söndag 18 november 2012

Skicka brödet. (Eller Canneloni i kylan).


Rackarns vad den här veckan har varit kylig. För er som inte bor i Göteborg så kan jag berätta att det blir en alldeles speciell råhet i vindarna frampå senhösten och vintern. Varje kubikmillimeter av luft som piskar en i ansiktet är fylld med tusentals små vattendroppar som verkar vara vässade som små spjut. Det kryper under alla kläder man har och till och med under huden, känns det som i alla fall.

Vad passar då bättre än att bjuda in sina vänner i värmen? Till en liten bit av Italien.

Canneloni har jag ju varit på tidigare. Det passar så bra för oss eftersom man kan göra de allra godaste Canneloni helt vegetariska och sedan kan man enkelt komplettera med lite sallad eller en bit kött.

Jag kokade ca 400gr fryst broccoli och kanske lika mycket bladspenat med 7st finhackade vitlöksklyftor, lite chili, kryddor, timjan och en skvätt grönsaksbuljong. Sedan lyfter man ur härligheten med en hålslev och tar endast lite av buljongen och sätter i den oumbärliga stavmixern. Lite olivolja och ytterligare avsmakning så är det inte mer med den saken.

Det är viktigt att hitta en bra konsistens. Inte för fast och inte för rinnig. Lite som klaffsig lera tycker jag brukar bli det bästa.

En annan bra grej. Som jag gjorde den här gången. Är att förbereda just det här momentet dagen innan och ställa fyllningen i kylen för att svalna. Nästa dag är det bara att fylla Cannelonirören.
Jag tycker det är absolut smidigast att ha en vid bunke och doppa ner hela röret och pilla i med fingrarna. När röret är välfyllt så är det bara att dra bort överflödet med handen. Det är ju ingen som ser rören under såsen och osten ändå!


I en ugnsform häller du en burk krossade tomater eventuellt med balsamico eller andra kryddor du föredrar. Sedan lägger du bara rören jämsides i tomatsåsen. Den skall nå upp en liten bit på kanterna men inte täcka dom.


"Översåsen" blandas lätt utav Cremefraische (ca 3,5dl) och rejält med riven bra Parmesan ost. Det skall bli en klumpig blandning snarare än en sås. Denna smetar du över alltsammans och toppas med mer riven Parmesan, grovmalen svartpeppar och gärna några generösa klumpar Mozzarella. Sedan är det bara att grädda i ugn 200 gr. en sisådär 30-40 min.

Som jag nämnde i förra inlägget har jag snöat in lite på surdeg. Jag lovar att återkomma med en "surdegs Guide för Dummies" eftersom jag tycker att infon jag hittat på nätet varit helt överjävligt pretto. Det är inte så svårt som du tror!


Jag gjorde en surdegs ciabatta till med ett uns krossad fänkål. Bara doften är värd mödan!


Några enkla tomater, lite rödlök. Gästerna kommer. En vardagkväll efter jobbet. Alla är trötta. Jag med såklart. Men med dessa enkla förberedelser och lite planering så blir det inget vidare stök i köket utan ett väldukat bord där det bara är att slå sig ned.


Utbankad oxfilé panerad i ägg och vetemjöl till mig. Lite kött måste man ju ha!

Umgås en stund. Prata. Skratta. Skoja. Det behöver inte vara flera timmar in på nattkröken. Du behöver inte ens dricka vin.Det enda du behöver göra är att fånga en bit av nuet.

Skita i TV och dokusåpor en stund och be din vän skicka brödet.

Ha nu en underbar Söndag!
Jag ber om ursäkt för det något glesa innehållet den här veckan.
Spännande nyheter på gång framöver.
Och som ni ser här ovan så har jag ju haft annat att göra än att blogga ;)

Ciao!
//Andy


4 kommentarer:

 1. Bra sätt att fylla rören. Smart! Jag brukar alltid köpa färska lasagneplattor och rulla in gottigheterna i. Latmasken i mig föredrar det. Men ska testa din grej en dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte precis testa ditt sätt med plattorna nästa gång! Hur som helst....gott är det!

   Radera
 2. 7 (!) vitlöksklyftor!!! Oj, oj, oj. Det skulle jag försöka lura i Mannen :-)

  Såsigt och gott, cannelloni. Du får det att verka så lätt, liksom att göra surdegsbröd men dit är vägen lång för mig. Mycket närmare till att göra cannelloni i alla fall kan jag säga.

  Igår var det bitande vind på landet men de där nålarna slapp vi. Ni är av rejält virke, ni götlaborgare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tänkte jag också när jag läste Jamie O´s recept första gången. Men jag lovar att det blir inte särskilt mycket vitlökssmak. Blir så stor skillnad om man hackar färsk istället för att pressa så jag tror absolut att din gubbe hade köpt det. Mozzarellan och timjanen (säger man så?) fullkomligt ÄTER upp det ;)
   Prova surdeg, överaskande enkelt! Nålar i hela Landet nu misstänker jag, men som du säger. Vi i Kålltorp är av en helt egen sorts virke :) Ha det bäst!

   Radera