Efter två bakpotatisar per person och den ovan nämnda monster Entrecoten så var det inget fel på mättnadskänslan åtminstone. Köttet stektes bara i smör med salt och peppar. Med så fint kött behövs inget annat.Chokladmoussen var spiken i kistan. Den tillsammans med en riktigt god Cognac gjorde den här kvällen till en riktigt höjdare.

Att äta mycket god mat och diskutera under lång tid är ett nöje som fallit i glömska. Tack Peter för en riktigt rolig helkväll!

Tro det eller ej. Bakhatare som jag är, så har jag trots allt satt min första surdeg. Jag vet att hypen numera är över men kanske just därför var jag sugen på att testa. Jag kommer att återkomma med en "surdegsskola för dummies" eftersom jag tyckte det var jäkligt krångligt att få fram lättfattlig information på nätet.


Men jag kan säga att jag är helt sjukt imponerad. Visst det tar tid. En hel vecka innan du kan sätta igång och baka. Men fy farao vad bra det blir!Två gånger har jag testat att baka på den nu. Båda gångerna lite på en höft utan något egentligt recept. Och det har blivit fantastiskt resultat båda gångerna.
Nu finns två färdiga surdegar i kylen och en tredje kultur på tillväxt i skafferiet.

Ser det inte fint ut?
Ingo hjälper som vanligt till med att kasta ner allt i köket på golvet likt en trotsig tvååring.


Men vad gör väl det.
När det ryms så mycket kärlek och god mat i ett kök?

Kram på er!
//Andy.

Julrecept nr 28: Gör dina egna pepparkakor till jul - det doftar härligt!


                                                                      

6 kommentarer:

 1. God mat och dryck, ett bröd som bara väntar på riktigt smör - och en katt som själv värmer maten i micron... vad vill man mer ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. NEJ ! Skriv inte här att man kan värma maten i micron!!! Får Ingo syn på det så är det ju kört ;) Han är så händig den katten! Tnx for reading.

   Radera
 2. Fy fasen vilken meny! Och katten! Så söt:) Jag föredrar katter frzmför trotsiga tvååringar men beter dom sig som trotsiga tvååringar så är jag såld;)

  SvaraRadera
 3. Ha ha, först trodde jag att du hade blivit dålig i magen efter denna matsafari (surt) men det var ju något helt annat. Näe. Ska du svika nu och bli värsta bakproffset?! Och lämna mig i okunskapens land med min avsky för mjöl och knådning.... Fast jag är väldigt impad förstås.

  Kul att få kocka ihop så där, och att lira i någon annans kök för en kväll. Det måste jag bestämt boka in mig på framöver. Undrar bara vems kök jag ska invadera...

  Tråkig som jag är triggas jag mest av den bakade potatisen :-)

  SvaraRadera
 4. Mmm för chokladmousse:)
  Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Vilken fin blogg du har den skall jag titta närmare på. Välkommen!

   Radera