söndag 6 oktober 2013

Hundliv, Hamburgare och människans godhet.


Hallå allihop. Det går lite tid mellan inläggen (jag vet...)
-"Bara den dåliga seglaren klagar på den slingriga floden" som det gamla talesättet säger, eller? Nja det är nog snarare så att jag är så himla dampig för tillfället. Som en studsboll studsar jag runt mellan olika projekt och idéer. Ena dagen vill jag öppna bageri andra dagen är det något annat. Samtidigt som jag testar recept, letar råvaror och jobbar heltid. Full fart.

Men något som stör mig lite är tekniken. Även om jag trots allt är lite intressserad utav datorer och sånt så är det ändå väldigt omständigt när man väl skall blogga. Några bilder är i iphonen, några i kameran, dom flesta i paddan. Icloud funkar sisådär mellan pc:n och man måste ladda bilder fram o tebax och då är dom i fel format och hej och hå. Jag vet inte hur det skulle kunna bli enklare? Vad använder ni (ni som bloggar eller jobbar med datorer?). Målsättningen för mig är nu att skaffa en större lägenhet så En Herrans Mat får ett eget kontor med en stationär Mac. Det måste ju bli det smidigaste eftersom jag nästan uteslutande använder Ipaden nu? Det jag VILL göra är ju att dela med mig av mina erfarenheter i och kring mat så snabbt och smidigt som möjligt.
Ja, ja...det var teknikfrågorna det.

Nu till det roliga.

Först av allt skall vi i dagens inlägg avverka Människors godhet. I dagens samhälle där hemska brott och elände avlöser varandra kan det ibland vara svårt att se just människans godhet. Men den finns där helt klart. Jag tror även till viss del att det handlar om att vara mottaglig för den. Att våga tro.
För ett bra tag sedan så lade ju ut en efterlysning på min FB sida att jag letade efter en Electrolux Assistent modell äldre, om någon såg nån nånstans eller hade nån moster som inte använde sin eller så.


Döm om min glädjechock när det förra veckan plingade till i min telefon och den gode följaren Christian spanat in just en sån maskin på loppis dessutom till ett vrakpris. "Köp!Köp!" Skrev jag tillbaks.
"Redan gjort, den står här till dig". Blev svaret.
Dagen efter åkte jag upp och hämtade den. Det var en N21 i fantastiskt skick och med mixerkanna och allt. Efter en grundlig rengöring så var den i skick som ny. Den saknade degkroken som inhandlades på Bagaren & Kocken var betydligt dyrare än hela maskinen men också det enda som saknades.
Tack som sjutton Christian!


Det dröjde inte länge innan jag satte min första deg i maskinen. Och jag har redan hunnit köra flera stycken. Herregud vad jag gillar den här prylen! Sjukt bra grej.
Sen är det ju det här med jäst i bröd.
Jag är lite kluven. Jag använder jäst ibland. Till exempel nu när jag gjorde kanelbullar sist eller helt vita bröd. Känns på något sätt som de är så "onyttiga" ändå att lite jäst inte spelar någon roll. MEN helt klart, utan tvivel det ABSOLUT roligaste och helt oslagbart godaste brödet får jag när jag bara jobbar med min egentillverkade surdeg och bra mjöl.

Det är liksom två helt olika saker. Ni får komma ihåg att jag enligt egen uppfattning "är dålig på att baka" och inte hållt på med det särskilt länge eller mycket. Därav också att jag använder jäst ibland. Jag lär mig fortfarande. Jag testar. Det är det som är det roliga med att vara autodidakt. Man prövar, utvärderar och lär sig. Hela mitt liv har det varit drivkraften; Nyfikenheten.

Kanelbullarna gjorde succé på jobbet och receptet hittar ni här.


Jag är själv väldigt förtjust i den här typen av lite degigare Amerikanska bullar, gärna med extra farinsocker och kardemumma. Tyvärr så hade jag ingen färskost hemma annars blir dom ju fulländade med en söt kletig glasyr.

Jag satte även en rejäl surdegsblandning den här veckan. Jag har senaste tiden laborerat lite med fördeg (levain) och det blir ju fantastiskt bra! Man får det där lite sega inkråmet ala ciabatta. På den laddningen fick jag ut tre bröd. Två utav dom kalljäste i kylen över natten och blev fantastiska det tredje fick ligga ytterligare en dag men jag kan ärligt talat inte säga att jag tyckte det var mer utvecklad smak på det. Jag blev jättebesviken när jag välte ut dom ur korgarna, snittade och slängde in dom på den glödheta bakstenen eftersom dom "rann ut" och såg ganska platta och ledsna ut.


Jag trodde garanterat att dom överjäst men när dom kom in i ugnen så svullnade som snabbt upp och blev jättefina! Inkråmet blev bubbligt och fint med just den segheten man vill åt. Herbert som är min bästa brödtestare gav det högt betyg. I jämförelse med ett av Sveriges bästa surdegsbageriers bröd som han rankade som 10 så gav han mitt bröd en 8 !!!


Tyvärr så har jag bara haft tillgång till ekologiskt mjöl från affären sista tiden och det går ju inte att jämföra med smakerna som mjölet från BräckeMölla eller Limbacka ger. Hoppas verkligen jag kommer iväg ner till Väröbacka snart så jag får hem lite riktigt bra mjöl.

Har det inte blivit några Hamburgare då?
Jodå, såklart har det blivit det. John Karlsson på Björcksgatan har malt fin gräsuppfödd Svensk ekologisk Högrev till mig och jag har gjort flera varianter på burgare av det. Smaken är ren, lätt metalisk och skickar iväg dig till Umamiland ögonaböj. Det har blivit lite av ett problem det här för det är nu för tiden nästan omöjligt att äta burgare ute, om ens på finkrog. Då de resultat du kan åstadkomma hemma med små medel och bra råvaror är så milsvidd långt från de du kan köpa ute.

100gr styck denna gång.
En variant jag gjorde var denna med snabbsyrad (olja, vittvinsvinäger, socker, salt) tunt skivad rödlök och chevré. Dressingen bestod av lite dijonsenap på underbrödet. Thats it! Som tur var så hittade jag ett egetbakat burgarbröd i frysen som lätt kunde stansas ut till samma storlek. Det lagom mediumstekta köttet ihop med dessa få men enkla tillbehör var en RIKTIG höjdare! Detta kommer jag göra igen.


Så det har varit en hel del njutning på tapeten sista tiden. Den saken är klar. Det som var tydligast denna veckan var i alla fall beviset på Människans godhet. Det gäller inte bara Christians goda handling utan även flera andra jag haft nöjet att träffa denna vecka. Jag går in i den nya veckan med samma ögon. Dels för att jag vill göra det men även för att jag tillåter mig att göra det. Jag har skrivit om det där förut. Den egna öppenheten. Selektiviteten i seendet. Men det är en annan historia.

ps. sa jag att jag lyckats skapa de hittills Ultimata Potato Rolls Burgar bröden? Oj Oj! Nu blev det fart på er va? Okej jag lovar att komma med ett utförligt och renskrivet recept redan denna vecka. Tills dess får ni hålla er med en sneakpeak. ds.


Ha en underbar Söndag.
Tillåt er att bli älskade,
tillåt er att älska.
Ta ner garden,
åk på en Knock Out.


Peace.
//Andy.

6 kommentarer:

 1. Alltid lika härligt att läsa dina inlägg... tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kajomida. Roligt att du läser.

   Radera
 2. Jag har en precis sådan assistent. Men, degkrok? Ska man ha sån? Jag är uppvuxen med att baka i assistent, mormor hade sådana hela livet. Eller tja, iaf sen hon gifte sig 1951... Och hon hade bara rullen och skrapan. Till allt. Slet ut några assistenter gjorde hon iofs. Det bakades 300 bullar varannan vecka och ca 20 brödkakor minst varannan. Ja, det gick åt mycket bröd hemma. Skålen må va avsedd för max 1.5 liter, men mormor hade en bra gryta som det gick 2.2 liter i. Den värmde hon mjölken till bakandet i. Sen fick degen jäsa över kanten bäst den ville.
  Det fantastiska med assistenten är att man använder samma redskap till ALLT. Rullen och skrapan i metallbunken klarar allt. Sockerkakesmet, mördeg eller bröddeg, det är sak samma.
  /Trollmamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken underbar Historia Trollmamma! Men herregud vad bullar det måste gått åt? Enorm familj. Då förstår jag att hon slet ut några stycken.
   Alltså degkroken som jag förstått det är mer till bröddegar och större degar. Har provat båda sorterna nu. Degkroken känns väldigt bra till lite större bröddegar just och eftersom den funkar ihop med degkniven så blir det perfekt resultat. Tack för din anekdot och för att du tittar in hit ibland. mvh. Andy

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Ja, herregud. Det är så synd att dte är glest mellan inläggen men desto mer uppskattar jag dem. De får mig att landa lite varje gång. Att andas ut lite grand och slappna av. Stanna upp. Verkligen läsa. Och ta till mig. Du är en så sjukt inspirerande människa inte bara när det gäller mat och bak (måste ju lägga till bak nu eftersom du är värsta bagaren...). Jag blir så glad av att det finns människor som du, som bjuder på så mycket. Nu närmast hoppas jag att du får tummen ur ganska snabbt och berättar om det där med potatis!

  Tänker mig en tur till Götet under senhösten för att träffa alla goa människor som jag känner där gm det här forumet. Hoppas du är tillgänglig då, gärna med flickvän och allt.

  Sköt om dig och hoppas att alla planer och idéer som surrar omkring dig kommer till ro.

  SvaraRadera