måndag 28 mars 2011

Måndag = Fort o lätt, jag vill bli mätt !

Ja precis ! Ni känner igen problemet. Måndag, man har jobbat som en gnu hela dan. Stressa runt o fixa efter jobbet. Hungern stiger. Jävlar ! Man ska fixa middag oxå? Totaltilt i hjärnkontoret! Pizza? Kebab? Nödlösningarna tornar upp sig. Men går det att slänga ihop nåt snabbt, enkelt och gott ? Klart det gör !

Jag sa ju tidigare idag att jag funderarde på nån form av sallad. Så det fick det bli. En het Chorizo Sallad med salta Libanesiska gorgonzola chips. Något sämre än det är du inte värd en dag som denna intalade jag mig själv.


Mängderna som följer skulle nog gälla för 2 pers. (men för mig är det ungefär 1 eftersom jag är en hungrig jävel).


Vad använde jag då till detta? Jo 1st paket färdig sallad. 3st heta Chorizos. 2 st tomater. 1 bit mozarella. 1st osötat Libabröd. En bit Danablue blåmögelost. "Basonfläsk" (flåt Rejjan!)  Vitlök, flingsalt, svartpeppar, olja o vinäger är ju självklarheter. Så det enda jag igentligen handlade var Sallad och korv. Det andra var sånt som redan fanns hemma.

Att improvisera och jobba med det man har är något som är helt genomgående för mig. Förmodligen något jag lärde mig från mina fattiga år som konstnär när jag envetet bodde i Olskroken utan varmvatten och tv. Men det är en annan historia.


Stek på bacon. Knaperstekt ska det vara. Lägg åt sidan på papper. Slanta upp Chorizon o stek. Blanda Sallad, tomat, mozarella, olja, vitlök, vinäger, kryddor. I princip är du nu klar.
Bara att slänga ihop "chipsen". Fördelen med Libabröd (förutom att det är jättegott) är att man kan göra det på flera sätt. Kort tid i ugnen = lite segt o gott. Lite längre tid = krispigt o knäckigt.

Smula på mögelosten + strö på lite Vegeta (aromat eller örtsalt går säkert lika bra). In i ugnen på ca 200 gr. När osten börjar smälta så smetar du ut det med en sked så det blandar sig med kryddorna o kör på det lite till. Ta ut när det är lagom krispigt så som du vill ha det.

Nu är det bara att blanda i den ljummna Chorizon i din sallad och smula/bryta över det knaperstekta baconet (knaperstekt bacon är en given hit i varje sallad, dock måste du alltid ta i den precis innan servering annars blir den seg o mjuk av oljan o vattnet i salladen). PANG BOM ! Du är klar att njuta ! Det var iaf vad jag gjorde.


Gott ! Smakrikt och snabbt ! (Totaltid knappt 15min).  Men vet ni vad ? Jag fick den bästa efterätten man kan få ! Jag orkade nämligen inte äta upp hela salladen och precis när jag ätit klart tittade jag på det som var kvar och tyckte det var lite synd att det inte gick åt. Då ringer det på dörren!
Det är min fantastiska granne Sussanne som skulle lämna tebax några huvudvärkstabletter som hon "lånat". Så hon fick med sig en Doggybag hem och verkade jätteglad (får väl se efter hon ätit?)

Att få chansen att dela med sig av något som precis gjort mig själv så glad var den bästa dessert jag kunde få ! Hur var det nu i den där filmen ? -"Hellre havregrynsgröt tillsamans än oxfilé ensam". Okej nu tog jag fanimej i, men ni hajjar.


Ha det !

1 kommentar:

 1. Det var så gott att jag saknar ord....
  Vilka vackra bilder!
  Jag känner att jag får inspiration av dig att vilja göra godare mat,
  toppen det har jag inte känt på länge.
  Det är tur att du bor bredvid mig.... Suss

  (Ringer på igen samma tid imorgon SKÄMT!)

  SvaraRadera