söndag 13 oktober 2013

Potato Rolls Recept / Hamburgerbröd Recept.


Hej.
Som sagt det är lite svängrum numer mellan inläggen och jag skall försöka ta igen det med att ge er det ultimata receptet på Hamburgerbröd.
Något som många, inklusive mig själv haft problem med att hitta och något som jag fått många mail och förfrågningar om.
Jag har bakat många varianter av briocheliknande hamburgerbröd. Men inte hittat rätt ännu. Kanske är inte detta det slutgiltliga heller men det är det utav alla de jag gjort hitills som varit utan tvekan bäst. Och hur du än vrider och vänder på det så är det alltid hundra ggr bättre än "köpe-bröd".

Inspirationen till detta kom från Hamburgare.org men jag ville såklart ha med surdeg som huvudjäst och göra ett recept som var lättare och snabbare att följa.

När man använder maskin för att knåda degen så genererar den värme och för att hålla nere tempen och på så sätt få bättre jäsresultat så smälter jag smöret och tillsätter vätskorna kalla till det och låter det sedan svalna och temperatur sänkningen inte räcker. Potatismospulvret/flingorna bryr sig inte heller om huruvida det löser sig i kall eller varm vätska och får heller ingen smakskillnad och genom att vispa ner dom i den kalla vätskan sparar du dig själv rejält med tid.

Äsch vad säger ni? Vi går väl direkt på´t:


En Herrans Hamburgerbröd:

* Smält ca 60-70gr smör på medelhögvärme i en kastrull (tag av kastrullen från värmen när det är en liten smörklick kvar och låt det självsmälta, du vill inte ha brynt smör).
* Häll i 3dl kall mjölk (gärna från Skånemejerier som jag tycker är den godaste, dessutom bojkottar jag Arla).
* Häll i 2dl kallt vatten.
*Vispa med en vanlig handvisp 0,7dl Potatismospulver i din smör/mjölk/vatten mix tills det löst sig hyffsat.
* Häll över lite utav ditt degspad (mixen ovan) i din Assistent eller degbunke.
* Tillsätt 2 stora msk av en pigg vetesurdegsgrund (den du alltid har i kylen! Har du inte surdeg så kan du säkert ersätta både surdegen och torrjästen med ett paket färskjäst).
* Vispa ut surdegen i degspadet så den är helt löst.
* Tillsätt 1 msk torrjäst, vispa ut.

* Tillsätt resten av degvätskan.
* Tillsätt 620gr Ekologiskt Vetemjöl
* 2msk ekologisk honung.
* 2 msk socker.
* 1 msk rapsolja.

Kör maskinen med degrulle och skrapa 8 min på medelhög hastighet.
Efter detta så tillsätter du salt 3tsk och kör ytterligare 4 min.
Saltet tar död på jästsvamparna så därför är det bra göra huvudbearbetningen utan salt och tillsätta det mot slutet. Däremot så får saltet degen att "gå ihop" så om du tyckte den verkade lite kletig innan så kommer du att se skillnad efter sista knådningen.

degen innan första jäsningen, den kommer mer än dubbla sig.
Sätt på locket på din bunke eller plasta den och låt den jäsa i ett dragfritt rum i 60-80min.
Nyp sedan degen för hand till 10-12 bitar beroende på hur stora bröd du vill ha (räkna med att dom dubblar sig i storlek). Jag gjorde 10st men jag gillar stora hamburgare och därför stora bröd.

Vik in varje bulle i en cirkelrörelse mot mitten och forma sedan till en boll (rundrivning). Lägg över en kökshanduk och låt jäsa ytterligare 60 min.

Innan du slänger in dom i ugnen kan du välja att pensla dom.
Vatten för en hård lite krispig yta.
Uppvispat ägg för en hård blank yta.
Smält smör för en matt gyllenbrun yta.

Jag tycker det sistnämnda är överlägset vad gäller dessa bröd framför allt om du vill steka på de samtidigt som du gör din hamburgare för att få det där fina karamelliserade ytskiktet på ditt bröd eller om du vill "brännmärka" dom på översidan alá Diner style.


Ugnen har du värmt till 250 gr och när du ställer in bröden så sänker du direkt till 200gr baka dom ca 10-14 min. (alla ugnar är olika, håll koll!)
Jag minns inte om jag använde min vattensprayflaska, men jag tror inte jag hade ånga denna gången.
Låt bröden svalna på ett galler men lägg en handuk över för att få dom ännu mer "svampiga".

Nu är det bara att mala ditt favoritkött, skiva din favorit ost, blanda din favorit dressing och bjuda över polarna. Med ett bra kött till detta kommer du att flippa över. För en sån här hemgjord burgare slår alltid Restaurangerna med hästlängder (förutsatt att du har bra kött).

Tips: Brödet är perfekt att frysa in och underbart som frukostbröd till Helgfrukosten med posherat ägg.

Som sagt det här brödet är det jag hitills blivit absolut mest nöjd med. Nästa burgarbröd som jag kommer att testa är ett som enbart är gjort på surdeg och kalljäst men det blir nästa gång.


Jag har verkligen fastnat i bakträsket på sista tiden. Igår kväll gjorde jag en Citron Levain som verkligen sprängde min hjärna. Det är helt overkligt att kunna framställa sånt här bröd hemma utan några tillsatser eller industrijäst. Det är nog därför så många fastnar för surdeg, dels för att det blir så fantastiskt resultat dels för att det är så enkelt och levande.


Ha en underbar Söndag därute i Höst Sverige och har ni inte testat att starta en surdegskultur så tycker jag det är en perfekt tid att pröva nu när dagarna blir mörkare.

Ha en fin dag!ps. glöm inte min Instagram och Facebooksida om du vill vara först med det senaste ds.

//Andy.

1 kommentar:

  1. Tack, bock och Amen! Aha, minsann. Burgarbröd bakade med potatispulver! Det kan ju inte bli fel på något sätt. Och klart man steker bröden innan montering. Puuh. Varför har jag så svårt att komma över det där bakmotståndet.. Måste jag "gå igenom" allt det där för att kunna njuta av det där burgarbrödet?! Nej. Du får öppna bageri helt enkelt och ordna med hemleveranser :-) Och jag skulle inte bara köpa hamburgerbröd, utan en massa annat också...

    SvaraRadera