tisdag 29 mars 2011

Kötthallisar.

 Ursäkta att dagens inlägg kommer lite sent. Jag har haft kötthallisar.

Alltså. Jag & Kalle skulle dra iväg till kötthallen efter jobbet. Det som e skoj med Kalle är att han har samma grundmurade glädje för mat som mig. Och eftersom hans tjusiga fru jobbade kväll så tog vi tillfället i akt för en grabbkväll. Vi tog den gamla mögliga Punton och sladdade iväg bort mot Sävedalen. Okej det tar alltid emot lite att lämna Kålltorp men som Astrid Lindgren sa:"Det finns vissa saker man måste göra. Om man inte vill va en liten lort."

När vi stannat framför det otroligt fina GRÖNSVARTA huset så undrade Kalle varför vi stannat? -För att vi är framme, sa jag. Inga stora flådiga skyltar. Ingen neon. Inga slaskiga reaskyltar. En ren o fin dörr bara. Sävedalens Kötthall. -Fan va coolt! Tyckte Kalle. Vi slår upp dörrarna. Glädje !

Rejäla köttdiskar från vägg till vägg. Rent, snyggt och prydligt. Och KÖTT ! Mängder av det. Det ena finare än det andra. Systematiskt ordnat i sektioner. Fläsk, lamm, kalv och nöt.

Alltså en sån som jag blir ju sjuuuuuuuk av sånt! Jag menar fläskkottletterna såg ut som dom gjorde förr i tiden. Ja jag blir faktiskt lyrisk! Dessutom Svenskt och närproducerat. Man får den där härliga känslan att det är så här det ska kännas att handla kött. Har du inte varit där så rekommenderar jag verkligen ett besök!

Vi fick ett fantastisk trevligt bemötande av Tina som verkligen kunde sin branch och mer än gärna delade med sig av sin kunskap. När vi skuttade ut ur butiken som bambiungar på grönbete hade vi fått med oss Salami, prinskorv, ryggbiff och en Clubsteak värdig Hulk Hogan.

Väl hemma startade vi festligheterna med varsinn snus & en Pepsi Max. Under tiden vi provsmakade den ljuvliga prinskorven och salamin la vi fram köttet.

Idag skulle det bli ryggbiff!

En mycket avgörande faktor när man ska laga kött är att det är rumstempereat. Jag vet att jag tjötat om detta förut men alltså det är sketaviktigt! Att steka eller grilla kött som är kylskåpskallt, du kan lika gärna slänga det i soporna direkt i så fall. Och sånt här bra kött, ja det skulle vara att häda. En annan avgörande faktor är vila. Låt köttet jobba på eftervärme så man inte serverar det direkt från pannan. Om du lägger en köttbit direkt från pannan till tallriken och sedan sätter kniven (tänderna) i det kommer saften att rinna rakt ut på tallriken och smakupplevelsen bli ungefär 1/3 + att du får ett torrt o "tuggigt" kött. Exprimentera dig fram till en tillagningstid och innertemp som passar dig.

Jag körde våra i het panna (med riktigt smör) ca 90 sek per sida för att sedan låta dom vila i icketät folie ca 6 min för en perfekt Medium Rare.
Precis innan du ska steka det gör du följande: banka det lätt med knogarna, torka av köttet med en ren handuk eller papper. Salta och peppra båda sidor och gnid in köttet med kryddorna. Jag vill gärna ha nån form av amerikansk BBQ sauce till min biff, gärna med rök och hickory smak. En snabb fräsch sallad slängde vi ihop av en färdig provencalsk mix, massa tomater och rödlök, olja samt vinäger. Vi rostade även lite Libabröd för att kunna skrapa, suga upp såserna på tallriken.

Ja fy fan va bra en dag kan vara trots allt. Vi fick en trevlig utflykt (så man älskar Kålltorp ännu mer!), ett trevligt möte, nya kunskaper om styckning o kött, ett skönt flummigt filosofsnack om livet och framför allt fick vi "kötthallisar". Jag vet inte med Kalle, men jag har fått mig ett och annat rus i mina dagar men det är få som slår en riktig "kötthallis". Eufori (googla det).
"Kötthallis"

Ja inte för att jag är religös nånstans men -Tack Gud ! ändå lixom.
-Det var tamejfan den godaste Ryggbiff jag käkat Andy ! Ärligt !
Inget dåligt betyg att få från Livsnjutarkollegan Kalle B.

Som sagt, jag lutar mig tebax i soffan nu. Lenno spinner i knät.
Jag känner mig ödmjuk och upprymd på samma gång.
För att jag är frisk. För att jag kan älska.
För att jag fick leva en dag till.


1 kommentar:

  1. hejsan Andreas
    tack för besöket och för dina fina ord om
    min butik,det värmer. vad härligt att du hittat till butiken, märker att du har otroligt goda kunskaper om mat och desstillagning, lycka till med din matblogg. då vi ses åter i kötthallen, Tina

    SvaraRadera