onsdag 21 november 2012

Surdeg for Dummies


Okej det är bara att erkänna. Jag gjorde det. Jag trillade dit. Skit också!

Som ni alla vet som hängt med här ett tag nu så hatar jag att baka. Jo, jag hatar det. Det är så himla pretentiöst och man måste mäta såååååå noga med allt. Dessutom måste man vänta! Vänta är inte alls min starka sida.

Det är nu eller aldrig som gäller.

Så när min underbara Sambo tyckte att vi skulle sätta en surdeg för att testa det så fnös jag bara lite slött: -"ja, gör du det..."

Hon är en bestämd kvinna så vips innan jag visste ordet av det så stod det en surdegskultur på G i skafferiet.
Det tog inte lång tid innan jag var fast.
Var där och pillade på den, rörde om och förhörde mig om dess utveckling och tillstånd.

Blev det bra? Är det värt att prova?
Ja, för Helvete!!!

Alltså.....för att försöka samanställa allt.
För det första, sätt en "kultur" som det heter. Det är inte så svårt.
Det kommer att ta en dryg vecka innan du kan baka på den.

Var inte rädd för att testa. Du kommer säkert att vara orolig för om den är färdig etc. det märker du!

Blanda ekologiskt rågmjöl eller annat valfritt mjöl ca 2dl med ca 1,5-2dl ljummet på gränsen till varmt vatten. Tillsätt rivet äpple eller möjligtvis en skvätt honung. Nåt som är sött brukar få fart på grejerna!

Rör runt i en lite större glasburk och ställ den med locket på glänt någonstans där det är varmt och inte drar. Kanske i ett skåp eller som i mitt fall en omgjord skrubb nära vattenrören.


Nu ska burken stå där och frodas.
Rör om en gång varje morgon och kväll.
Efter kanske 3-4 dagar är det dags att mata den. Ungefär 1 dl mjöl och lika mycket ljummet vatten.

Fortsätt med daglig omröring 2ggr/dag. Nu bör surdegen börja ha "tatt sig". Det vill säga, den skall bubbla rejält och lukta jäst/surt. Hur känner man det? Hur vet man om det är bra? Lita på dina instinkter!

Nu har det gått 6-7 dagar från det att du satte igång.
Nu borde den vara klar. Häll över den i en mindre burk och ställ den i kylen.

När du vill baka med den så tar du helt enkelt hälften och fyller på med lika mycket mjöl/vatten, fifty fifty.

Jag har bakat på den tre gånger nu och alla tre gångerna har jag blivit helt överrumplad över hur bra resultat det blir.En utav anledningarna till att jag tidigare inte gillat att baka är just att det "aldrig blir som köpebröd". Den tesen får jag nu revidera. Det blir det visst! Om inte bättre.
Helt utan maskiner och massa jobb. Jag trodde faktiskt inte det var möjligt.

Hur har jag då burit mig åt?

Jag har blandat surdeg ca 1 - 1,5dl
Degspad (valfri vätska, vatten, porter m.m) ca 4dl Viktigt att det är ljummet.
Valfri kryddning:    Krossade fänkål, kummin m.m.
Salt: En rejäl tesked.
ca 7-8dl valfritt mjöl
1 msk torrjäst

Jag blandar allt lite slarvigt med en stor gaffel/slev i en stor bunke för att sedan knåda ihop det kanske 10 min för hand.

Sedan får det stå under duk på samma mysiga ställe i skrubben över natten.
På morgonen är det bara att stå upp tidigt och knåda igenom degen och låta den jäsa under duk uppe på spisen medans ugnen blir varm ca 1h.

deg efter 8h jäsning

lagom klibbig

knåda för hand är okej

Innan denna jäsning nr 2 så åkte rakbladet fram och ett par fina snitt gjordes i degen.

Nu har du fått i dig morgonens andra kopp kaffe och det är dags att baka brödet.
Ugnen skall vara uppvärmd till max, dvs 250 gr.
Spraya med en blomspruta rejält med vatten in i ugnen precis innan du sätter in brödet. Fem sprejningar verkar vettigt.

Sen in med brödet. Vänta 5 min och sänk sedan till 200gr och kör 30-35 min.
Innertemperaturen skall vara 98gr när det är klart.

Jag vet inte om ni vågar testa surdeg nu men jag hoppas det.
För en sak är säker, klarar JAG av detta så gör du det också.

Nu är det bara att mata surdegen i kylen då och då och baka ljuvligt bröd på helgerna när man är ledig.
Ett bröd långt från prebaked, kemikalie och supergluten överdoserat snabbköpsbröd.

Eller som ett fräckt citat jag hörde på en film en gång:
"Dont get mad, get even!"

Hej så länge!
//Andy
ps.  Nu är jag lite trött på Blogger eftersom man tycker att jag anv upp lagringsplatsen för foton och om jag vill ha mer får jag betala? Så alla dom foton du egentligen skulle fått se här kom inte med... ds.

8 kommentarer:

 1. Du skrev att du hade torrjäst i ? det trodde jag inte man hade i surdegs bröd

  SvaraRadera
 2. De två första gångerna hade jag inte det, utan enbart surdegen som "jäst". Funkade kanon. Men sedan efter att ha läst att många boostar upp sin surdeg med just nån tesked torrjäst så provade jag det och det blev skitbra. Vet inte om det var den lilla detaljen eller ej? Men det blev väldigt fluffigt och fint inkråm. Hoppas du provar! Hejsvejs!

  SvaraRadera
 3. hej Andreas, man känner doften av brödet..härligt baka på..
  på tal om problem.jag mailade dig igår om just detta med användning av deras lagringsplats..fick samma meddelande igår
  skulle precis blogga ut bilder, då stod det att dom vill ha betalt. typiskt..ha en härlig helg, hälsningar Tina

  SvaraRadera
 4. Om jag tagit en del av surdegen i kylen, hur mycket "matar" jag den med efter? Med varmt/kallt vatten?

  Och om man inte använder den på säg 1 månad, ska man mata den varje vecka då? (och ta bort lite surdeg innan?)

  Tack på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1dl mjöl + 1dl ljummet vatten. Om du inte anv så får du hälla bort hälften Matning bör ske var 3-4 dag. Annars har jag hört att det går bra att frysa in också. Lycka till.

   Radera
 5. Sorry. Jag är inte övertygad. Ännu. Om brödbak alltså. Kanske kommer jag också över till den andra sidan så småningom men det lockar inte alls. Ännu... Vi får se. Stort grattis till dina framgångar i alla fall. Svikare :-)

  Undrar när jag får samma besked av blogger. Borde närma mig gränsen men jag drar ut på det så mycket jag kan genom att alltid skala ner bilderna innan jag publicerar dem så att de tar mindre utrymme...

  SvaraRadera
 6. Du kommer snart över tror jag. Segt det här med bilderna faktiskt.

  SvaraRadera